Szórakozás

Filmhíradó: a magyar zoológus, aki kutya helyett leopárdot sétáltatott a pesti utcán

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2017. 03. 01. 17:27

A harmincas évek derekán készült felvételt látva egyre inkább reméljük, hogy nemsokára feltalálják az időgépet.
Korábban a témában:

Évtizedes filmhíradókat górcső alá vevő cikksorozatunkban számtalanszor mutattunk már be magyar vonatkozású, ám bizarr híreket, így az Állatkert tortát habzsoló medvéit – ma újra egy állatkerti, vagy inkább ahhoz fűződő rövidhírrel jelentkezünk, hiszen a British Pathé gyűjteményében egyszerűen csak Kamera által elcsípve 95. epizód (1936) címet viselő másfél perces válogatás elején ugyanis egy leopárdot sétáltató budapesti férfival találkozhatunk.

Az autójából kiszálló férfiról csak annyit tudhatunk meg, hogy egy kimagasló tehetségű, vadállatszakértő budapesti professzor, aki nagymacskájával tett reggeli sétáival sokszor döbbenti meg a pesti utcák járókelőit, akik sokszor nagy számban csatlakoznak is hozzá, hiszen a magyar főváros utcáin nem épp mindennapos látvány egy kutya helyett fán élő, néha kissé csökönyösnek tűnő afrikai ragadozót sétáltató ember. Az Internet – sőt, egyenesen az Állatkert honlapja! – azonban pillanatok alatt segít a rejtélyes férfi nyomára akadni, így kisvártatva ráakadhatunk az állatkert történetének egyik legjelentősebb, meghatározó alakjaként számon tartott dr. Anghi Csaba (1901-1982) nevére, aki 1930-1947 közt az Emlős Osztály vezetőjeként, valamint egyetemi tanárként és a Budapesti Állatkert tudományos (1956-1958), illetve főigazgatójaként (1958-1967) írta be nevét a magyar zoológia történetébe.

Ő vezette be az állatkert állatainak törzskönyvezését, indította meg a park ismeretterjesztő munkáját, és alakította európai szintű tudományos intézetté a háborús sérüléseiből gyógyuló intézményt.

A film további részében a “száznégy évesen is aktív fazekassal, Badár bácsival” – a mezőtúri Badár-fazekasdinasztia legismertebb tagjával, az 1936-ban valójában csak nyolcvanegy éves Badár Balázzsal (1855-1938) –, illetve néhány művével is találkozhatunk, sőt, az utolsó másodpercekben a St. Louis-i Állatkert egy számolni is tudó csimpánzát is megnézhetjük.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.