Szórakozás

„Megcsalt, lett egy lánya, azóta is hülyének néz, én meg az is vagyok”

A félrelépést a megcsalt fél traumaként éli meg és hatással lesz az egész család életére, a gyerekekére is, ha kiderül. A helyzeten akkor lehet változtatni, és dolgozni azon, hogy a házasságban megtalálják egymás mellett a boldogságot, ha még a megcsalás ellenére is ragaszkodnak egymáshoz. Újabb olvasói levelet kaptunk, ezúttal egy feleségtől, akit évek óta megcsal a férje. Várjuk minden olyan nő levelét az igyjartam@24.hu email címre, aki hasonló cipőben jár, és várjuk a hűtlenkedő férjek leveleit is: hogy mennyit hazudtak a harmadik miatt a feleségnek és milyen okok miatt keresték egy másik nő ölelését.

10 éve ismerjük egymást, 6 éve vagyunk házasok, a házasságunk mostanra kész csőd lett. Folyton megcsal, amik állandóan kiderülnek, majd ha borul a bili, ő dobja az aktuális nőjét, és ezzel akarja bizonyítani számomra, hogy velem akar maradni. De ezt már nehezen viselem, a legutóbbi lebukása két hete történt, péntek estén. A kapcsolatunk elejétől fogva megcsal, az elsőt még csak-csak megbocsátottam neki, de nem is nagyon volt más választásom: neki született egy lánya, aki a hűtlensége bizonyítéka. Az előző kapcsolatomból született egy fiam, közös gyerekünk nincs. A gyerekekkel nem volt gondunk, elfogadjuk egymáséit, szeretem és támogatom a lányát.

A mai napig félrelép, és félek, hogy ez már mindig így lesz. Lebukik, balhézom, de ő nem kér bocsánatot, hanem szakít az aktuális nőkkel. Azt gondolja, hogy minden a legnagyobb rendben van ezzel, és ő kvázi ezért tett a közös kapcsolatunkért. Nem tudom, hogyan mondjam meg neki, mennyit bántott ezzel az elmúlt években. A legutóbbi esetnél kértem tőle, hogy váljunk el, mert már nem bírom tovább. Csak annyit hajtogat folyamatosan azóta is, hogy nagyon szeret engem, és csak velem tudja elképzelni az életét. Fogalmam sincs, mit tegyek, elváljak és dobjam el az elmúlt tíz évet a kukába, vagy próbáljam meg így elfogadni őt, amilyen? A helyzet az, hogy még mindig szeretem őt, szerelemből, ennyi fájdalom után is.

A hűtlenség témája úgy tűnik, kifogyhatatlan, a legtöbb olvasói levél tartalma erről szól, és akár szeretőtől, akár feleségektől, akár a férjektől érkezzenek a levelek, mindegyik szemszögből megállapítható, hogy döntésképtelenek, nem tudják, mit tegyenek az érzelmeik viharában. Olvasónk, Barbara küldte nekünk a fenti levelet, akinek házasságát az első pillanattól kezdve végigkísérik a hazugságok, félrelépések és a csalódások. Épphogy kiheveri az egyik megcsalást, máris szembesülnie kell a következővel, és hogy ne felejtse el, hogy milyen férfinek ígért az oltár előtt örök hűséget, a mostohalánya is szembesíti ezzel nap mint nap, aki ugye mellékszálon fogant meg egy másik nőtől.

Mit lehet tenni?

Az ilyen mértékű csalódással és fájdalommal való létezésból több kiút létezhet:

  • a szakítás,
  • a válás,
  • a jelenlegi élet folytatása vagy az, hogy
  • mindketten dolgoznak azon, hogy megtartsák a kapcsolatot. Azaz kompromisszumkötéssel egy új szintre emeljék azt.

A válást olvasónk nem tudja megtenni, mert szereti a férjét, a jelenlegi helyzet pedig tarthatatlan, ha ez így folytatódik tovább, akkor rámegy az egészsége. Akármennyien is hangoztatják a poliamor kapcsolatokat, vannak, akik alkalmatlanok arra, hogy olyan emberekkel éljenek együtt, akik rájuk kényszerítik azt, hogy elviseljék a félrelépéseiket. Egy monogám beállítódású feleségtől nem lehet elvárni, hogy jópofát vágjon a nem monogám férj dolgaihoz, de azt sem lehet elvárni a poliamor férjtől, hogy csak egyetlen egy nő legyen az életében, a felesége. Valamiért egymást választották, ragaszkodnak egymáshoz, ezt kellene szem előtt tartani, és ebből kiindulni. A megcsalt felek traumaként élik meg, akkor is, ha a félrelépések semmit nem jelentenek a férjnek.

Ezzel sajnos szembe kell nézni, és bármilyen ok miatt is lépjen félre rendszeresen a férj – esetleg mert valamilyen szexuális cselekvést nem kap meg a feleségtől, vagy mert ő így oldja meg a problémákat az életben, vagy azért mert szexfüggő –, a család egész életére rossz hatással lesz, ha lebukik. Ha már nincs meg a férfi-nő kapcsolat köztük, és inkább családi jellegű, baráti a kapcsolat, de szeretnék, ha újra égne köztük a szenvedély, akkor ezen párterápia javíthat. Ha nem szeretnének változtatni, akkor bizonyos szabályokat hozva keretbe foglalhatják, kinek mi fér bele, mit néz el a férj, és mit néz el a feleség. A harmadik lehetőség, hogy elválnak, ezt pedig szépen teszik, ügyelve arra, hogy a gyerekeik életében ne legyen ez mérföldkő.

A megcsalás tehát számos mögöttes oka lehet, a kapcsolat minősége, a nem kielégítő szexuális élet, annak hirtelen változása, a női és férfi szerepek felcserélődése, az intimitással kapcsolatos problémák, a túlságosan kritikus megjegyzések, bántások.

A hűtlenséget egy hosszas folyamat előzi meg, nem döntenek annyira gyorsan a megcsalásnál, inkább arról van szó, hogy évek óta tartó sérelmek, problémák vannak, amiken nem szeretnének változtatni, hanem a kisebb ellenállás irányába mennek. Ekkor kezd vonzóvá válni a munkatárs, egy barát a társaságból, satöbbi.

A két nem között elég eltérő a megcsalás folyamata, sokszor a férfiaknál valóban csak szexre vagy a hódítási vágy kielégítésére kell egy nő. Ha a nő félrelép, érzelmileg mélyebben bevonódik a szeretővel, mint a férfi, érzelmi kötődés vezeti ahhoz, hogy akár a családját is felbontsa a harmadik félért. A férfi nehezebben bocsátja meg a nőnek, ha felszarvazták, a nők könnyebben félrenéznek, elviselik, ha a férfi félrejárkál. Az igazság az, hogy a hűtlenkedést, akár az állandó, évek óta tartó folyamatos megcsalást is helyre lehet tenni egy házasságban, de ehhez komoly hit és szerelem kell, továbbá az is, hogy a megcsalás ne legyen fegyver a veszekedéseknél, amit bármikor a másik fejére hányhatunk.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik