Szórakozás

Eladó a világ leggyorsabb fatuskója

24.hu
24.hu

2018. 01. 15. 10:24

Árverésen keresi új gazdáját a világ leggyorsabb fatuskója, egy vörös cédrus törzse, amit egy Mazda RX7 sportkocsi alkatrészeivel, és két turbinával szereltek fel. A járgány 76 km/h végsebességre képes, ami nem kis dolog, ha számításba vesszük, hogy a súlya nagyjából 1000 kg.

A száguldó fatörzs Kanadában, a Williams Lake városában működő Pioneer Log Homes műhelyében készült. A cég neve azok számára ismerős, akik követik „A gerendák királyai (Timber Kings) című, luxusfaház-építő, ismeretterjesztő sorozatot.

A csapat vezetője, idősebb Bryan Reid 2014-ben járt a legendás Barrett-Jackson autóárverésen, Arizonában. Ott ütött szöget a fejébe a gondolat, hogy építenie kellene egy gerendautót, amit majd elárvereztethet.

Reid a legrégibb barátja, a szerelő Gerald Overton, illetve korábbi kliense, a turbinagyártással foglalkozó Louis Horschel segítségét kérte a projekthez. A száguldó rönk 2016 januárjára készült el, tisztán elektromos hajtással, hiszen a benzines megoldás túl veszélyes lett volna. Nem sokkal később Reid felállította a rönkautók sebességi világrekordját a Guinness ellenőrei előtt.

A cédruskocsi azóta bejárta Észak-Amerikát, különböző rendezvényeken, bemutatókon vett részt, idén pedig eljött az ideje, hogy az ötletgazda megvalósítsa az eredeti tervét, vagyis aukcióra küldje az autót. A faautó január 19-én, helyi idő szerint, várhatóan délután fél hatkor kerül majd kalapács alá az arizonai Scottsdale-ben. Reid reméli, hogy hat-, esetleg hétszámjegyű összeget kap majd a kocsiért. A teljes bevételt amerikai és kanadai, hadi veteránokat segítő alapítványoknak ajánlotta fel.

(via CBC)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.