Szórakozás

Én akarok lenni az USA Sanyija

Antek Sándor Polgáron él, de nem szereti. Nem mintha bármi baj lenne a várossal, csak éppen Sanyi máshol képzeli el a jövőt. Nincs sok munkalehetőség, és Tiszaújvárosba se szívesen járna át 9-től 5-ig. Sanyinak más tervei vannak, filmezni akar. Budapest nem opció, mit neki Filmalap, onnan nem egyenes az út Hollywoodba.

Itt jön a képbe Andy Vajna és Vajna Tímea, Sanyi példaképei.

Még nyílt levelet is címzett Vajna feleségéhez és Návai Anikóhoz, de eddig semmi. Már évek óta vár a nagy lehetőségre a gépe előtt, a könyve kész, a forgatókönyve kész, már csak Andy Vajna hiányzik.

Kezdjük az elején!

Sanyi most 23 éves, de már egészen kiskora óta tudja, hogy neki nem elég Magyarország. Amerikába vágyik, pontosabban Los Angelesbe. Facebookon találtunk rá, ahol több mint 200 oldalon írta le az életét, és azt, hogy miért akar mindenáron kapcsolatba kerülni Andy Vajnával. A filmipart látja a legjobb és leggyorsabb kiugrási lehetőségnek, leült, beletanult, és összerakott egy forgatókönyvet. Szerinte nincs más esélye, ha nem akar Polgáron ragadni.

Mindent és mindent azért csinálok, hogy elérjem Andyt, hogy találkozhassunk, és a legfontosabb: hogy végül igent mondjon a filmemre, erre a fantasztikus projectre!

– írta nyílt levelében.

De nem a filmezés volt Sanyi első próbálkozása, az iskolában még az NBA-t nézte ki magának. Tetszett neki, hogy milyen magasak a kosarasok, ráadásul jól élnek. Sanyi párszor átment Tiszaújvárosba, ahol a helyi csapat egyik játékosa is megdicsérte. Megkérdezték tőle, hogy nem akar-e egyesületben próbálkozni, de a válasz egyértelmű volt.

Vagy az NBA, vagy semmi, úgyhogy Sanyi nem kosarazott többet.

Nagyon rosszul esett neki, hogy kiröhögték a pályán, bezárkózott, de azért otthon a négy fal között maradt az Amerika-mánia. A filmezés lett Sanyi új szenvedélye. Nem tanulta ki sehol a szakmát, de lelkes, mindent elolvas, utánanéz, miközben Andy Vajna neve pörög a fejében. Annyi biztos, hogy nem akarja élete hátralevő 50-60 évét Polgáron leélni, menekülőutat kellett találnia.

A három A: Adolph, Arnold, Andy

Sanyi hármasa. Adolph Zukor azért, mert Hollywood aranykorában élt, ráadásul magyarként ért el filmsikereket. Arnold Schwarzeneggerrel sem véletlenül plakátolta ki a szobáját, mégiscsak ő a Terminátor. Andy Vajna neve szintén egyértelmű, Sanyi szerint Vajna köti össze a magyarokat Hollywooddal, muszáj megismerkedniük. Írt egy forgatókönyvet, de nem akarja elárulni a sztorit. Mikor lementünk hozzá Polgárra, csak annyit sikerült kihúznunk belőle, hogy egy fiatal, nehéz sorsú srácról fog szólni, aki Los Angelesbe vágyik, bár hozzátette, hogy nem magáról írt. Félti, nehogy valaki ellopja az ötletét, és megcsinálja nélküle a filmet. Éppen ezért fontos Sanyinak Vajna. Neki akarja odaadni személyesen, és kész.

Megírtam egy – akkor még – rövid bemutatkozó üzenetet, kiírtam a forgatókönyvvel együtt egy DVD-re, vettem egy bonbont, majd a DVD-t és a bonbont beraktam az utazótáskámba, alaposan elrejtve azokat a ruháim közé, hogy más nehogy észrevegye, és elkezdjen kérdezősködni.

Sanyi nagyon komolyan veszi a karrierjét, írt egy könyvet Facebookra, azt megosztotta elejétől a végéig. Leírta, hogyan törték le az álmait, hogyan nevették ki, amikor mondta, hogy ő márpedig Amerikában akar élni, hogyan tűnt el a süllyesztőben jó pár éve. Semmit sem csinált, a gimi után a főiskola és a munka se motiválta, egyedül Andy Vajna, és a többiek. Adolph, Arnold és Andy.

Én akarok lenni az USA Sanyija 1

A gyémántpalotába nem lehet csak úgy bejutni

Az egyik legnagyobb álmom, hogy három amerikai film – és a sikeres állampolgársági vizsga – után itthon, nyugodt körülmények között létrehozhassuk majd Magyarországon minden idők legnagyobb költségvetésével készülő, egyben legjobb magyar filmjét, ami a történelmünkkel foglalkozik. Mátyás, Rákóczi és Nagy Imre, fekete sereg, robbantgatás és csárdás. Egy interaktív, végig pörgős, három órás filmeposz, ami minden téren bemutatja a világnak Magyarországot.

– Sanyi.

Sanyi hamar átlátta, hogy ha a bícsen akar koktélozni egy szivarral a szájában, akkor nincs idő alacsony költségvetésű kisfilmekkel babrálni, nagyjátékfilmmel kell berobbannia. A forgatókönyv már mehetne a nyomdába, annyi hiányzik, hogy Sanyi Andy Vajnához tudjon férkőzni. Hamar felismerte, hogy egy ilyen komoly üzletembert nem lehet kikeresni a tudakozóból, a hozzá közel állóknál érdemes próbálkozni. Vajna Tímea szeret facebookozni és instagramozni, aktív üzletasszony, úgyhogy eggyel könnyebb projektnek tűnik nála a személyes találkozó. Sanyi írt neki, de semmi, a nyílt levél se jutott el az érintettekhez, így nem maradt más, csak az utazás. Leírta a könyvében, hogy vett egy doboz csokit, és felutazott Budapestre.

Előre kiírta, hogy jut el a Népligetből a Váci utca környékére a Diamond Palace-hoz, ahol nagy eséllyel futna össze Vajnával. 

A gond csak annyi, hogy Sanyi nem ismeri annyira Budapestet, hogy percek alatt megtalálja a Dorottya Diamond Palace-t. Pedig a csoki és a forgatókönyv megvolt, mégis Vajna nélkül ment vissza Polgárra. 2015 októberében jutott el odáig, hogy inkább postázza a könyvet. Azóta majd másfél év telt el, és Sanyi még mindig otthon lakik, Vajna nem fedezte fel. Pedig saját bevallása szerint mindent megtett. Lehet, hogy a barátai azt gondolják, hogy lusta, és csak ül a fenekén, de ő erre azt mondja, hogy a mások nem tudják, hogy a saját filmjébe mennyi energiát és időt tett bele. A kivitelezés még sehol sem tart, de Sanyi gondolatban már Andy Vajnával iszik.

Azt szeretném, hogy amolyan lazításképp tudnánk a project pre-production részében nevetgélve beszélgetni. Ő rágyújt egy jó kis szivarra, én meg ciccentek egy sört. Már erről is álmodoztam: elképzeltem, hogy Andy elmesél egy vicces dolgot úgy durván egy percben, és közben, a vicc mellett öt – számomra új – dolgot tudok megtanulni teljesen így random a szakmáról. Másfél éve álmodok erről, emberek!

Azért azt szögezzük le, hogy Sanyi nem egyszerűen Andy Vajna mentoráltja akar lenni, hanem a haverja. Minden érdekli, de leginkább a kaliforniai csillogás. Bár már többször járt Budapesten, eddigi életének nagy részét Polgáron töltötte, ahol saját bevallása szerint se túl nagy az élet. Ha elmegy bulizni, csakis Tiszaújváros lehet a cél, éppen ezért nézte ki magának Amerikát. Úgy érzi, ott minden sokkal egyszerűbb, Hollywoodban élnek a sztárok, azt akarja tudni, hogy Andy Vajna vajon mit hallgat, milyen lemezeket vett annak idején, meg úgy egyáltalán, hogyan csajozott fiatalkorában.

Milyen érzés volt látni a miniszoknyás gyönyörű amerikai lányokat, meg hogy Andy Vajna vajon… vajon hogyan érte el azt fiatalkorában, Amerikában, hogy lányokat vigyen haza a beach-ről? Vajon mit mondott nekik? Mit kell majd nekem is mondanom?

Sanyi nem beszélt sokat a magánéletéről, azt viszont elmondta nekünk, hogy most nincs barátnője, és ha elmegy szórakozni, akkor sem egyszerű lányokat felszednie. Leírta, hogy több nehéz időszakon ment keresztül, magába fordult, a forgatókönyve és Andy Vajna húzták ki a gödörből.

I <3 McKayla Maroney

Illetve ez csak részben igaz, ott van még Sanyi női főszereplője is. Emlékeznek még a 2012-es londoni Olimpián a tornász McKayla Maroney-ra, akiről csodás mémek születtek, miután látványosan nem örült az ezüstéremnek? Na, ő Sanyi kedvence, az ideálja, Vajna mellett a példaképe. Szerinte szuper tehetség, aki mindegy mit csinál, szuper benne. Először mondjuk nem értette, Maroney miért tweetel folyamatosan általános bölcsességeket, neki nem lehetett olyan nehéz.

Siker, hírnév, gyönyörű nagy ház – mindene megvan, amire egy ember vágyik. Jöjjön el ide, Északkelet-Magyarországra, ahol az élet nemcsak hogy nehéz, hanem szó szerint rossz és élhetetlen, és azután irkálja ki ezeket a dolgokat! Jöjjön el erre a helyre, ahol semmi sincs, és ami van, az is szar, ahol mindig van valami miatt panaszkodni.

Aztán Sanyi elkezdte követni, és kis túlzással beleszeretett. Azt még nem tudja, hogy a történetében ki lesz a másik főszereplő, de Maroney neve biztos. Egyelőre még egyik találkozás sem jött össze, de azért Sanyi nem adja fel.

(Az idézetek és a cím Sanyi könyvéből származnak)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik