Szórakozás

„Irigylem azt, aki havonta kétszer szexel”

A libidóhiány olyan gond, ami bármikor felütheti a fejét a párkapcsolatban: durva határidők, munkahelyváltás, egészségügyi gondok mind beavatkoznak a szexuális élet mennyiségébe és minőségébe. Újabb olvasói levelet osztunk meg a témában, amennyiben érintett vagy férfi vagy, aki már nem kívánja a feleségét, írj nekünk az igyjartam@24.hu email címre!

Nem tudom, mit tehetnék, folyton sírni tudnék attól, amiben élek. Olykor kimarad egy-két hónap, és csak arra várok, hogy ő mikor mutat hajlandóságot arra, hogy vágyik rám. De semmi. Ott fekszem mellette, hozzám se ér, ha megkérdezem, szeret-e még, azt mondja, hogy igen. Ha szóba kerül a szex, hárít, azt válaszolja, hogy ő már kiélte magát előttem, nyugira vágyik. Hát kösz, én meg éljem túl valahogy.

Azokat is irigylem, akik havonta kétszer szexelnek, hát még azokat, akik éppen összejöttek, és a legszebb időszakot élik meg együtt. Rá se bírok nézni egy csókolózó párra az utcán. Már azt is megpróbáltam, hogy szexi fehérneműket vásároltam, és abba feküdtem le mellé aludni, de semmi hatása nem volt. Mit tehetnék? Sírva alszom már el, észre se veszi, mennyire szenvedek mellette emiatt, szinte biztos vagyok benne, hogy van valakije, és azért nem nyúl hozzám. Szakítsak vele vagy várjak, amíg valami megváltozik? Nem tudom, mit tegyek. 27 éves nő vagyok, még korántsem szeretném, ha arról szólna az életem, hogy beletörődöm a helyzetbe. Három éve vagyunk együtt, lehet, hogy ez normális?

A megcsalás, hűtlenség témájában újabb olvasói levelet kaptunk, Erika, akit természetesen nem így hívnak, nem érzi jól magát a párkapcsolatában, a szexuális igénye nem teljesül, elutasításban van része. Ezt természetesen sem nő, sem férfi nem viseli jól, pláne, ha tartósan fennáll.

Mit lehet tenni?

Van különbség a tartósan fennálló libidóhiány és aközött, ha valakinek elég kéthavonta vagy háromhavonta egy szex. Természetesen ha korábban nem ez volt a jellemző, és egyik napról a másikra változás állt be a kapcsolatban, elképzelhető, hogy amiatt változott meg a szexuális élet. A gond az, hogy az ennyire eltérő libidó hosszú távon rengeteg sérülést és fájdalmat okozhat, így ha ez a valódi oka a kevés szexuális életnek, akkor ezen nem igazán lehet változtatni. Ha ez így van, akkor ennek már korábban is voltak jelei, még a kapcsolat elején: nem akart a férfi azonnal szexelni, inkább udvarolt, randizgatott. Az is lehet, hogy merevedési gondokkal küzd vagy éppen korai magömlése miatt kerüli a szexet. Meglehet, önértékelési gondjai vannak, és emiatt csökkent a libidója.

Akkor van kiút, ha valami más az oka, például egzisztenciális válság, munkahelyváltozás, stressz, betegség, gyász vagy valamilyen szervi betegség áll emögött. Például, ha gyomorbántalmak, epegondok, májproblémák vannak, nem biztos, hogy az a férfi olyan mértékben vágyni fog a szexre, mint korábban. Értelemszerűen el van foglalva a saját fájdalmaival, gondjaival, és ritkábban van igénye az együttlétekre. Bármilyen stressz is ér valakit, az megváltoztatja a hormonrendszert.

Azt is tegyük hozzá, hogy a mennyiség nem egyenlő a minőséggel, lehetséges, hogy a partner elégedett és ideálisnak tartja a szexuális életet. Ezt egy őszinte beszélgetéssel lehet tisztázni. Hiposzexualitásnak nevezi a szakirodalom, ha az igény nem éri el a heti egy alkalmat. Elvileg a napi egy és heti egy alkalom nevezhető kielégítőnek egy párkapcsolatban. Kivéve, ha mindkét fél elégedett a jóval kevesebb szexszel, és úgy is kielégítőnek tartják az életüket. Olvasónk levelében nem ez áll, Erika lefojtja a saját vágyát, csakhogy megtartsa a párkapcsolatát. Ez hosszú távon az önbizalomban kárt tehet.

Segítséget kell kérni, amennyiben a férfi libidóhiánya partnerspecifikus, azaz látszólagos.

Akkor is, ha a kapcsolatban megtört valamiért a bizalom és az okozza a gondot.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik