Szórakozás

„Ha elválunk, nyugodtabb leszek”

A házasság romlását mindenki máshogyan dolgozza fel, olvasónk a kanapén alszik a gyereke születése óta és naponta két deci töményet húz le, csakhogy valahogyan kezelje a válságot. Újabb történetet mutatunk meg egy olvasónk tollából, egy férj vallomását olvashatjuk. Ha te is hasonló cipőben jársz, vagy feleség vagy, aki átélte a másik oldalt, írd meg nekünk az igyjartam@24.hu email címre.

Köszi, hogy megírhatom a történetem, azaz a házasságom poklát. Mielőtt összeházasodtunk, a feleségem már terhes volt, de a terhessége alatt is nagyon jól ment a szex, viszont szülés után mintha elvágták volna. Sokat beszélgettünk, hogy miért nincsen, de nem tudtuk igazán átbeszélni. Általában azt mondta, hogy fáradt, a lányunkkal kell foglalkoznia, őt kell ellátnia. Azóta is vele alszik, én pedig kiszorultam az ágyunkból, és a kanapén húzom meg magam.

Persze az ellátásról azóta is én gondoskodom, minden tőlem telhetőt megteszek, de folyamatos a veszekedés köztünk apró, jelentéktelen dolgokon. Legalábbis számomra jelentéktelennek tűnő dolgokon. Egyszerűen szex nélkül nem érzem az elfogadást a feleségem részéről, és ez így nem házasság. Mondtam neki, hogy pár héten belül beadom a válási papírokat, mert így nem lehet együtt élni, erre azt mondta, hogy ő is ezt akarja. Olvastam többek történetét, akik hasonló helyzetben vannak mint én, és úgy tűnik a gyerek megszületése után válnak ilyenné a nők. Egyszerűen nem értem miért, nem azt akarom, hogy én legyek szülés után az első, mert a gyerek az, ezt én is tudom. De a teljes elutasítás sem megy, azaz különalvás és nulla szexuális élet. Ezért hát elkezdtem inni, és ez azóta is tart. A napi adagom most már 2 dl tömény és egy két sör. Erre lehet mondani, hogy rosszul kezelem a problémákat, de inkább iszom a sok csalódás és hiábavaló próbálkozás után. Úgy gondolom, ha elválunk, nyugodtabb leszek. Tanácsot nem kérek, persze ha valaki akar, akkor írhat.

Az olvasónk névtelenséget kért, ahogy sokan mások is teszik, így ő az Árpád álnevet kapja tőlünk, hogy megőrizzük a személyét. A problémája az elutasítás, az érzelmi közelség hiánya és a szexuális élet hiánya. Ami ezeken kívül még nagyobb gond, az alkohollal való mély és őszinte kapcsolata, amivel nem megoldja, hanem még inkább tönkreteszi mindazt, amit közösen felépítettek a házasságban.

Mit lehet tenni?

Bár olvasónk tanácsot nem kért, és már csak a válásban látja a kiutat a reménytelen helyzetből, amibe került, mégis fontos végignézni, milyen momentumok vezethetnek odáig, hogy egy férfi, az apa kiszorul a családi életből, és egyáltalán nem érzi otthonának, inkább csak bankautomatának éli meg a létezését. Az ivás azért sem jó megoldás, mert az alkohol valamennyire felpiszkálja a szexuális vágyat, de akkor és ott helyben cserben hagyja a testet. A férfiak ilyenkor tapasztalhatják a félmerev állapotot a lábuk között, de minél régebb óta iszik valaki rendszeresen és minél többet, annál biztosabb, hogy hosszú távon potenciazavarral nézhet szembe. Az alkohol ugyan oldja a szorongást, és segít elfelejteni a problémákat, de mindezt úgy, hogy sokkal több rosszat okoz. A másnaposságot, az azzal járó szégyenérzetet, ha nem képes az ember munkába menni, hogy nem tud odafigyelni a gyerekre, ahogyan szeretne, mert a reakciókészsége igencsak lassú.

Nagy valószínűséggel az alkohollal való kapcsolat nem a rossz házasság miatt alakult így, hanem már korábban is valamennyire jelen volt az életükben.

A házasélet romlása az olvasó szerint a szülés után következett be. A gyerekkel való foglalatoskodás sok nőnél kielégítőbb, mint a szexuális élet vagy az az érzelmi élet, amit a házasságban megél. Ennek az első jelei, hogy már csak az ovis puszi megy a két felnőtt között a reggeli búcsúzáskor, hogy már nem úgy néz a partnerére ahogyan a gyerek születése előtt, nem foglalkozik azzal, hogy nőnek érezze magát, ne csak anyának. A párkapcsolatok, házasságok útja igen rögös, és bár azt hisszük, hogy megy minden magától, sokszor éppen ellenkezőleg történik: tenni kell azért, hogy működjön és jó legyen. A jelenlegi párkapcsolat nagyon nagy valószínűséggel mérgező kapcsolat, ezért is lesz valamennyire megoldás a válás.

Az olvasó írt arról, hogy a feleségével próbálták megbeszélni, de nem tudtak eredményt elérni.  Sajnos akkor kellett volna azonnal elmenni párterápiára, lehetséges, hogy már érdemben tudtak volna közösen változtatni a helyzeten. A női libidóhiánynak rengeteg oka lehet, testi-lelki egyaránt, az is oka lehet például, ha a szülés után valamilyen hormonális problémát diagnosztizált az orvos. Lehet, hogy a nőnek szülés előtt nem volt mindig kellemes a szex, akár fájdalmas közösülést tapasztalt korábban, ami miatt jó oknak tűnt a gyerekre fogni a szexuális élet hiányát. Elképzelhető, hogy a férfi alkohollal való problémája miatt nem vágyott a szexre: nem a férfit látta benne.

A kedves olvasó azt érzi, megnyugvás lesz, ha végre elválnak és nem a kanapén kell aludnia, de ez csak akkor lesz valóban jó és kellemes élet, ha az alkohollal fennálló gondokat szakember segítségével kezeli, a házassági válsággal együtt. Mivel született egy gyerek a kapcsolatból, fontos szem előtt tartani, mit lát a gyerek az apjából és hogyan fognak tudni apaként és anyaként együttműködni, ha már férfiként és nőként nem megy.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik