Szórakozás

Tanulmányt írt a Médiatanács az Éjjel-nappal Budapestről

A Médiatanács heti ülésének egyik témája az RTL Klub sorozata, az Éjjel-nappal Budapest volt. Konkrétan egy tanulmányt készíttettek róla, amelyet ismertettek is: lényegében megállapították, hogy a program potenciális veszélyeket hordoz a védendő korosztályt tekintve.

A hatóság az Éjjel-nappal Budapest ezredik adása után látta szükségesnek, hogy átfogó elemzés készüljön a műsorról,
amely rávilágít annak jellemzőire, esetleges visszásságaira. A Médiatanács korábban több alkalommal is vizsgálta a műsorszámot, és a kábítószer-használat, a szexualitás, valamint az agresszivitás kifogásolható bemutatási módjai miatt hozott elmarasztaló határozatokat a műsor kapcsán.

A Médiatanács honlapján megjelent beszámoló szerint a reprezentatív mintán készült közvélemény-kutatás rámutatott, hogy a műsort többségében nők nézik (67 százalék), és kiemelkedően az alapfokú iskolai végzettséggel rendelkezők között népszerű, a rendszeres nézők 73 százalékát ők adják. A műsorszám által megjelenített életstílust a megkérdezettek túlnyomó többsége nem tartja elfogadhatónak: 83 százalékuk úgy vélekedik, ez egyáltalán nem szolgálhat mintául a mai fiatalok számára. A nézők zöme – 90 százaléka – azt vallja, hogy a programban bemutatott baráti és párkapcsolatokban nagyon sok probléma, konfliktus jelenik meg. A válaszolók általános meggyőződése, hogy az a mód, ahogyan a fiatalok a programbeli párkapcsolatokban a partnerükkel, szerelmükkel viselkednek, a mai fiatalság számára egyáltalán nem követendő, példaértékű. A sorozatot követők 59 százaléka úgy gondolja, a széria készítői túl nagy hangsúlyt fektetnek a szexualitás bemutatására a műsorban.

A Médiatanács jogilag a figyelemfelhíváson túl jogilag nem tehet semmit az Éjjel-nappal Budapesttel, viszont szerintük szükséges a társadalom figyelmét felhívni azokra a gondokra is, amelyeket a jogszabályok nem rendeznek, és túlmutatnak azon a minimumon, amelyet a törvény képvisel.

A 24.hu megkeresésére az RTL Klub sajtóosztálya így kommentálta a Médiatanács által készített tanulmányt:

„A műsor meggyőződésünk szerint egyáltalán nem veszélyes, ráadásul Németországban is ugyanez a tartalom látható. Ezek mellett sajnos nem tudunk érdemben reagálni egy olyan tanulmányra, amelynek pontos módszertanát, mintavételét, szempontrendszerét és egyéb részleteit nem ismerjük.”

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.