Szórakozás

Üres sörösüvegeket homokká alakító géppel akadályoznák meg a világ tengerpartjainak pusztulását

Ennél jobb hír már nem jöhet: Ha sört iszunk, megmenthetjük a világot!

A világ homokos tengerpartjainak száma lassan, de biztosan csökken. Ennek oka viszont nem a globális felmelegedés, vagy épp egy természetes folyamat, hanem

a gyárak és az építőipar,

hiszen a szupergyorsan fejlődő, illetve a gazdag országok óriási épületeihez rengeteg homokra van szükség.

De a beruházáshoz miért nem használják a sivatagi homokot? – vetődik fel a jogos kérdés. A válasz egyszerű: annak szemei túlzottan finomak és lekerekítettek, így nem felelnek meg.

Az új-zélandi DB Breweries sörgyár viszont megtalálta az ideális megoldást: az üres sörösüvegeket homokká alakító gépeket készítettek, a végterméket pedig az építési vállalatokhoz, betongyárakhoz, illetve az ipar más területén jelen lévő szereplőkhöz juttatják el, enyhítve az ország tengerhomoktól való függőségét.

Az apró eszközben egy egész sornyi fémpenge húzódik meg, melyek 2800-as fordulatszámon darabolják fel az üveget, egy speciális szívórendszer pedig ezt követően eltünteti a keletkezett kupacból az összes, nem üvegtartalmú részt, így nem marad más, csak kétszáz grammnyi homokpótlék.

A homok sajnos nem épp gyorsan megújuló energiaforrás, így az ipar a világ tengerpartjainak kétharmadát sodorja veszélybe, regenerálódásukhoz pedig több ezer évre lenne szükség, így a jövőben tényleg nem marad más, mint ilyen, vagy ehhez hasonló módszerekkel új utakat keresni a jelenleg még megkerülhetetlen homok pótlására.

A Mashable nyomán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik