Szórakozás

„Ha Freddie Mercury egy kicsit később kapja el a fertőzést, még mindig velünk lenne”

1981. december 1-től különálló betegségként kezelik a szerzett immunhiányos tünetegyüttest, vagyis az AIDS-et, 1988 óta pedig ugyanezen a napon tartják a betegség megelőzésére szolgáló világnapot is. Ebben a betegségben hunyt el a világ egyik legnagyobb zenei legendája, a Queen együttes frontembere, Freddie Mercury is.

Új képet tett közzé a készülő Queen-filmből a rendező Bryan Singer
A felvételen ismét az a Rami Malek látható, aki már bizonyította, hogy Freddie Mercury szerepében.

Freddie Mercury 1946. szeptember 5-én született Zanzibár szigetén Farrokh Bulsara néven. Szülei párszi származású indiaiak voltak, így nem meglepő módon Mercury a Mumbai közelében fekvő St. Peter’s internátusban kezdte meg tanulmányait. Már ebben az időben egyértelmű volt, hogy Mercury művészeti adottságai kiemelkedőek, hiszen nemcsak zenei tudása, hanem rajztehetsége is kimagaslott kortársaihoz képest. Itt alapította meg első együttesét, amely a The Hectics nevet viselte. A zenész 1962-ben tért vissza Zanzibárra, de családjával együtt két évvel később el is hagyták otthonukat és Nagy-Britanniába költöztek a szigeten kitört forradalom miatt. 1970-ben találkozott Brian May gitárossal és Roger Taylor dobossal, akik ekkor még a Smile nevű formációban zenéltek. Végül még ugyanebben az évben megalapították a Queent, amelyhez 1971-ben csatlakozott az együttes negyedik tagja, John Deacon.

Szexualitása

A legendás zenész szexualitása folyamatosan lázban tartotta a sajtót. Bár 1970-től, hat éven keresztül egy nővel, Mary Austinnal élt párkapcsolatban, a médiában már ekkor homoszexualitásáról lehetett olvasni. A feltételezéseket Mercury sem segített eloszlatni. Egy, a New Musical Express magazinnak adott interjújában például úgy nyilatkozott, hogy olyan meleg, mint a kályha. Brian May pedig állítja, hogy már az előtt tudtak zenésztársuk szexualitásáról, mielőtt az bevallotta volna nekik.

Teljesen egyértelmű volt már számunkra, mikor a jó nők helyett inkább helyes fiúk látogatták őt az öltözőjében. Nem érdekelt minket, miért kellett volna?

– nyilatkozta a DailyMailnek adott interjújában May.

Leghosszabb kapcsolata is egy férfival, a borbélyként dolgozó Jim Huttonnal volt, ami egészen a zenész haláig, 1991-ig tartott.

Betegsége

Mercury feltehetően 1987-ben kapta el a HIV-vírust, amely négy évvel később a halálát okozta. A következő évtől kezdve egyre ritkábban vállalt közszerepléseket, és bár koncertjein ebből semmi nem látszott, de a róla készült képeken egyre soványabban és elhanyagoltan láthatták rajongói. A sajtóban már ekkoriban is arról cikkeztek, hogy az énekes valószínűleg AIDS-ben szenved, de Mercury még saját együttese előtt is évekig titkolta betegségét. Zenésztársainak végül 1989. május 22-én mesélt állapotáról egy vacsorán.

Azt mondta, valószínűleg már tudjátok, hogy ezzel a betegséggel küzdök, és azt is, hogy nem akarok róla beszélni és nem akarom, hogy megváltozzon az életünk, de ez a helyzet.

– mesélte May, aki azt is hozzátette, hogy Mercurynak igaza volt, mivel felismerték frontemberük tüneteit.

A nyilvánosságnak végül 1991. november 23-án, halála előtt egy nappal mesélt először betegségéről.

A sajtóban olvasható számos találgatás után szeretném megerősíteni, hogy a vizsgálatok HIV-pozitívnak mutattak és AIDS-ben szenvedek. Úgy éreztem, hogy szeretteim védelmének érdekében betegségemet privát információként kezelem.  De az idő elérkezett ahhoz, hogy a barátaim és rajongóim megtudják az igazságot az egész világon, és remélem, hogy mindenki csatlakozik hozzám és az orvosaimhoz ez ellen a kór ellen

nyilatkozta akkor Mercury, aki alig több mint 24 órával később, 45 éves korában meghalt. Halálát végül a betegség következtében kialakult tüdőgyulladás okozta, de életének utolsó évében a testét Kaposi-szarkóma által kialakult sebek is ellepték, melyek szintén az AIDS következtében alakultak ki.

Brain May szerint a Queen frontembere még mindig élne, ha megfelelő gyógyszeres ellátásban részesült volna, amelyre azonban sajnos még nem volt lehetősége, mivel a megfelelő gyógyszerek akkor még nem léteztek.

Csak egy pár hónappal csúszott le róla. Ha egy kicsit később lett volna, még mindig itt lenne velünk, biztos vagyok benne

– nyilatkozta May.

A HIV-fertőzés megelőzése, kezelése

Legfontosabb tudnivaló a HIV-vírussal kapcsolatban, hogy a fertőzés nem egyenlő az AIDS betegséggel. A HIV-fertőzöttség annyit jelent, hogy a vérben megjelentek azok az antitestek, amelyekkel a szervezeted a vírusra reagál. Ebből kiindulva sok HIV-pozitív ember évekig is élhet akár tünetmentesen, függetlenül attól, hogy szervezetében megjelent a vírus.

A HIV-vírus elkerülésére sajnos ma még nincs megfelelő ellenszer vagy védőoltás. Mivel a fertőzés vér, ondó, előváladék, hüvelyváladék és anyatej útján terjed, így

a legmegfelelőbb megelőzési módszerek közé sorolandó a gumióvszer rendszeres viselése szexuális együttlét során, a monogám párkapcsolat, illetve a közös használatú tűk elkerülése.

A rendszeres szűrés a fenti három módszer ellenére is ajánlott, főleg, hogy ma már a megfelelő gyógyszeres kezelés mellett egy teljes életet leélhetünk HIV-fertőzöttként. Szűrésre gyakorlatilag az ország összes nagyobb városában van lehetőségünk, melyeknek ára háromezer forinttól kezdődik, de az egyhetes teszteket ingyenesen is elvégzik. Ezeken a vizsgálatokon biztosítják számunkra a teljes anonimitást, így természetesen a társadalombiztosítási kártyánkra sincs szükségünk. A fizetős tesztnél az eredményt általában 24 órával később tudhatjuk meg.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik