Szórakozás
Szolnok, 2009. február 15.
Aradszky László előadóművész énekel a szolnoki Városi Sportcsarnokban megrendezett Táncdalfesztivál anno... című koncerten 2009. február 14-én este.
MTI Fotó: Mészáros János

Aradszky László: Tényleg nem csak a húszéveseké a világ

Ádám Judit
Ádám Judit

újságíró. 2017. 10. 09. 12:08

A 82 éves művész otthonában, minden komolyabb előjel nélkül távozott az élők közül. Vasárnap este fél 10-kor lett rosszul, de mire a mentők kiértek, már késő volt. Tartalmas és érdekes élete volt, melyből a legtöbben csak morzsákat ismertek. Ezekből a sztorikból mesélünk.
Korábban a témában:
Budapest, 2016. szeptember 14.
Aradszky László táncdalénekes a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A mûsorban az elõadómûvész pályafutását idézték meg.
MTVA Fotó: Zih Zsolt
Meghalt Aradszky László
Az énekes 82 éves volt.

A népszerű zenész egészen haláláig aktívan koncertezett, tavaly októberben életműdíjat kapott, majd idén áprilisban új albumot adott ki. Aradszky László egész életével bizonyította be, amit fiatalon megénekelt: nem csak a húszéveseké a világ. 50 évet töltött a pályán, a táncdal fénykorának legnagyobbjai közt, olaszos slágereivel az 1960-as években a magyar tánczene egyik legnépszerűbb előadója volt.

Aradszky 1935-ben született Budapesten. Apja szabóként dolgozott, színészeknek is varrt kosztümöket, így egész jól ment neki az üzlet. A Szondi utcában laktak, így emlékszik vissza az akkori életükre:

Jellemző az ottani állapotokra, hogy találtam nemrég egy fotót, amin a Kajla nevű tyúkunk issza a csapból a vizet a lakásban. Anyu hozta fel egyszer Pestre, mert sajnálta levágni.

Családja Békéscsabáról származik, a háború alatt fél évet ott járt iskolába. A futball, balhé és csavargás szeretetét onnan hozta. Akkor még azt hitte, hogy karrierje a focizásban fog kiteljesedni, a Fradi kölykökben játszott. Karrierjét töltőtolljavítóként kezdte, de miközben rekordsebességgel szerelte a tollakat, fejben az énekléssel foglalkozott, képzeletben a színpadon élt. Zenész pályája a Tünde étteremből indult (Hősök tere-Andrássy sarok), ahol egyszer Gömöri Gyuszi zongoristát kísérte egy estén. Hatalmas sikere volt a közönség körében, egy osztrák férfi megpróbálta elcsábítani énekelni Bécsbe. Végül ez nem valósult meg, mert felvették az Országos Szórakoztatózenei Központ stúdiójába mint növendék, de énekesi pályafutásának kezdetét innen datálja, attól a pillanattól, amikor Gömöri felfigyelt rá.

1962–ben az Erkel Színházban indult a karrierem. 1800 ember előtt énekeltem a Még ide-oda húz a szív című számot, amivel rögtön első helyezést értem el. A közönség visszatapsolt, és már akkor velem együtt énekelték a refrént! Akkor éreztem, tudtam, hogy ez hosszú távú lesz, és tessék, itt az 50. évforduló!

mesélte korábban elérzékenyülve az énekes.

Innentől kezdve folyamatosan jöttek a rádió- és hanglemez-felvételek. 1966-ban megnyerte a Magyar Rádió Made in Hungary hangversenyét az Isten véled édes Piroskám című versenydallal, majd a ‘67-es fesztiválon az Annál az első ügyetlen csóknál dallal második lett. 50 éves pályafutása alatt összesen 13 nagylemezt adott ki. Az Isten veled édes Piroskám koronggal hamarosan történelmet írt: belőle lett a magyar hanglemezgyártás első aranylemezes énekese! Sőt, két hónap leforgása alatt a második is: a Pókháló az ablakon  dallal elérte a több mint százezres példányszámot, ami elképesztő sikernek számított akkoriban. 1969-ben kiadta első nagylemezét Aradszky László címmel.

Az első három kislemez a legértékesebb, mert az a hőskort jelenti. Azt követően tizenhat évig félreraktak, és nem jelenhetett meg lemezem. Pedig hát én énekeltem az első aranylemezt az országban, meg a másodikat is. Azért nem lett mesterhármas, mert – viccesen ezt így mesélem mindig – Harangozó Terike közém ékelődött. Az övé lett a harmadik, nekem meg az Ügyetlen csókkal a negyedik jutott. Utána aztán volt még aranylemezem, de az már nagylemez.

Szinte minden jelentősebb táncdalfesztiválon döntős volt, a slágerlistákon is gyakran szerepelt. A hetvenes években eltűnt a nyilvánosság elől. Ezekben az években nagyrészt külföldön énekelt, összesen 12-szer ment ki Kanadába és Amerikába turnézni. A sajtó úgy hozta le, mintha külföldön élne, pedig sosem költözött ki, utazgatott ide-oda.

Kubában, ahol valóban Koncz Zsuzsival jártam, három dalt énekeltem. Azért volt óriási jelentősége ennek a mi életünkben Zsuzsival, mert ez európai énekesek világtalálkozója volt. És volt ott egy csodálatos énekesnő – nem jut eszembe a neve –, a havannai rádió és televízió harminckét tagú zenekara kísérte. Az ottani Ella Fitzgerald, olyan hanggal megáldva, hogy az valami csoda!

Erről a kalandos, utazgatós időszakról rengeteget tudott beszélni, mindig kellemes nosztalgiával emlékezett rá vissza. Egyik kedvenc történetét így meséli:

Az egyik színpadon a háttérdrapériára egy hatalmas Lenin-portrét erősítettek fel díszítésként. Énekeltünk, énekeltünk, és egyszer csak hátranézek – Úristen, hát befogtam a számat, nem mertem többé megfordulni, mert Kyri épp azt a sort énekelte, hogy: Engem csak a majom érdekel. Kyri is hátranézett, azon nyomban elröhögte magát, mert nem bírta megállni. Mondom Kyrike, nekünk annyi, de nem lett semmi balhé.

1986-ban Újra itt vagyok címmel nagylemeze jelent meg, amelynek dalait popzenészek írták. Innentől kezdve 2-6 évente jelentetett meg újabb nagylemezt, a legutolsót 2017-ben.

Az 50 éves pályája során eddig számtalan európai országban fellépett, a hazai és amerikai szerepléseken kívül megfordult Ausztráliában is. Látható volt a Vidám színpad darabjaiban , filmekben, szerepelt a Kabos show-ban, a Kisszínpadon pedig Gobbi Hilda és Kibédy Ervin mellett játszott. Nagy örömére sikerült továbbadnia a zene szeretét a családjának, unokái már bontogatják szárnyaikat az énekesi pályán.

Rajongói sem felejtették el, egészen az utolsó évekig kapott leveleket, ajándékokat, többükkel baráti kapcsolatot ápolt, a Szondi utca 79. falán pedig még mindig virít az “Aradszky Laci szeretlek” felirat, pedig hatvanvalahányban került oda.

(Kimemelt kép:MTI/Mészáros János)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.