Szórakozás

Klapka György lánya: a halál okát sosem fogjuk megtudni

A múlt szerdán elhunyt Aranyember halála mindenkit váratlanul ért. Klapka György 88 évesen ment el, öt gyermeke és felesége gyászolja. A legendás üzletember lánya és munkatársa, Klapka Sandy édesapja halála után a 24.hu-nak adott interjút elsőként.

Mikor láttad utoljára édesapádat?

Utoljára a születésnapi buliján találkoztunk december végén. A halála napján viszont még beszéltünk telefonon. Feltűnően fáradt volt a hangja, nem olyan életvidám, mint korábban mindig. Mondtam is neki, hogy pihenjen le, ha tud…

Ha jól tudom, végül álmában ment el.

Lefeküdt aludni, és már nem kelt fel. A halála okát, a pontos egészségügyi diagnózisát valószínűleg soha nem fogjuk megtudni. A boncolást mindig is ellenezte, a hamvasztást sem akarta, s ezt tiszteletben tartjuk. 88 éves volt, természetes halál lehetett. Valószínűleg semmi olyan dolgot nem lehetne megállapítani, ami boncolást érdemelne.

A temetés időpontja már publikus?

Egyelőre mi sem tudjuk a pontos időpontot. Mindenben közösen határozunk a családtagokkal, néhányan külföldön élnek, ezért lassú az egyeztetés.

A búcsúztatásnak pontos forgatókönyve van, amit apu korábban meghatározott.

Ennek részleteit az idősebb testvéreim ismerik inkább, jelenleg egyedül az jelenthető ki biztosan, hogy hagyományos koporsós temetés lesz.

Fotó: Szabolcs László
Fotó: Szabolcs László

A zálogház és a többi vállalkozás tovább működik?

Terveink szerint igen, de nagyon sok múlik a végrendeleten, ami még nincs nálunk. Addig is arra kérjük az embereket, hogy jöjjenek el a Vámház körúton bizományban lévő műtárgyaikért és antikvitásaikért, nyitvatartási időben bármikor visszaszolgáltatjuk őket.

Ez azt jelenti, hogy bezárhat a Vámház krt. 9.?

Nem, erről szó sincs! Már édesapám idejében elkezdődött az antikvitások visszaadása. Ezeknek a helyére Magyarország legnagyobb ékszerüzletét tervezte létrehozni, mi pedig az ő tervét szeretnénk folytatni.

Ki vezeti most a vállalkozásokat?

A családnak együttesen kell döntést hoznia mindenben. Ideiglenesen én képviselem a családot, de szoros kapcsolatban vagyunk, mindent egyeztetünk.

Hogyan éled meg ezt a nehéz időszakot?

Nem könnyű, viszont a család nevében is mondhatom, hogy nagyon hálásak vagyunk az emberek és a sajtó hozzáállásáért. Mindenhol szép búcsúztatások, pozitív cikkek jelentek meg, nincs lejáratás. Nagyon sokan veszteségként élik meg, hogy apu már nincs.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik