Szórakozás

A nő, aki pontosan tudja, mi áll jól Emma Stone-nak és Ryan Goslingnak

Kedden osztották ki Los Angelesben a jelmeztervezők díjait, és nem okozott túl nagy meglepetést, hogy a Kaliforniai álom jelmezese, Mary Zophres nyert a kortárs film kategóriájában. Damien Chazelle filmje a Golden Globe-on hét díjat vitte el, a vasárnapi Oscar-gálán összesen 14 kategóriában jelölték. Zophres már majdnem 25 éve dolgozik a szakmában,

Scarlett Johanssont tinédzser korától öltöztette, Emma Stone-nál pedig annyira eltalálta a sárga ruháját, hogy a gálaszezonban többen megirigyelték a színt.

Zophres 1994-dolgozik filmekben, és eddig kétszer jelölték Oscarra, 2011-ben A félszeműért, idén pedig a Kaliforniai álomért. A Hollywood Reporternek novemberben adott interjújában úgy fogalmazott, hogy

azt akartam, hogy a női közönségnek Ryan udvaroljon, és a férfiak romantikus hangulatba kerüljenek Emmától.

Rengeteg musicalt és romantikus filmet nézett meg az Ének az esőbentől a Boogie Nights-ig, hogy elkapja a hangulatot, Hollywood fénykorából merített ihletet. Átnyálazta, hogy milyen színésznők voltak a legnagyobb sztárok, milyen ruhában vonultak a vörös szőnyegen. Tényleg minden részletre figyeltek, annyira, hogy még Emma Stone fehérneműje is passzolt a szetthez. Mary Zophres nem először dolgozott a színésznővel, a Gengszterosztagban is ő öltöztette, szóval tisztában volt azzal, hogy Stone-nak mi áll jól, és mi nem. Amikor a rendezővel, Damien Chazelle-lel elkezdtek ötletelni, Zophres

átnézte Emma Stone összes vörös szőnyeges fotóját, és akkor szúrta ki, hogy mennyire illik hozzá a sárga.

Bár a Variety interjújában nem nevezte meg, hogy pontosan melyik eseményre gondolt, több mint valószínű, hogy a Pókember 2014-es londoni bemutatóján szeretett bele a Versace-ruhába.

Fotó: Cattermole/Getty Images for Sony

Papíron nem mindenkihez passzol a szín, de (Damien Chazelle) imádta. Aztán észrevettem, hogy a Golden Globe tele volt sárgával, és ez örömmel tölt el.

A kanári bejött, a januári gálán tényleg meglepően sokan választottak hasonló árnylatot. Többek között Viola Davis és Jennifer Lopez is.

Fotó: Jason Merritt/Getty Images

De persze nem csak luxusdarabokat válogattak, elvégre Stone karaktere, Mia egy kezdő színésznő, nem lett volna túl hihető, ha két óráig csak estélyiben látjuk. Zophras a komolyabb ruháktól kezdve a pár ezer forintos H&M pólókig mindent megtalált.

Ryan Gosling esetében a jelmeztervező elsők között a cipőre bökött rá. Mivel Gosling karaktere, Sebastian egy múltban ragadt jazzőrült, Zophras tudta, hogy milyen korhoz kell nyúlnia. A film előkészületeinél a jelmezraktár éppen a próbaterem mellett volt, úgyhogy hamar visszajutott hozzá, hogy a színészek nem elégedettek a kiegészítőkkel. Zophras fogta magát, és egy westwoodi táncosboltban szerezte meg Gosling parkos jelenetében is látható cipőt.

A Kaliforniai álom eddig tarolt, és Zophras munkáját szintén díjazták a Beverly Hills-i gálán, szóval jó eséllyel indul az Oscaron is. Az interjúkban elmondta, hogy mennyire szeretett a filmen dolgozni, és azt is, hogy ez a világ jobban megy neki, mintha csak hétköznapi, mai ruhákat kéne összeválogatnia. Nem véletlenül kérték fel őt a Coen-testvérek Ave, Cézár! című filmjéhez. Itt George Clooney tunikát kapott, Scarlett Johansson pedig sellőjelmezt. Zophras a Varietynek mesélte el, hogy majdnem sírt az Ave, Cézár! első napján.

UIP

Mondtam (Scarlet Johanssonnak) neki, hogy ‘te most már anya vagy, és a Tétova tinédzserek óta együtt dolgozunk, mikor még csak tini voltál.’ Tényleg segít, ha egy színésszel sok filmben dolgozunk együtt, mert megismered az alkatát, vagy a hiányosságait, és a vállai formáját, megismered belülről.

Zophrasnak most összejöhet az Oscar, bár olyan nagy nevek lesznek az ellenfelei, mint például Colleen Atwood, aki már három Oscarral a zsebében várja vasárnap a negyediket a Legendás állatok, és megfigyelésük című filmért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik