Szórakozás

Az alkohol miatt leszünk kokainfüggők

Egy érdekes kutatás eredményei jelentek meg a ScienceMag oldalán: azt írják, ha valaki korábban rendszeresen fogyasztott alkoholt, akkor bizony nagy esélyt ad magának arra, hogy kokainfüggő legyen.

A kapcsolódó vizsgálatot a Columbia Egyetemen folytatták le, akik szerint ha valaki huzamosabb ideig alkoholt fogyaszt, az két fehérjének a lebomlásához vezet – pont azokéhoz, amelyek az agy jutalmazási körénél dolgoznak blokkolóként.

A kísérlet során patkányokat használtak, hogy megnézzék, az alkohol hogyan bontja le a hiszton-deacetiláz 4-et és 5-öt. Az állatokat két csoportba osztották, az egyiknek alkoholt, a másiknak vizet adtak tíz nappal azelőtt, hogy kokaint is adtak volna nekik.

Nemcsak azt néztük meg, hogy mennyit fogyasztanak a kábítószerből, de azt is, hogy azután is esznek-e belőle, hogy negatív hatásokat tapasztaltak magukon tőle, például lábbénulást

– mondta dr. Edmund Griffin. Valószínűleg már mindenki kitalálta, hogy az eredmény az lett, hogy az alkoholt kapó patkányok többször kértek a kokainból, mint azok, akik vizet kaptak — egészen pontosan előbbiek 58, utóbbiak 18 alkalommal jelezték az igényüket a szer iránt.

A szakértők szerint a kutatás eredményei nagyban segítenek abban, hogy megtudják, egy bizonyos függőség hogyan befolyásol egy másikat.

Kiemelt kép: Getty Images/Spencer Platt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik