Szórakozás

„Azt üzenem: senki ne hagyja, hogy így megalázzák!”

A bántalmazásokról szóló olvasói levelek elözönlötték a szerkesztőségi emailfiókot, számtalan nő osztja meg szomorúbbnál szomorúbb tapasztalatát. Ha te is közéjük tartozol, vagy gyerekként kísérted végig a szüleid bántalmazó kapcsolatát, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

22 évig éltem olyan házasságban, amilyeneket a cikkben leírtak. Rettenetesen féltem kilépni. Aztán megtettem. Két lányunk van, mindkettő lelkileg és érzelmileg tönkrement, pszichológushoz járnak. Zavarodottak a mai napig is.

Nagyon csúnya válás után a mai napig zsarol. Hivatalosan májusban lesz két éve, hogy elváltunk, nekem ítélték a házat, mégsem akart elköltözni, mindent megpróbált, hogy bánthasson minket, nemcsak engem, a lányainkat is. Mehettem én a rendőrségre, a családsegítőkhöz, a gyámhatóságra, a bíróságra. Úgy éreztem, hogy csak nevetnek rajtam. Senkitől nem kaptam segítséget.

A fent írtakat a korábbi olvasói levelekre kaptuk Ibolya nevű olvasónktól, akinek természetesen nem ez a neve, de az ő névtelenségét is megőrizzük, ahogy minden olvasónkét. A lelki és testi bántalmazás, a családon belüli bántalmazás sokkal több nőt és gyereket érint, mint azt hisszük, statisztikák sem tudják pontosan kimutatni, mivel rengetegen szégyellik mindazt ami történik, és nem jelzik a hatóságoknak.

„Tök mindegy, hogy volt-e kedvem, össze kellett bújnom a férjemmel”
Újabb anya írt nekünk arról, hogyan bántalmazta a férje éveken keresztül, és hogyan tudott elszakadni tőle.

„Mindent egyedül, saját kezűleg kellett elintéznem, és amikor nem sikerült, én alkalmaztam erőszakot, mert már nem ment máshogy. Természetesen én voltam a rossz, engem állítottak elő a rendőrségen, engem bélyegeztek meg és engem aláztak meg. Nekem kellett szégyenkeznem mindenhol. Nagyon ügyes hazugságokkal mindenhol kimosta magát, hiába voltak a bizonyítékok, a tények. Nagyon gyorsan újranősült, gazdag nőt vett el, 5 éve nem dolgozik, nincs munkahelye. Jelenleg két műszakban dolgozom, nehezen élünk meg, mindent elvitt, amit tudott, még azt is, amit a bíróság nekem ítélt. A rendőrségen azt mondták, hogy mondjak le róla, akkor megszűnnek a konfliktusok. A lányainkat a mai napig becsapja, hazudik nekik, amit vagy elhisznek vagy nem, de ha megjelenik, mindig veszekedés a vége. A megtakarított pénzünket elvitte, a házban se fűtés, se meleg víz nem volt. A falakat vastagon penész borította, és nemsokára kilyukad a fürdőkádunk is. A fűtést sikerült megoldanom, a falakat részben lefestettem már, most a túlórapénzből villanybojlert szeretnék venni. Végre több mint két év után lesz meleg vizünk! Senki ne hagyja, hogy így megalázzák, a legelső alkalommal lépni kell!”

Mi a megoldás?

 

Olvasónk levele dühöt és csalódottságot mutat, lemondást, és ez a kálváriáját olvasva érthető is. Ha az apa bántalmazó kapcsolatban is élt korábban a házasságban, mégis az apa marad, így ha a bíróság úgy ítéli meg, joga van látni és nevelni a gyerekeit. Ez a helyzet pedig megnehezíti mindenki életét, hiszen hiába a válás, a bántalmazó fél rendszeresen jelen van az életükben. Ezért is fontos, hogy ne csak a gyerekek, hanem az anya is segítséget kérjen, és terápiás környezetben az őt ért traumát feldolgozza. Tizenakárhány éven át viselni a bántalmazást komolyan hatással van az ember pszichéjére, a későbbi partnerkapcsolatokra, a mindennapokra, a munkára, az életminőségre.

Ahhoz, hogy észrevegyük még a kapcsolat elején, hogy a partnerünk nagy valószínűséggel hajlamos az erőszakra, érdemes a viselkedésére figyelnünk: ha már a kezdeti stádiumban lekicsinylő megjegyzéseket tesz, ha az exbarátnőiről csak rosszat képes mondani, ha a pincérekkel lekezelően viselkedik, nagy az esélye annak, hogy randipartnerünk velünk is hasonlóan bánik majd. Csak idő kérdése. A kezdeti szerelem, a fellángolás, az udvarlási fázis elfeledteti velünk, hogy azt is meglássuk valakiben, amit nem akarunk. Az első viták alkalmával azonnal szembesülhetünk, kibe botlottunk, ha a veszekedés abból áll, hogy mindennek lehord és minden a mi hibánk. Ezek intő jelek, amiket azonnal célszerű megbeszélni egy családtaggal, baráttal. Ha már a mindennapok arról szólnak, hogy gyomorgörccsel megyünk haza, mivel a másik viselkedése kiszámíthatatlan, ha lelki zsarolások és testi fenyítések kísérik a hétköznapokat, akkor akár a háziorvosnak is szólhatunk, nem kell a rendőrségtől várni a csodát — az ő kezük sokkal inkább kötve van, mint a tanároké, orvosoké, védőnőké.

Bármilyen erőszakról legyen szó, a történtek részletes ismerete nélkül, az interneten jellemző személytelenség miatt nem nyújthat hatékony segítséget sem egy cikk, sem egy blogger sem pedig egy Facebook-csoport. 

A megfelelő támogatást és hatékony segítséget elsődlegesen az erre képzett szakemberek tudnak nyújtani. Egy segélykérő telefonhíváson sok múlhat. A csodára várás helyett és az önhibáztatás helyett az alábbi elérhetőségeken érdemi segítséget kaphat bárki:

Őket hívd!

Bármilyen bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozataként fordulhat házi orvosához, védőnőjéhez, gyermeke pedagógusához is, és a következő szervezetek az alábbi elérhetőségeken tudnak akár jogi, akár anyagi segítséget adni:

 

Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület Segélyvonala bántalmazott nőknek

Telefon: 06-80/505-101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek: 18-22 óra között, ingyenesen hívható mobilról is!)

Szexuális erőszak segélyvonal Telefon: 06-30-982-5469  (péntek 10-14 óra között, helyi tarifával hívható) NANE Támogató csoportok bántalmazott nőknek: Az aktuálisan induló csoportokról érdeklődjön az info@nane.hu címen vagy a NANE facebook oldalán!

PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata

Telefon: 06-70/252-5254 (szerda 16 -18 óráig, csütörtökönként 10-12 óráig)

E-mailen: jog@patent.org.hu

Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat Telefon: 06-80/20 55 20 (ingyenes, minden nap 24 órán keresztül hívható)

Igazságügyi Hivatal Telefon: 06-80-225-225 (éjjel-nappal ingyenes) vagy keresse közvetlenül a területi áldozatsegítő szolgálatot a http://igazsagugyihivatal.gov.hu/aldozatsegites honlapon elérhető megyénként változó elérhetőségeken.

További hasznos információk érhetőek el itt: és itt: https://nokjoga.hu/ugytipusok-iratmintak/kozigazgatasi-eljarasok .

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik