Szórakozás

Megvan a bizonyíték: Drew Barrymore tényleg magyar származású

Történész olvasónk, Novák Gábor küldött nekünk levelet, amiben levéltári iratokkal igazolja a színésznő családjának útját Európából az Egyesült Államokba.

A szakember többek között a Family Search oldalát használta, illetve több egyesült államokbeli levéltárnak is dolgozott. Innen derült ki az is, hogy Makó Antal (sz. 1921. május 8.) és Makó Valéria (sz. 1928. február 24.) a második világháború alatt vagy után, egyelőre tisztázatlan okok miatt kerültek Németországba. Egy brannenburgi menekülttáborban született meg gyermekük, Makó Ildikó Jaid (sz. 1946. május 8.), őket pedig DP azaz displaced personként tüntették fel a hivatalos iratokban. Ezt a jelzőt akkoriban a kelet-európai országból a szovjet hadsereg elől menekülők, illetve a náci koncentrációs tábor túlélői kapták meg. Jelen pillanatban kérdéses, hogy a szülők melyik kategóriába tartoznak.

A család 1951. január 2-án indult el hadihajóval Bremerhavenből, New Yorkot tíz nap utazás után érték el.

A járműről, amit konkrétan azért építettek, hogy európai menekülteket szállítson az Egyesült Államokba, egy fotó is készült:

Novák amerikai levéltári dokumentumok kutatása során bukkant rá a hajó irataira. Ezek között megtalálta azt a dokumentumot, ami a hajó New Yorkba érkezésekor készült, és amiben rögzítették Drew Barrymore édesanyjának és nagyszüleinek adatait. A magyar származás mellett egyéb érdekességek is találhatóak a papírokban, például az, hogy ők hárman a 21. utca keleti végének 214-es száma alatt találtak maguknak szállást.

A General Harry Taylor utaslistája, a lap aljánál a háromtagú Makó család.

Az ezt követő időszakról sajnos kevés információ található a családról. Egy biztos: New Yorkot röviddel ezután elhagyták, és a Philadelphia melletti Readingbe költöztek.

A helyi újság, a Reading Eagle 2004. november 30-án ír Drew Barrymore édesanyjáról és nagymamájáról – érdekesség, hogy itt az anyát már Karpen Valeria néven említi. Az Egyesült Államok nyilvántartásai a nagyapát, Makó Antalt (vagy ahogy a hivatalos iratokon feltüntették, Anthony Mako) 1974-óta hol norristowni, hol pedig readingi lakosként tüntették fel.

Nagypapája 1988. október 4-én 67 évesen hunyt el Norristownban. Haláláról a Philadelphia Inquirer nevű újság is említést tesz. A papa haláláról Drew Barrymore a People nevű újságnak is nyilatkozott.

Egyike volt azoknak az embereknek, akiket a legjobban szerettem a világon. Attól félek viszont, hogy elszalasztottam az esélyt arra, hogy ezt vele is közöljem, mert túl elfoglalt voltam a tinikori szarságaimmal és a drogfogyasztásommal. Mikor legutoljára beszéltem vele, elmondtam neki, hogy szeretem, de úgy érzem, ez nem volt elég

– mondta.

A nagymama a nyilvántartások szerint 1971 óta readingi lakos, a lánya, Ildikó viszont elhagyta a várost és Kalifornia államba ment, ahol ebben az évben megismerkedett a híres színészi családból származó John Drew Barrymore-ral. Négy évvel később, február 22-én megszületett lányuk, Drew Barrymore. Egyébként néhány éve a kereskedelmi tévék is megkeresték az édesanyját, de elutasító választ adott és ügynöksége javaslatára nem nyilatkozott erről a témáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik