Szórakozás

Ha Adam Sandlernek sikerült, összejöhet a sorstársainak is

Igen, még mindig nem tudunk leakadni Adam Sandlerről, és arról, hogy egy sor kritikán aluli vígjáték után Cannes-ban találta magát. Ott, ahol szenvedni szeret a zsűri, és nem bevallani, hogy örökké viccesek maradhatnak a pukis poénok. Arrafelé még a Netflixszel is meggyűlik a baja a nagyérdeműnek, nemhogy Sandlerrel. Egy korábbi cikkünkben már kiveséztük, milyen mélyről képes a színész újra és újra megvillantani, hogy nem büdös neki a kultúra, csak ritkán szeret komoly, némi tehetséget megkívánó szerepeket vállalni.

A legutóbbi The Meyerowitz Stories című filmjében Emma Thompson, Ben Stiller és Dustin Hoffman mellett bizonyította be, hogy kár őt egy Sátánka alapján leírni, van benne potenciál, de ezt a néző önhibáján kívül hajlamos elfelejteni.

Nincs egyedül, számos olyan kollégája van, akik ha nem is ugyanolyan, de hasonló cipőben járnak. Nem is feltétlenül a skatulyákra gondolunk, hogy Tom Cruise sem mindig lóg fél kézzel egy szikláról, és menekül egy bomba elől, hanem valamikor koktélokat is kevert, hanem hogy rengeteg olyan színészt kategorizálunk, akikbe egyébként több szorult a romkomoknál.

Az örök szerencsétlen vagy Zoolander

Furcsa, hogy Adam Sandlerre pont akkor csodálkozik rá a fél világ, amikor félig-meddig a sorstársával robbant nagyot. Ha Ben Stiller nem is annyira megosztó, mint Sandler, akkor sem a drámáiról és Oscar-esélyes szerepeiről híres. A két színésznek ez a második közös filmje, és a Happy, a flúgos golfos című vígjáték nem igazán az  a produkció, amitől majd Pedro Almodóvar összepisili magát. A The Meyerowitz Stories a nagy esélyük, vagyis inkább Sandleré, Ben Stilleren talán kevésbé lepődött meg a sajtó. Pedig nem feltétlenül gondolja róla az ember, hogy Greg Beckur (az Apádra ütökből Stiller karaktere) szerepén túl képes bármire. Ben Stiller elsősorban vígjátékokra rendezkedett be, amiken lehetne vitatkozni, mennyire szuperek, éppen úgy, ahogy Sandlernél. Valamivel visszafogottabb a filmjei humora, de a pisikakis vicceket azért ő se hagyja ki, ha teheti.

Gondoljunk csak arra, mikor a Derült égből Pollyban Stiller régi barátját játszó, 2014-ben elhunyt  Philip Seymour Hoffman annyit mondott, mikor menni kellett egy buliról, hogy

szangottam.

De nem tehetek róla, bármikor tudok nevetni ezen a szón. Szóval a recept működik, a többség úgyis értékeli vagy Adam Sandlert vagy Ben Stillert. És bár többször, például a Walter Mitty titkos életében megmutatta, hogy megy neki a komolyabb szerep is, mégiscsak a Zoolanderben maxolta ki a humorát. Nem véletlenül lett Derek Zoolanderből legenda.

Ben Stiller és Owen Wilson a Zoolander 2-ben. Getty Images

Ha Wes Anderson látja, akkor lássuk mi is!

A Zoolanderben Ben Stiller mellett Owen Wilson tűnik fel, aki szintén közepes romkomokban utazik. Összesen 13 közös filmjük van. Szóval ha úgy vesszük, Wilson karrerjét a Ben Stiller és a Wes Anderson produkciók bőven lefedik. Owen Wilsonnak az a szerencséje, hogy egy Ünneprontók ünnepe vagy az Én a nő és plusz egy fő mellett Wes Anderson meglátta benne a tehetséget. Vagy legalábbis azt, hogy jól mutat Anderson díszletében.

Hasonlóan, mint Adrien Brody, akinek ha nem jött volna az Oscart ért Zongorista vagy Anderson, még mindig maradhatna a King Kongnál meg a Hibridnél

Owen Wilsonra visszatérve érdekes, hogy mennyire jól áll neki a bugyuta szerep, és simán elmegy Vince Vaughnnal az esküvőkre portyázni, nőket felszedni, aztán meg ír egy forgatókönyvet (Tenenbaum, a háziátok) Woody Allennek, és Oscarra jelölik. Nem egy Adam Sandler-i ív, de azért közel van hozzá. Hogy most melyik Wilson igazi arca, az talán mindegy is.

Jelenet az Éjfélkor Párizsban című filmből. Fotó: Roger Arpajou / Getty Images

Komoly rendezők forgatnak vele, Wes Anderson általában nem variál túl sokat a stábon, mindig ugyanazzal a törzsgárdával dolgozik, aminek Owen Wilson oszlopos tagja. Az Utazás Dardzsilingbe című film óta Jason Schwartzmannal és Adrien Brodyval erős triót alkotnak. Előfordul, hogy Anderson néha kihagyja egy-egy színészét az aktuális filmjéből, de ettől még Wilson és a rendező nagyon is megtalálta a közös hangot. És ott van a már említett Woody Allen, aki szintén segített Wilsonnak abban, hogy a szakma felfigyeljen a tehetségére. Forgatókönyvíróként és színészként is bevált. Az Éjfélkor Párizsbanért például Golden Globe-ra jelölték.

James Francót Seth Rogen nyírta ki

Szakmailag természetesen. Nagyon rizikós, ha egy színészgárda csak azért játszik együtt, mert jó haverok. Ugyanígy járt Adam Sandler, aki összenőtt Rob Schneiderrel, Kevin Jamesszel és Chris Rockkal, aztán jött a Nagyfiúk-sorozat. Lehet, hogy Sandler viszi el a fődíjat, de minden havernak jut a tortából egy szelet. Seth Rogan szintén arra építi a karrierjét, hogy baromi jól érzi magát James Francóval, Jay Baruchellel, Jonah Hillel és  Danny McBride-dal, de igazán jó filmet nem tudnak összehoznak. Valahogy általában oda lyukadnak ki, hogy szeretnek szívni és lúzerek. Jonah Hill persze megütötte a csapatból a jackpotot, de a többieknek egyáltalán nem sikerült kitörni a körből.

Seth Rogen, James Franco és Dave Franco. Fotó: Matt Winkelmeyer/Getty Images

Rogen a tavaly az AMC-n kijött Preacher című sorozottal dobhatott volna egy hatalmasat alkotóként, de a szuper ötlet, és casting ellenére piszkosul mellélőtt.

James Francóról pedig nehéz eldönteni, milyen színész. Vagyis inkább azt, mennyire tett jót a karrierjének a Seth Rogennel való barátsága. 2010-ben leforgatta a 127 órát, amit 6 Oscarra jelölték, aztán ott van Az interjú, ami elég kellemetlenül besült. Az Észak-Koreában játszódó vígjátékot betiltották, mert a arról szólt, hogy tennék el láb alól Kim Jong Unt. Franco a szeptemberben debütáló HBO-sorozattal tűnhet ki ismét. A The Deuce-ban a képek alapján James Francónak kifejezetten jól állnak a 70-es évek.

Egy ilyen csapatban talán már nem is akkora szám, hogy Sandler Cannes-ban járt. Ha Dwayne Johnson következik, majd szólunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik