Szórakozás
26th June 1966:  Millionaire Hugh Hefner, founder of the Playboy empire, during a visit to Britain.  (Photo by John Downing/Express/Getty Images)

Mindenki meghal, de Hugh Hefner élt is

Molnár Dávid
Molnár Dávid

rovatvezető. 2017. 09. 28. 09:53

Magyar idő szerint csütörtök reggel érkezett a hír, hogy 91 éves korában a Holmby Hills negyedben található otthonában meghalt Hugh Hefner, akiről az emberek többsége annyit tudott, hogy megalapította a Playboy-t. Pedig mennyi minden más is történt vele!

(FILES) This file photo taken on February 10, 2012 shows Playboy's Hugh Hefner (C) and his dates posing on arrival for the 2012 MusiCares Person of the Year Tribute honouring Paul McCartney as Person of the Year in Los Angeles, California. 
Playboy founder Hugh Hefner has died at age 91, the magazine reported on Wednesday, September 27, 2027.  / AFP PHOTO / Frederic J. BROWN

Eredetileg Hugh Marston Hefner néven, 1926. április 9-én született, Chicagóban. Szülei, Grace Carolinen és Glenn Lucius Hefner tanárként dolgoztak. Anyja svéd származású, apja pedig német és angol felmenőkkel rendelkezik. A középiskola elvégzése után pár hónapig, a második világháború végéig az amerikai hadseregnél szolgált. 1949-ben szerzett  diplomát művészeti pszichológiából és kreatív írásból.

Az első címlap. Fotó: Playboy

Eredetileg az  Esquire-nál helyezkedett el szövegíróként, bár a Playboy ötlete már egyetemi évei alatt megfogalmazódott benne. 1953-ban adta ki az első számot a címlapon Marilyn Monroe-val.

Az apám rendkívüli és eseménydús életet élt média- és kulturális úttőröként, illetve a szólásszabadság, a polgári jogok és a szexuális szabadság hírnökeként. Ő alkotta meg a Playboy márka mögötti életstílust, ami az egyik legfelismerhetőbb és legtartósabb a történelmünkben

– mondta róla fia, Cooper Hefner közleményben.

A feministák haragja

Nem mindenki emlékszik így róla: többen kicsapongó életet élő élvhajhásznak tartották, az viszont egyértelmű, hogy az üzleti érzékei tökéletesek voltak: az első számot 64 évvel ezelőtt 8 ezer dollárral támogatták befektetők és összesen 50 ezer példányban kelt el. A magazin a szexuális tartalmáról lett híres, de nagy figyelmet fordítottak arra is, hogy neves szerzők is dolgozzanak a lapnál, például Ray Bradbury, Ian Fleming, Joseph Heller vagy Margaret Atwood.

Az első interjút Miles Davis-szel készítették, de később beszélgettek Fidel Castróval, Frank Sinatrával, Marlon Barndóval, Martin Luther Kinggel és Jimmy Carterrel is.

John Lennon is megszólalt a lapnak 1980-ban – nem sokkal azelőtt, hogy meggyilkolták. A magazin újfajta szemlélete és hozzáállása a szexualitáshoz egyszerre tette ellentmondásos kiadvánnyá és elképesztően népszerűvé is. Hefner regnálása alatt a márka bővült: lábat vetettek a filmiparban és a nyomtatott sajtóban, a ruházati szektorban, továbbá készültek parfümök, ékszerek és kiegészítők is, amiben egy dolog volt közös: a jól felismerhető nyuszis logó. Jelenleg a magazin húsz országban kapható, az éves bevételük pedig (az összes terméket értve) 1 milliárd dollár, azaz közel 300 milliárd forint évente. Már az első évben 200 ezerre nőtt a példányszám, a ’70-es évekre pedig hétmillióra nőtt. 1960-ban Hefner megnyitotta azokat a klubokat, ahol a pincérnők nyuszifarokkal- és füllel dolgoztak – a jelmez mai napig népszerű beöltözési kellék.

The Rembrandts, Jasmin Bleeth, Hugh Hefner & Playboy Bunnies (Photo by SGranitz/WireImage)
Egy kép 1995-ből. Fotó: Getty Images / SGranitz / WireImage

A legtöbb kritika feministáktól és konzervatívoktól érkezett, 1963-ban pedig le is tartóztatták Hefnert, amiért meztelen képeket közölt Jayne Mansfield színésznőről. A vádakat később ejtették, ugyanis az esküdtszék nem tudott ítéletet hozni.

1949-ben feleségül vette Mildred Williamst-, akivel két gyermekük született. 1959-ben váltak el, ezután kezdett el egy sokkal hivalkodóbb életet élni. Ennek első lépése volt, hogy vett egy hatalmas házat Chicagóban, majd megosztva élte életét a Los Angeles-i Playboy-villának is nevezett épületben. Utóbbiban szinte egész nap selyempizsamában járt és a szexuális szabadságról beszélt: azt állítja, ezer nővel feküdt le élete során. Ezt elég könnyű volt összehozni úgy, hogy a legtöbb modell, akikkel a magazin miatt együtt dolgozott, vele élt a villában, amíg folyt a munka. Egy dolog viszont szent volt neki: ha házas volt, nem csalta meg a feleségeit.

Joanna Krupa 2005-ben és négy évvel később is modellt állt a magazinnak, a második után pedig azt nyilatkozta,

számos oka van annak, hogy a nők miért állnak sorba, hogy a Playboy-ba kerüljenek. Egyrészt végre annyit vagy többet fizetnek neki a munkáért, mint egy férfinak tennék, másrészt ő fekteti le a szabályokat, harmadrészt pedig egy igazi profi csapattal dolgozhat – köztük számos nővel, ugyanis a cégen belül egy csomó fontos pozícióban nők vannak!

Hefner összesen háromszor volt házas, legutóbbi felesége, a 31 éves Crystal, akivel 2012 utolsó napján házasodtak össze, túl is élte őt. Négy felnőtt gyereke is él még: Christie, aki több mint húsz éven át volt a Playboy-cég vezérigazgatója, illetve David, Marston és Cooper.

1992-ben a New York Times megkérdezte tőle, hogy mire a legbüszkébb.

Arra, hogy megváltoztatta a szexhez való hozzáállást. Hogy tisztára mostam a házasság előtti szex fogalmát. Ez igazán nagy elégedettséggel tölt el

– válaszolta.

Hefner 1988-ban zárta be a Playboy-klubokat, két évvel ezelőtt pedig a magazin bejelentette, hogy többet nem szerepeltetnek meztelen nőket, ezen azonban idén év elején változtattak.

Az életem nagy része olyan volt, mint egy tizenéves álma egy felnőtt életnek

– mondta a Times-nak 25 évvel ezelőtt.

Márciustól tűnnek el a meztelen Playboy-lányok
Mára vált teljesen bizonyossá; nemsokára valóban nélkülöznünk kell a pucér szépségeket a híres férfimagazin oldalairól. A magyar olvasók számára azonban maradt még egy kis remény.

Hugh Hefnerről mi is többször írtunk, például amikor

  • megnéztük az Amazon róla szóló sorozatát,
  • eladósorba került a háza, amiért 100 millió dollárt, azaz 28 milliárd forintot kérnek vagy
  • megnéztük, mi vezetett a birodalma hanyatlásához.
Los Angeles, CA - OCTOBER 25:  Hugh Hefner and Crystal Hefner attend Playboy Mansion's Annual Halloween Bash at The Playboy Mansion on October 25, 2014 in Los Angeles, California.  (Photo by Charley Gallay/Getty Images for Playboy)
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.