Szórakozás

Segítség! A csajom gyűlöli a barátaimat

Olvasói levelet kaptunk barátság és párkapcsolat témában. Péter nevű olvasónk, akinek természetesen nem ez a neve, azért kért tanácsot, mit tegyen, ha a barátnője folyton veszekszik vele a barátai miatt. Levelét az Így jártam blogban tesszük közzé.

Két és fél éve ismertem meg a csajomat, egy koncerten találkoztunk, amolyan szerelem első látásra dolog volt. Eleinte minden rendben ment köztünk, bemutattam a szüleimnek, a barátaimnak, aztán körülbelül egy évvel ezelőtt kiderült, ő utálja a gimnáziumi barátaimat. 29 éves vagyok, a gimi óta egy a baráti társaságunk, együtt vagyunk jóban-rosszban, rendszeresen bulizunk, hétvégén piálunk, ahogyan mindenki más is. Vannak kifejezetten pasis napok és farkastörvényeink vannak: a csajaink nem jöhetnek velünk bulizni. A barátnőm nehezen viseli, és állandóan veszekszik, folyton szakít velem emiatt, nem tudom, mit tegyek, nehezen tudom elviselni a hisztijeit.

Olvasónk, Péter küldte a fenti levelet az igyjartam@24.hu email címre, párkapcsolati gondja a korosztályának megfelelően mondhatni átlagos. Amíg a szüleink idejében a harminc körüli férfiak családos emberek voltak, akik jóval nagyobb felelősséget viseltek magukon, mint a mai harmincasok, kevésbé volt probléma a hétvégi bulizás. A mostani harmincas generáció máshogyan éli az életét, és ezzel nincs is semmi gond, akkor lehet annak nevezni, ha csak ez uralja az életüket, semmi másban nem találnak sikerélményt és örömöt. Az, hogy ki hogyan viseli a szerelme barátait, teljesen eltérő, és bármilyen nehéz is olykor, muszáj prioritást felállítani mindenkinek.

Mit lehet tenni?

Amit látunk és ami a valóság, nem biztos, hogy ugyanaz — igaz ez minden emberi kapcsolatra. A barátságok választott emberi kapcsolatok, amiket a közös élmények, együtt átélt gimnáziumi/egyetemi/sportolói évek tartanak össze és a pozitív érzelmi töltet jellemzi őket. A szerelem az a dolog, amit az ember nem tud választani, az egyszer csak megtörténik. A munka, a család, a barátok és a szerelem közt egyensúlyt kell teremtenünk, és ez sokszor amiatt nehéz, mert nem látjuk igazán egyértelműen, mi a legfontosabb. A párkapcsolatnak mindig a lista elején kell állnia és fontos a társunkhoz való lojalitás is, de nem mindenáron. Ha a szerelmünk nem fogadja el a barátainkat, látszólag minden ok nélkül, és megy a hiszti, akkor a higgadt, őszinte beszélgetés az egyetlen megoldás. A kérdés az, miért nem viseli el olvasónk barátnője a szerelme barátait. Ezt kellene tisztázni, és könnyebb lenne a megoldás, egyúttal Péter is megértené, miért nehézkes az életüknek ez a területe.

Lehetséges, hogy az ellenszenv mögött féltékenység áll, azaz a barátnő féltékeny a barátokra. Lehet, hogy a függetlenedési gondjaik vannak, azaz a barátnő még mindig abban a szakaszban van a párkapcsolatukban, mint az első hetekben, és még mindig a másik száján keresztül szeretne levegőt venni.

Elképzelhető, hogy úgy érzi, kimarad valamiből vagy azt hiszi, hogy a barátok nem támogatják eléggé a kettejük kapcsolatát. Az is lehet, hogy a barátok valóban tettek azért, hogy a viselkedésükkel megnehezítsék a pár életét, ezeket az érzéseket mindenképpen meg kell beszélni. Mint általában, az ilyen helyzetben is, a kompromisszum a megoldás. A beszélgetés akkor lesz sikeres, ha egyik fél sem szeretne nyerni és egyik fél sem azt akarja kicsikarni a másikból, hogy neki van igaza. Ha erről szól a beszélgetés, az már régen rossz.

A közös baráti társaság a hosszú távú, komoly párkapcsolatban igen fontos szerepet tölt be: ők lesznek azok, akik tükröt tarthatnak nekünk, jó irányba tartunk-e vagy sem. Fontos, hogy ne csak ketten legyenek minden nap a párkapcsolatban, az igen hamar unalmassá és rutinszerűvé tenné a két ember életét. A barátokkal nem mindig könnyű, vannak jó és vannak hasztalan barátságok, sőt, előfordulhat az is, hogy az addigi tizenakárhányéves barátságok pontosan egy párkapcsolat miatt mennek tönkre. Nem minden barátság jó, és számtalan mérgező emberi kapcsolatot vagyunk képesek fenntartani, csak azért, mert valaha egyszer jó volt együtt.

De a mérgező kapcsolat nemcsak a barátságokra igaz, hanem a párkapcsolatra is. Akkor kell komolyan foglalkozni a barátságok elfogadásának problémakörével, ha az egyik fél valamiért túlzottan kötődik a másikhoz és féltékenykedéssel, birtoklásával odáig is eljut, hogy megtiltja, kivel találkozzon a másik és kivel nem. Az igazi probléma a problémás viselkedés: a túl sok veszekedés, a túl sok piálás, a túl sok bulizás, az anyagi csőd, a tiltások. A határok kijelölése sokat segíthet, értelemszerűen nehéz úgy párkapcsolatot fenntartani, ha valaki minden hétvégén bulizik a haverjaival, és úgy is nehéz, ha a partner minden áldott nap veszekszik valamiért.

Ez meg micsoda?

Az Így jártam a 24.hu párkapcsolati blogja, ahol megoszthatod a saját tapasztalatod, elküldheted a véleményed mások történeteivel kapcsolatban, és leírhatod, te hogyan jártál hasonló helyzetben. A leveleket az igyjartam@24.hu email címre várjuk, aggódnod pedig nem kell: a nevedet mindenképpen megváltoztatjuk.

A rovatunk többi cikkét ide kattintva olvashatod el.

Kiemelt kép: 24.hu/Besenyei Violetta

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik