Szórakozás
Szolnok, 2009. február 15.
Aradszky László előadóművész énekel a szolnoki Városi Sportcsarnokban megrendezett Táncdalfesztivál anno... című koncerten 2009. február 14-én este.
MTI Fotó: Mészáros János

Aradszky László: Tényleg nem csak a húszéveseké a világ

Ádám Judit
Ádám Judit

2017. 10. 09. 12:08

A 82 éves művész otthonában, minden komolyabb előjel nélkül távozott az élők közül. Vasárnap este fél 10-kor lett rosszul, de mire a mentők kiértek, már késő volt. Tartalmas és érdekes élete volt, melyből a legtöbben csak morzsákat ismertek. Ezekből a sztorikból mesélünk.
Korábban a témában:
Budapest, 2016. szeptember 14.
Aradszky László táncdalénekes a Hogy volt?! címû tv-mûsor felvételén, az MTVA Kunigunda utcai gyártóbázisának 3-as stúdiójában. A mûsorban az elõadómûvész pályafutását idézték meg.
MTVA Fotó: Zih Zsolt
Meghalt Aradszky László
Az énekes 82 éves volt.

A népszerű zenész egészen haláláig aktívan koncertezett, tavaly októberben életműdíjat kapott, majd idén áprilisban új albumot adott ki. Aradszky László egész életével bizonyította be, amit fiatalon megénekelt: nem csak a húszéveseké a világ. 50 évet töltött a pályán, a táncdal fénykorának legnagyobbjai közt, olaszos slágereivel az 1960-as években a magyar tánczene egyik legnépszerűbb előadója volt.

Aradszky 1935-ben született Budapesten. Apja szabóként dolgozott, színészeknek is varrt kosztümöket, így egész jól ment neki az üzlet. A Szondi utcában laktak, így emlékszik vissza az akkori életükre:

Jellemző az ottani állapotokra, hogy találtam nemrég egy fotót, amin a Kajla nevű tyúkunk issza a csapból a vizet a lakásban. Anyu hozta fel egyszer Pestre, mert sajnálta levágni.

Családja Békéscsabáról származik, a háború alatt fél évet ott járt iskolába. A futball, balhé és csavargás szeretetét onnan hozta. Akkor még azt hitte, hogy karrierje a focizásban fog kiteljesedni, a Fradi kölykökben játszott. Karrierjét töltőtolljavítóként kezdte, de miközben rekordsebességgel szerelte a tollakat, fejben az énekléssel foglalkozott, képzeletben a színpadon élt. Zenész pályája a Tünde étteremből indult (Hősök tere-Andrássy sarok), ahol egyszer Gömöri Gyuszi zongoristát kísérte egy estén. Hatalmas sikere volt a közönség körében, egy osztrák férfi megpróbálta elcsábítani énekelni Bécsbe. Végül ez nem valósult meg, mert felvették az Országos Szórakoztatózenei Központ stúdiójába mint növendék, de énekesi pályafutásának kezdetét innen datálja, attól a pillanattól, amikor Gömöri felfigyelt rá.

1962–ben az Erkel Színházban indult a karrierem. 1800 ember előtt énekeltem a Még ide-oda húz a szív című számot, amivel rögtön első helyezést értem el. A közönség visszatapsolt, és már akkor velem együtt énekelték a refrént! Akkor éreztem, tudtam, hogy ez hosszú távú lesz, és tessék, itt az 50. évforduló!

mesélte korábban elérzékenyülve az énekes.

Innentől kezdve folyamatosan jöttek a rádió- és hanglemez-felvételek. 1966-ban megnyerte a Magyar Rádió Made in Hungary hangversenyét az Isten véled édes Piroskám című versenydallal, majd a ‘67-es fesztiválon az Annál az első ügyetlen csóknál dallal második lett. 50 éves pályafutása alatt összesen 13 nagylemezt adott ki. Az Isten veled édes Piroskám koronggal hamarosan történelmet írt: belőle lett a magyar hanglemezgyártás első aranylemezes énekese! Sőt, két hónap leforgása alatt a második is: a Pókháló az ablakon  dallal elérte a több mint százezres példányszámot, ami elképesztő sikernek számított akkoriban. 1969-ben kiadta első nagylemezét Aradszky László címmel.

Az első három kislemez a legértékesebb, mert az a hőskort jelenti. Azt követően tizenhat évig félreraktak, és nem jelenhetett meg lemezem. Pedig hát én énekeltem az első aranylemezt az országban, meg a másodikat is. Azért nem lett mesterhármas, mert – viccesen ezt így mesélem mindig – Harangozó Terike közém ékelődött. Az övé lett a harmadik, nekem meg az Ügyetlen csókkal a negyedik jutott. Utána aztán volt még aranylemezem, de az már nagylemez.

Szinte minden jelentősebb táncdalfesztiválon döntős volt, a slágerlistákon is gyakran szerepelt. A hetvenes években eltűnt a nyilvánosság elől. Ezekben az években nagyrészt külföldön énekelt, összesen 12-szer ment ki Kanadába és Amerikába turnézni. A sajtó úgy hozta le, mintha külföldön élne, pedig sosem költözött ki, utazgatott ide-oda.

Kubában, ahol valóban Koncz Zsuzsival jártam, három dalt énekeltem. Azért volt óriási jelentősége ennek a mi életünkben Zsuzsival, mert ez európai énekesek világtalálkozója volt. És volt ott egy csodálatos énekesnő – nem jut eszembe a neve –, a havannai rádió és televízió harminckét tagú zenekara kísérte. Az ottani Ella Fitzgerald, olyan hanggal megáldva, hogy az valami csoda!

Erről a kalandos, utazgatós időszakról rengeteget tudott beszélni, mindig kellemes nosztalgiával emlékezett rá vissza. Egyik kedvenc történetét így meséli:

Az egyik színpadon a háttérdrapériára egy hatalmas Lenin-portrét erősítettek fel díszítésként. Énekeltünk, énekeltünk, és egyszer csak hátranézek – Úristen, hát befogtam a számat, nem mertem többé megfordulni, mert Kyri épp azt a sort énekelte, hogy: Engem csak a majom érdekel. Kyri is hátranézett, azon nyomban elröhögte magát, mert nem bírta megállni. Mondom Kyrike, nekünk annyi, de nem lett semmi balhé.

1986-ban Újra itt vagyok címmel nagylemeze jelent meg, amelynek dalait popzenészek írták. Innentől kezdve 2-6 évente jelentetett meg újabb nagylemezt, a legutolsót 2017-ben.

Az 50 éves pályája során eddig számtalan európai országban fellépett, a hazai és amerikai szerepléseken kívül megfordult Ausztráliában is. Látható volt a Vidám színpad darabjaiban , filmekben, szerepelt a Kabos show-ban, a Kisszínpadon pedig Gobbi Hilda és Kibédy Ervin mellett játszott. Nagy örömére sikerült továbbadnia a zene szeretét a családjának, unokái már bontogatják szárnyaikat az énekesi pályán.

Rajongói sem felejtették el, egészen az utolsó évekig kapott leveleket, ajándékokat, többükkel baráti kapcsolatot ápolt, a Szondi utca 79. falán pedig még mindig virít az “Aradszky Laci szeretlek” felirat, pedig hatvanvalahányban került oda.

(Kimemelt kép:MTI/Mészáros János)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.