Szórakozás

„Ő hetente szexelne, nekem elég lenne kéthavonta”

A 24.hu Így jártam párkapcsolatokkal foglalkozó blogjában azt a kérdést válaszoljuk meg, mikor jöhet szóba ténylegesen a válás és szakítás. Amennyiben véleményeznéd, vagy más a tapasztalatod, írd meg az igyjartam@24.hu email címre!

Megvagyunk — sokan ezt a választ adják arra, ha valaki őszintén felteszi a kérdést, hogy van a párkapcsolatával. Számtalan oka lehet annak, ha a szakítás, válás szóba kerül, párterápián rendszerint olyan párokkal találkoznak a terapeuták, akik már legalább ötvenszer próbálták meg ilyen-olyan módon megmenteni a kapcsolatukat.

Sokan csak azért maradnak együtt és élnek szinte idegenként egymás mellett a házban, mert ott vannak a gyerekek.

De arra is bőven akad példa, hogy csak azért házasodnak vagy vállalnak gyereket, hogy megmentsék a kapcsolatukat. Egyik sem túl jó alap a harmonikus párkapcsolathoz.

Ha már a kapcsolat eleje sem működött túl jól

A párkapcsolat első időszakában általában vannak arra jelek, hogy hosszú távon mennyire fogjuk tudni egymást elviselni. A felhőtlen, rózsaszín ködös szerelmi időszak után lecsillapodás következik, amikor már tisztán látjuk, milyen is a másik. Elképzelhető, hogy nem egyezik a közös jövőről alkotott képünk, hogy intellektuálisan nem igazán vagyunk egymás partnerei. A szakítás ilyen helyzetben okosabb döntés, mint erőltetni a párkapcsolatot, egy új partnerrel mindkét félnek van esélye arra, hogy boldogabb kapcsolatban éljen.

Ha megcsalásról van szó

Vannak, akik már egy csetes üzenet miatt is szakítanak, vagy egy nőtől kapott sms is elég ahhoz, hogy mindent ferúgjanak. Mindenkinél máshol vannak a megcsalással kapcsolatban a határok, ezt tiszteletben kell tartani. A kapcsolat elején érdemes tisztázni, kinek mi fér bele, kinek mit jelent a megcsalás, hogyan éli meg, mennyire érzi árulásnak. Ha az egyik fél szeretőt tart, az egyértelműen arra utal, hogy valami elromlott, valami megváltozott, amivel egyikük sem foglalkozott időben. Elképzelhető, hogy a félrelépő fél valamiben hiányt szenved, vagy kötődési zavarai vannak, amit még a gyerekkorából hozott. Ezeket párterápián meg lehet oldani, ha mindketten szeretnének változtatni.

A legtöbb esetben válással végződnek ezek a kapcsolatok, ez az a tipikusnak mondható helyzet, amikor csak a gyerekek miatt maradnak egy fedél alatt, de már régesrég külön utakon járnak mint férfi és nő. Fontos tudni, hogy a gyerekek érzelmi szivacsok, mindent éreznek, látnak, hallanak, még akkor is, ha nem tudják megfogalmazni az érzéseiket. Nekik is jobb úgy élni a mindennapokban, hogy nincsenek féltékenységi jelenetek, viták, veszekedések, hogy anyu és apu nem a lakás két végében alszanak. Akkor jó döntés a válás, ha egyértelmű, hogy a szakítással jobb lenne a két ember között a kapcsolat, és könnyebben együtt tudnának működni a gyerekek érdekében.

Ha a szexuális étvágy nagyon eltérő

Az egyik félnek elég kéthavonta egy szex, a másik heti három-négy együttlétre vágyna. Ez már olyan mértékű eltérés a szexuális igényben, amit nem lehet összhangba hozni, ami csak feszültséget szül. Aki több szexre vágyik, előbb vagy utóbb szégyellni fogja magát, hogy már megint próbálkozik, bántani fogja az önérzetét a rendszeres visszautasítás. Az a fél, aki jóval kevesebb szexszel is beéri, azon fog feszülni, hogy már megint a szexszel jön a másik, és minden érintésben, ölelésben azt fogja látni, amitől ideges lesz és még elutasítóbb. Ez a szituáció olyan mértékben rombolja le mindkét fél önbizalmát és önértékelését hosszú távon, hogy a válás csak jó döntés lehet.

Ha idegesít a másikban valami

Csámcsog, horkol, hangosan beszél álmában, csettintgeti a nyelvét, szürcsöli a levest, kocogtatja a fogát villával amikor eszik, és a sort lehetne folytatni a végtelenségig. Vannak olyan emberek, akik tényleg minden hibát észrevesznek a másikban, és képesek annyira kiakadni egy csámcsogáson is, hogy étterembe sem hajlandóak elmenni a partnerükkel idővel. Ezzel nem lehet mit csinálni. Ha valakiben idegesít valami, egyértelmű, hogy annak a kapcsolatnak nincs sok jövője, elvégre is ha nincs elfogadás, akkor hogyan lehet együtt élni harmóniában és szeretetben?

Ha bántalmazás áll fenn

Az abuzív kapcsolatokból egyetlen kiút van, a válás. Akár lelki, akár fizikai akár gazdasági erőszak az, ami a párkapcsolatot, házasságot jellemzi, biztos, hogy nem fog megváltozni a bántalmazó fél. Ha rendszeres az elnyomás, ha minden veszekedés arról szól, hogy az egyik fél megadja magát a másiknak, csak hogy hamarabb szabaduljon, ha időnként elcsattan egy pofon, ha érzelmi zsarolás, lekicsinylő megjegyzések és félelem uralja a mindennapokat, segítséget kell kérni. Alapítványok, szervezetek jogi segítsége, feljelentés, a család és a barátok támogatása nagyon fontos az ilyen helyzetekben.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A sorozatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik