Szórakozás

Addig örüljön, míg a fidget spinner a menő, mert az új divatjáték tényleg életveszélyes

Sokan már az ujjakon pörgethető fidget spinnerek divatján kiakadtak, mondván: a játékszer veszélyes lehet. Kíváncsiak vagyunk, ők vajon mit fognak szólni, ha globálisan elterjed az egyelőre csak Kínában tomboló divathullám, a fogpiszkáló-nyílpuskáké.

Az ázsiai országban úgy veszik a miniatűr fegyvereket, mintha kötelező lenne. A webáruházakban, játékboltokban és utcai árusoknál száz-kétszáz forintnak megfelelő összegeket kérnek az olcsóbb műanyag nyílpuskákért, de a drágább, fémből készült darabok sem kerülnek többe egy ötszázasnál.

A szerkezetek elég erősek ahhoz, hogy egy teljesen hétköznapi fogpiszkálót beleállítsanak egy kartondobozba, egy almába, vagy egy szelet nyers húsba, de ha valakinek eszébe jut fém szegeket használni, az simán át lőni velük egy alumínium üdítősdobozt.

Kínai médiabeszámolók szerint, három városban már betiltották a veszélyes játékszerek forgalmazását, és Hongkongban is egyre több aggódó szülő követel hasonló jogszabályt. A hírportálok arról is beszámolnak, hogy néhány helyen, az iskolák melletti boltokban a rendőrség kobozza el a készleteket.

Néhány nagyobb online boltban szintén letiltották a miniatűr nyílpuskák forgalmazását, de még több helyen gond nélkül elérhetőek. Érdekes, hogy míg a Taobao webáruházban már nem kaphatók a fogpiszkálófegyverek, addig 1688.com-on még gond nélkül beszerezhetők,  holott mindkét cég mögött a kereskedőóriás Alibaba áll.

Bár a picike nyílpuskák mindegyikéhez figyelmeztetést mellékelnek, hogy nem szabad velük emberekre, vagy állatokra célozni, ugyanazon a papíron az is ott áll, hogy a kis fegyverrel remekül lehet csótányokra vadászni.

(BBC)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik