Szórakozás

35 éve, hogy Michael Jackson dalára zombizunk

1982. november 30-án jelent meg Michael Jackson hatodik és egyben talán az egyik legsikeresebb stúdióalbuma a Thriller.

2 milliárdot fizet Michael Jackson alapítványa Quincy Jonesnak
A popkirály halála óta számtalan, komoly bevételt hozó filmmel, kiadvánnyal kapcsolatban megfeledkeztek az őt illető jogdíjról.

Az lemezen olyan világslágerek kaptak helyet, mint például a The Girl is Mine, a Beat It, a Billie Jane, vagy az album címadó dala a Thriller.

Az album hatására Jackson képes volt megerősíteni státuszát, sőt: a huszadik század második felétől és  gyakorlatilag azóta is ő a popzene egyik legnagyobb legendája. MTV-n való megjelenése miatt képes volt faji korlátokat ledönteni, így találkozhatott például az akkori amerikai elnökkel, Ronald Reagannel aki a Fehér Házban találkozott a világhírű zenésszel.

A Thriller szerepel többek között:

  • A Rolling Stone magazin Minden idők 500 legjobb albuma nevet viselő listán, ahol 20. helyezést ért el
  • National Association of Recording Merchandisers legjobb 200 albumát felsoroló listáján, ahol harmadikként jegyezték az albumot
  • Illetve szerepel a 1001 lemez, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című könyvben is.

Az album 1984-ben összesen 8 Grammy-díjat kapott, ami rekordnak számít, napjainkig pedig több mint 110 millió példányt adtak el belőle. 2001-ben jelent meg egy speciális verziója, amely különböző interjúkat is tartalmaz, egy demo-felvételt és a Grammy-díj-nyertes Someone In the Dark című dalt, amely Steven Spielberg E.T. a földönkívüli című filmjéhez készült.

(Kiemelt kép: GettyImages)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik