Szórakozás

„A fejemben táskákat terveztem, hogy menekülőutat alkossak magamnak”

Az idén 96 éves Judith Leiber az, akinek a munkáit sokkal többen látják napról napra, mint ahányan tudják, hogy ki is ő, és milyen élete volt. Utóbbi egyébként annyira figyelemreméltó, hogy az ELLE nemrég átfogó anyagot készített róla – többek között ebből szemezgettünk most mi is.

Swarovski-kristályok, strasszok, és apró, csillogó kövek – nagyjából így lehetne összefoglalni Leiber védjegyeit, táskáit pedig nemcsak a vörös szőnyegen hordják, de feltűntek a Szex és New Yorkban is és persze az East Hamptonban található múzeumában, illetve a Metropolitanben is.

Az egész védjegye véletlen

Amikor bejöttek az első mintadarabok az 1967 Chatelaine táskákból, elképesztően csúnyán néztek ki, mert az aljuk zöldes volt. Meg kellett mentenem őket, ezért úgy döntöttem, kristályokat ragasztok a fémtáskára

– mondta Leiber az Elle-nek, majd hozzátette: soha nem készített részletes terveket, mindig egyből odamegy a munkaasztalhoz, és ott készíti el a mintát a tervezett táskához.

Holokauszttúlélő, és még akkor is táskát tervezett, amikor a nácik elfogták

Amint a háború elkezdődött, Leiber egy kézitáskát készítő céghez, a Pessl-hez ment dolgozni, amit végül ott kellett hagynia.

Ahogy a háború egyre mélyült, 25 emberrel kellett osztozniuk egy egyszobás lakáson.

Bár a svájci konzulátustól védelmet kaptak, a háború legsötétebb hónapjaiban a családjával együtt egy gettóba kényszerítették őket, ahol 60 emberrel együtt kellett élniük egy pincében.

Fejben végig táskákat terveztem, hogy menekülőutat alkossak

– mondta Leiber, aki a szovjetek győzelme után családjával együtt visszaköltözhetett otthonába.

Több mint 70 éve házas

A férjét Gerson Leibernek hívták, aki akkor amerikai katona volt, és akivel Budapesten találkoztak. Összeházasodtak, majd New Yorkba hajóztak, ahol férje karriere beindult. Gerson Leiber egyébként absztrakt festő, akinek többek között a New York-i Modern Művészeti Múzeumban is kiállították műveit. Jelenleg East Hamptonban élnek, és ösztöndíjat alapítanak a Fashion Institute of Technology-ban tanuló kiegészítőtervezőknek.

Bécsben született

1921. január 11-én Judith Peto néven.

A sztárok (stylistjai) imádják

Szinte nincs olyan esemény, ahol valaki ne viselne tőle valamit. Lenti fotóinkon Diane Kruger, Selena Gomez és Katy Perry látható egy-egy Judith Leiberrel.

Fotó: Getty Images

Kémiát tanult

1938-ban lett a King’s College hallgatója Londonban, ahol a kémia mellett a kozmetikai iparról is tanult. Az édesapja úgy gondolta, a lánya nagyobb biztonságban van a fővárosban a közelgő háború miatt.

Összesen négy boltja van az egész világon

Míg H&M-ből és Zarából, de Gucciból és Louis Vuittonból is Dunát lehet rekeszteni, Judith Leibernek csak négy üzlete van: Újdelhiben, Jakartában, Szingapúrban és Kuala Lumpurban.

Aktív a közösségi médiában

Annak ellenére, hogy a termékei és az üzletei egész exkluzívak, Instagramon nagyon sokat posztol, így az is benézhet az életébe és a munkásságába, akinek nem telik a százezres termékekre vagy inkább másra költi a pénzét a kiegészítők helyett.

Fairytale come true | Repost: @emilymen #JudithLeiberCouture

Judith Leiber (@judithleiberny) által megosztott bejegyzés, 2017. Máj 30., 14:13 PDT

Ajánlott videó

Olvasói sztorik