Szórakozás

A lengyel Barátok köztben még él Magdi anyus, sőt!

Míg itthon 19 éve a Barátok közt ülteti az embereket esténként a tévé elé, addig tőlünk kicsit északra, Lengyelországban Na Wspólnej néven fut a sorozat, ami 2003 óta tart. Nemcsak a logó, de a történet is hasonló – egy ott élő ismerősünk segítségével összegyűjtöttük a hasonlóságokat és a különbségeket.

Először megkerestük az RTL Klubot is, akik végül az UFA Magyarország Kft.-hez továbbították a kérdéseinket. Tőlük megtudtuk, a sorozathoz sok közük nincsen, az ugyanis a londoni Fremantle Media gondozásában jött létre.

A ház

A Barátok közt most a 8523., a Na Wspólnej a 2526. epizódnál tart. Ez kicsit becsapós, ugyanis itthon minden este két húszperces részt adnak le, kint viszont egy negyvenpercest szakít meg egy reklám. Előbbi 20:55-kor kezdődik most az RTL Klubon, utóbbi 20:10-kor a TVN-en.

A Barátok közt ház a sorozat szerint a Mátyás király téren van, a valóságban pedig a Wekerletelepen található, a Koós Károly téren. Az épületet a névadó tervezte, és a lengyel sorozathoz hasonlóan civil emberek laknak benne, az epizódokat egy külön stúdióban veszik fel. Így néz ki a Google Street View-n:

A lengyel ikertestvére Varsóban található, az ottani tévénézők ezt a házat látják bevágva:

A sorozat szerint a Wspólna utcában található, innen a sorozat címe is, ami nemcsak a lakhelyükre utal, de a wspólny szó miatt arra is, hogy elég sok közös van bennük. Amúgy a stúdióról tök jó fotók készültek néhány évvel ezelőtt – ide kattintva meg lehet nézni, milyen lakásokat alakítottak ki ott.

Az alapsztori

Mindkettőben ugyanaz: három testvér (a magyarban Berényiék, a lengyelben Brzozowskiék) árvaházban nőnek fel, amit később a felnőttkorban alapított építőipari céggel felújítanak és beköltöznek. A legidősebb testvér autóbalesetben meghal. Magdi anyushoz és Vili bácsihoz hasonlóan Maria és Włodzimierz Zięba nevelte a fiúkat, emiatt az új épületben ők kapják meg a földszinti lakásokat. Maria Zięba most a “Rózsa bisztrót” (Bar na Wspólnej vagy a vezetéknevük miatt Bar Ziębów) üzemelteti, a férje pedig helyi politikus, aki szeret horgászni.

Maria a bisztróban

A meleg vonal

A magyar változatban Hoffer Misi karaktere meleg volt, emiatt édesapjával, Józsival és húgával, Eszterrel is számos konfliktusa volt. A lengyeleknél egy leszbikus (Klaudia Bracka) és egy biszexuális (Aleksandra Zimińska) van, ők egy időre egymásra is találtak.

Az özvegy

Berényi Zoltán felesége, Klaudia (Izabela) egy villában él, volt egy fiuk is (Ákos), aki később öngyilkos lett. A lengyel özvegy újraházasodott és új gyereke is született, és most egy faluban élnek. Pár héttel ezelőtt a házuk leégett.

Halálesetek

Berényi Zoltán mindkét alteregója autóbalesetben halt meg, de míg Zsuzsa, aki végül megszülte Zoli (Wiktor) gyerekét Andrásnak (Andrzej), túlélte a rákot, addig a lengyel sorozatban halállal végződött a betegség, és nem is “Zsuzsa” esetében.

A logó

A logók szinte teljesen megegyeznek, de Magyarországon a Rózsa bisztró miatt sokkal több értelme van, mint a külföldi változatnak.

Abban pedig egyetérthetünk, hogy a magyar intró sokkal élettel telibb, mint a lengyel:

Fejléckép: Youtube/TVN Series

Ajánlott videó

Olvasói sztorik