Szórakozás

Milliárdokat érő festményt találtak egy poros padláson

Minden valószínűség szerint egy eredeti Jackson Pollock festmény porosodott évtizedekig egy arizonai férfi padlásán. A tulajdonos, aki nem akarta, hogy a neve nyilvánosságra kerüljön, akár tízmillió dollárt (2,75 milliárd forintot) is kaphat a képért egy közelgő árverésen.

Josh Levine, a J. Levine Auction & Appraisal nevű aukciósház alapító tulajdonosa elmesélte, hogy egy Sun Cityben élő férfi kereste meg azzal, hogy elárvereztetne egy LA Lakers-relikviát, amit Kobe Bryant írt alá. Amikor Levine munkatársai elmentek, hogy megnézzék a tárgyat, szétnéztek még kicsit a poros padláson, ott találtak rá a festményre, ami azonnal felkeltette a figyelmüket.

A padláson talált festmény (Fotó: jlevines.com)

Mivel pontosan tudja, hogy rengeteg hamis festmény kering a piacon, Levine egyrészt felkért egy igazságügyi szakértőt, hogy vizsgálja meg a festményt, másrészt magánnyomozókat bízott meg, hogy derítsék fel az eredetét.

A magánnyomozók kiderítették, hogy a kép tulajdonosának nővére jó barátságban volt egy befolyásos New York-i műkritikussal, aki Pollock egyik első felfedezője és később személyes barátja lett. A nyomozók megkerestek egy Barbara Mckay nevű festőt is, aki elmondta nekik, hogy a nyolcvanas években jól ismerte a nővért és a kritikust is, és emlékezett rá, hogy a nőnek volt egy eredeti képe Pollocktól.

A Peter Paul Biro által elkészített szakértő jelentésben pedig az áll, hogy a festék, a vászon, a ráma, és a rögzítő kapcsok is mind a Pollock halála előtti korszakból származnak. Levine azt mondja, neki ez elég ahhoz, hogy a szakmai hírnevét kockára téve kijelentse, a festmény eredeti.

A képet június 20-án árverezik el. A tulajdonosa nagyon izgatott, nehezen hiszi el, hogy ekkora vagyon hullhat a semmiből az ölébe. Különösen, mert ezelőtt még sohasem hallotta Jackson Pollock nevét.

(AZ Central)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik