Szórakozás

Nem Kim Kardashian volt az első celeb, aki béranya segítségét kérte

Január 15-én született meg Kim Kardashian és Kanye West harmadik közös gyermeke, akit a sztárpár két idősebb gyermekével ellentétben egy béranya hordott ki. Kardashian saját weboldalán mesélte el először, hogy miért döntöttek úgy, hogy kislányuknál segítséget kérnek.

Kanye West felesége súlyos terhességi toxémiában szenved, amely egy jellegzetes tünetekkel, extrémebb esetekben magzati és anyai életveszélyes állapottal járó betegség. Tünetei közé sorolandó a magas vérnyomás, a fokozott trombózishajlam és a lepénykeringés csökkenése, amelynek következtében lepényelegtelenség alalkul ki. Terhességi toxémia során beszélhetünk elsődleges toxémiáról, amely egy immunológiai eredetű betegség és ugyanattól a férfitól második terhesség estén ritkán alakul ki, illetve másodlagos toxémiáról, amely a várandósság korábbi szakaszában jelentkezik, újabb és újabb terhességek során pedig súlyossága fokozódik, amely az anya alapbetegségét tovább súlyosbítja.

Béranyaság

Béranyaságnak nevezzük azt a folyamatot, amikor egy reprodukcióra képes, tehát termékeny nő – a béranya – egy másik személynek vagy párnak gyermeket hord ki a testében. A béranya lehet a gyermek vérszerinti anyja, ebben az esetben mesterséges megtermékenyítés útján esik teherbe, vagy történhet a megtermékenyített petesejt beültetésével, ahol a gyermek és a béranya kapcsolata nem vérszerinti.

Kardashian esetében a betegség már második gyermeke születésénél is komplikációkat okozott, és mivel orvosa is azt tanácsolta számára, hogy ne vállaljon még egy gyermeket, végül a béranya mellett döntöttek, ami még így sem volt könnyű döntés számára.

„Terhesnek lenni teljesen más, de akárki, aki azt gondolja, hogy ez a könnyebb út, az teljesen téved” – írta saját weboldalán, amihez azt is hozzátette, hogy számára leginkább azért volt nehéz a döntés, mert előző két gyermekét – a négy éves North Westet és a két éves Saint Westet – ő hordta ki.

A béranyaság még ma is kényes témának számít, hiszen sokak szerint ez a prostitúció egyik legújabb ága, amelynek során a terhességet bevállaló nő ellenszolgáltatást, tehát fizetést kap a gyermek kihordásáért. Emellett a jelenség ellen szokták még felhozni, hogy elsősorban a jó anyagi helyzetben lévő, nyugati országokban élő párok kérnek béranyai segítséget, fejlődő országokban élő, szegény nőktől, aminek komoly szociális és társadalmi romboló hatása van. De mi történik akkor, ha adott párnak természetes úton nem születhet gyermeke? Nyilván ebben az esetben dönthetnek az örökbefogadás mellett is, de alapesetben az egy sokkal hosszabb folyamat.

Tyra Banks és párja, a svéd divatfotós Erik Asla például több sikertelen lombikbébi kezelés után döntöttek a béranyaság mellett, amelynek eredményeképp 2016 januárjában megszületett fiúk, York.

Volt pár nem épp boldog pillanatom ezzel kapcsolatban, nagyon tramuatikus pillanatok. Ahogy öregszel egyre bonyolultabb teherbe esned. Ez nem olyan dolog, ami csak úgy megtörténik

nyilatkozta gyermeke megszületése előtt a 44 éves szupermodell, aki szerint az embereknek nem szabadna nőket arról faggatniuk, hogy miért nincs még gyermekük, hiszen sosem tudhatják, hogy valójában mi zajlik a háttérben.

Tyra Banks (@tyrabanks) által megosztott bejegyzés, Jan 27., 2016, időpont: 5:16 (PST időzóna szerint)

A legjobb ajándék, amiért annyit dolgoztunk és imádkoztunk, végre itt van. Az én ujjaimat és szememet, illetve Erik száját és állát örökölte. Köszönjük annak az angyalnak, aki kihordta a mi csoda kisfiúnkat, és imádkozunk mindenkiért, aki ennek a boldog mérföldőknek az elérésével küzd

– írta Banks kisfia érkezését bejelentő Instagram-bejegyzésben.

A béranyaság hatalmas segítség lehet a homoszexuális párok számára is, hiszen az örökbefogadás során sokkal több falba ütközhetnek. Ebben az esetben ugyan szintén felmerülhet a nők kizsákmányolásával kapcsolatos aggodalom, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a dajkaanyaság sosem a nő akarata ellenére történik, hiszen jogában áll rendelkeznie saját teste felett.

Ricky Martin 2008-ban lett apa, miután béranya segítségével megszülettek ikerfiai. A dolog érdekessége, hogy a világsztár még egyedülálló volt, mikor apa lett, az utóbbi két évben viszont már párjával, Jwan Yoseffel nevelik a két fiút.

Mikor megláttam a képét csak annyit mondtam: ez a nő angyali és őszinte. Az életemet is odaadnám annak a nőnek, aki segített világra hozni a fiaimat

– mesélte a Vanity Fairnek ikrei anyjáról a világsztár.

Béranyaság Magyarországon

A béranyaság jelenleg Ukrajnában, Indiában, az Egyesült Államok legtöbb államában, valamint Ausztráliában, Izraelben, Thaiföldön, Grúziában és Oroszországban legális. Magyarországon ugyan 1997 előtt volt lehetőség béranya segítségét kérni, de végül eltörölték.

A hírességek között talán Sarah Jessica Parker és férje, Matthew Broderick béranyaságáról szóló sztori a leghíresebb. A pár legidősebb gyermeke, James Wilkie 2002-ben született, akit Parker hordott ki, majd 2009-ben dajkaanya segítségével megszülettek az ikrek, Marion Loretta Elwell és Tabitha Hodge. Az Emmy-díjas színésznőt sokan támadtak, hogy bár képes lett volna természetes úton szülni, ő saját karrierjét féltve mégsem tette azt. Az ugyan igaz, hogy pont ebben az időszakban forgatta a Szex és New York filmek második részét, de az Parker szerint nem ez állt a háttérben.

Évekig próbálkoztunk és felkutattunk számos lehetőséget

nyilatkozta lányai megszületése után a színésznő, aki azt is hozzátette, hogy ha sikerült volna teherbe esnie fia születése után, nem ezt az utat választották volna férjével. Parker és Broderick történetében a legszomorúbb talán az, hogy ikreiket kihordó nőt a szülés után többen is megfenyegették,

feltörték a telefonját és a számítógépét. Fenyegették és zaklatták, de nem csak őt, hanem a barátait és családját is.

A béranyaság intézménye sok etikai kérdést felvet, amelyekre idővel muszáj lesz választ találnunk, hiszen egyre többen választják a gyermekáldásnak ezt a formáját. Valóban fontos, hogy figyeljünk az alacsonyabb társadalmi státusszal rendelkező nőkre, illetve, hogy béranyaságért kapott pénzösszeg “versenyképes” legyen, de azt sosem szabad elfelejtenünk, hogy mások által meghozott döntésekbe – addig a pillanatig, amíg az saját szabadságunkat nem korlátozza – beleszólni nincs jogunk.

Kiemelt kép: Michael Stewart/Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik