Szórakozás

Működik a rajzfilmes trükk: lehet repülni egy csomó héliumos lufival

Valószínűleg a bristoli Tom Morgannak és a barátainak van a legjobb melójuk a világon. Abból élnek, hogy őrültnél őrültebb kalandokat és kihívásokat eszelnek ki maguknak, és videóra veszik, amint megvalósítják őket.

Legutóbb azt eszelték ki, hogy próbára teszik, vajon működik-e a valóságban ugyanaz, ami rajfilmeken, vagyis lehet-e repülni egy halom, héliummal feltöltött léggömbbel. Kiderült, lehet, igaz nem a végtelenségig, és útközben rengeteg probléma jöhet közbe.

Miután a 38 éves Morgan és csapata nagyjából két héten át kísérleteztek Botswanában, rájöttek, hogy más helyszínt kell választainuk, ahol kevésbé vannak kitéve a szél szeszélyeinek. Dél-Afrikába utaztak, ahol mindent egy lapra kellett feltenniük, az erőforrásaikból ugyanis már csak egyetlen próbálkozásra futotta.

Sikerrel jártak: Morgan 25 kilométert tett meg egy lufikhoz kötözött kempingszékben, miközben közel 2500 méteres magasságba emelkedett. A kalandor a BBC-nek azt mondta, az útja egyszerre volt varázslatos, és rémületes:

„A legtöbb gondunk azzal volt, hogy találjunk egy megfelelő időjárási ablakot, illetve, hogy megvédjük a túl könnyen kidurranó lufikat.”

Ahogy a léggömbökkel emelkedett, Morgannak folyamatosan hűtenie kellett magát, miközben arra is figyelt, hogy szépen egymás után vágja el a lufik zsinórjait. Nem volt egyszerű, a csapat mégis annyira belelkesedett, hogy elkezdték egy lufis repülőverseny tervezgetését Dél-Afrikában.

„Csak a tüskés cserjékkel benőtt területektől kell óvakodni” – mondta Morgan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik