Szórakozás

Mit keres egy fiatal férfi egy idősebb nőben?

A társadalom szemében elfogadottabb, ha a férfi 10-15 évvel idősebb a nőnél, azonban fordítva máris általánosítások sokaságával találják magukat szembe a párok: a fiatal fiú biztos anyát keres, az idősebb nő biztosan csak a szexért van a fiúval, ésatöbbi. Pedig működhet, lehet belőle szép házasság, család, gyerekek — elvégre, miért is ne. A 24. hu Így jártam blogjában most ebben a témában boncolgatunk egy olvasói levelet.

A párom és köztem 12 év a korkülönbség, én vagyok az idősebb. Vannak, akik nagyon kiakadnak ezen, pedig 9 éve vagyunk együtt, van egy 5 éves kisfiunk, 2 éve házasok is vagyunk. Volt nálam idősebb pasim is korábban, és nem a korkülönbség tette tönkre a kapcsolatot. Azt gondolom, hogy a kor nem számít, az a fontos, hogy fejben passzoljunk egymáshoz, legyenek közös célok, tiszteljük, szeressük, becsüljük egymást. Kaptam hideget és meleget a korom miatt, és eleinte nagyon zavart. Folyamatosan azt kérdezgették a hátam mögött a kolléganők is, hogy mit akar egy fiatal fiú egy ilyen idős nőtől, mint én? Az évek szerencsére minket igazoltak, szeretjük egymást, gondjaink persze vannak, de megoldjuk azokat. Már nem törődöm azzal, ki mit mond, senkinek semmi köze az életünkhöz. Tanulságként írom, hogy mások, akik szintén ebben a cipőben járnak, bátran vállalják az érzelmeiket, akkor is, ha mások ellenzik a kapcsolatot.

Olvasónk, Gyöngyi küldte a fenti sorokat az Így jártam blog email címére (igyjartam@24.hu). A téma, hogy mit akar egy idősebb nőtől a fiatal fiú, és ezzel együtt a kérdés, hogy mi az a korkülönbség, ami még ideálisnak mondható, egyre többeket érint. Előnyei és hátrányai is van annak, ha nagy a korkülönbség, bármelyik fél is legyen az idősebb. Ezzel együtt nem érdemes azokkal a megjegyzésekkel foglalkozni, amik csak sztereotípiák, hogy aki idősebb emberrel kezd apát vagy anyát keres, vagy mecénást, vagy csak a szexet. A családtagok, barátok ellenérzései mellett is adni kell egy esélyt a párkapcsolatnak, akkor is, ha több mint tíz év a korkülönbség.

Kor helyett célok

Az, hogy ki melyik életszakaszában van, befolyásolhatja, hogy nagynak vagy kevésnek számít a korkülönbség. Például: ha egy nyolcadikos általános iskolás lány egy harmadéves gimis fiúval jár, máris soknak számít, és joggal aggódnak a szülők. De ha a negyvenes évei közepén járó nő találkozik a harmincas férfival, máris nem tűnik olyan soknak.

Egy generációnyi korkülönbség több mint ideális a párkapcsolatban, akkor is, ha a kor a férfi javára dől el. Az evolúció azt diktálja, hogy amíg a nők egy bizonyos kor felett nemzésképtelenek, a férfiak akár 80 éves korukban is képesek az utódnemzésre. Talán ezért is van, hogy a társadalomban valamivel elfogadottabb, ha a férfi idősebb a nőnél, akkor is, ha 10-15 év köztük a korkülönbség. Ha a nő az idősebb, akkor máris más a vélemény, pedig az anyáskodni szerető nő számára vonzó lehet a fiatalabb fiú, aki még élvezné a meghosszabbított kamaszkorát, felelősséget nem vállalva semmiért. Ahogyan minden párkapcsolatban, itt is látható tehát a csereérték: a nő anyáskodik és gondoskodik, a fiú pedig megadja a nőnek az irányíthatóságot. Ez azonban csekély alap a tartós kapcsolathoz, hosszú távon ritka, ha szép házasság és család lesz ebből.

Pontosan az evolúciós törvények azok, amik elősegítik a szituációt, hogy az idősebb nők a fiatalabb fiúk társaságát keressék. Az ötvenes-hetvenes, jó egzisztenciájú, már elvált férfiak könnyen találnak maguknak fiatal lányt társnak, és akár második, harmadik házasságot, újabb gyerekeket is vállalnak. Emiatt az elvált feleségek egyedül maradnak, és az a helyzet áll fenn, hogy nehezebben találnak maguknak a kortársaik közt társat, hiszen náluk a fiatalabbak a nyerők. Így valahol érthető a helyzet, ha az idősebb nők fiatalabb fiút választanak társnak.

Idősebb fél = biztonság

A generációs különbség megmutatkozhat abban, hogy a már érett, tapasztalt nő számára a család, a gyerek fontos, de lehet, hogy a fiatalabb fiú nem akar még családot. A célok, elvárások eltérése okozza a legtöbb konfliktust a párkapcsolatokban, amíg az egykorúaknál hasonló helyzetben vannak, azaz mindketten egyetemisták, vagy mindketten pályájuk csúcsán vannak, szinkronban vannak egymással és az életcéljaikkal.

A generációs különbség az, ami keresztbe tehet a párkapcsolatnak, ez határozza meg az életcélokat és a közös jövő képét.

A nagy korkülönbségnél megjelenhetnek a hétköznapokban is gondok: amíg az idősebb kevesebb bulizással is beéri, a fiatalabb fél még járná az éjszakát, és falná az életet. Ezzel együtt a fiatal fiú biztonságban érezheti magát az idősebb nővel, az idősebb nő élete pedig játékossággal és vidámsággal telik meg. Csakhogy pont ezek azok, amik később gátjai lehetnek a kapcsolatnak: a fiatalabb fiú unhatja a biztonságot, az idősebb nő pedig egy idő után a nyugit választaná az állandó zsongás helyett. A felsorolt problémák áthidalhatóak, ha erős az összetartozás érzése mindkettejükben. Hogy ki mit ad és mit kap a kapcsolatában, nem a korán múlik, épp ezért nem érdemes túl nagy hangsúlyt fektetni a korkülönbségre, helyette a közös célokra és az érzelmekre kell odafigyelni.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A rovatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik