Szórakozás

Kihagyod az egész karácsonyt, úgy, ahogy van? Nagyon elfoglalt leszel!

Programajánló azoknak, akik nem csak panaszkodnak, hogy milyen borzasztó ez a rohangálás, hanem tesznek is érte, hogy ne legyen az. Például úgy, hogy kihagyják az egészet.

Egy dolgot az elején tisztázzunk:

senki nem rossz ember csak azért, mert nem érdekli a karácsony, esetleg elege van és szeretne kimaradni az egészből.

Vagy például nem az egészből, hanem „csak” a fogyasztós-pénzköltős részéből. Hisszük, hogy akadnak ilyen honfitársaink is szép számmal, és tudjuk, hogy nekik most nincs könnyű dolguk, hiszen tíz métert nem lehet megtenni a városban anélkül, hogy mindenféle emberek rettenet giccses díszletek között, Jézusra hivatkozva ne kérnék el az összes pénzüket.

A (Magyarországon eleve fájón hiányzó) közszolgálatiság jegyében őket, az ellenállás névtelen hőseit szólítjuk meg és igyekszünk segíteni a magunk szerény eszközeivel. Íme, egy kis programajánló: ezt csináld a következő napokban, ha meg szeretnéd úszni az egészet!

Kiállítás

Január 8-ig még elcsíphetjük a Budapest 1 napja című fotókiállítást a Mai Manó Házban, amely egy pofonegyszerű koncepcióra épül: menő és ügyes fotósokat kértek fel, hogy örökítsék meg – ki nem találnátok! – Budapest egy napját. Ez a nap egyébként szeptember 29. volt, ami persze nem különösebben fontos, legfeljebb két dolgot jelent: szép őszi fényeket, és azt, hogy biztosan nincs köze a karácsonyhoz. Csavar a történetben, hogy az alkotók kaptak egy vezérmotívumot: víz.

hermann_ildi-usszoda
Hermann Ildi: Usszoda

A kiállítás stílusra, műfajra nézve eklektikus, de a lényeg, hogy Bácsi Róbert László, Barakonyi Szabolcs, Hermann Ildi, Stiller Ákos, Szombat Éva és a többiek hozzák a formájukat, szóval irány a Nagymező utca!

Film

A jó horrorfilm lassú. A jó horrorfilmnek nincs szüksége hektoliternyi vérre, belekre, levágott végtagokra. A jó horrorfilmnek olcsó ijesztgetés sem kell. A The Witch nagyon jó horrorfilm. Nézd meg.

Abban maradtunk, hogy próbáljuk megúsznia tömeget és a karácsonyi díszleteket, úgyhogy örömmel jelentem, hogy az említett film már rég megnézhető jó minőségben otthon, ne menjünk tehát sehova, nem érdemes! Fontos az is, hogy nincs film, amely témájában ennél messzebb esne a karácsonytól – és ezt a kijelentést nem gyengíti, hanem éppen erősíti az, hogy jó részben a vallásról szól. A kora újkori New Englandben játszódó történetben egy még az akkori mérce szerint is fundamentalista keresztény család küzd az erdei boszorkányokkal, akik vagy léteznek, vagy nem. Ne egyedül nézd!

Ha pedig nem úszod meg, és mindenképpen moziba kell menni, mert például randid van, semmi pánik: melegen ajánljuk a Szexterápia című, szerencsére kizárólag művészmozikban (értsd: kisebb tömeg, plázamentes környezet) megtekinthető tizennyolcpuluszos ausztrál filmet, amely címével és korhatárkarikájával ellentétben egy csöppet sem pornográf. Megindító, furcsa, néhol egészen bizarr emberi vágyakat boncolgató (azaz teljesen életszagú) történetek, amelyek egy ponton összefonódnak; azt mondják, az Igazából szerelem kissé perverz, cserébe egyáltalán nem elcsépelt változata, és ennél közelebb ezen a listán nem is kerülünk a karácsonyhoz, eskü.

Zene

Itt az idő végre egy rendes karácsonyi pszichedelikus/garázsrock bulira, ahol egy közös dolog van minden elhangzó dalban: a szanaszét torzított GITÁR!

Ez a Psychedelic Karácsony ajánlószövegének első mondata, mi pedig nem is tennénk hozzá semmit. Illetve, ha valaki azt hinné, hogy valahol azért mégis karácsonyi buliról van szó, annak idetesszük a második mondatot is:

Különleges vendégek jönnek feldobni az ünnepi hangulatot. Nem, nem Jézuska/Santa Claus ugrik be egy nappal szenteste előtt.

Ezt megúsztuk! Irány a bulinegyed egyik garázslejárójából nyíló Beat on the Brat!

24.hu / Neményi Márton
24.hu / Neményi Márton

Szintén a zsidónegyed közepén – hol máshol – bulizhatunk hatalmasat konkrétan szenteste is, ha végképp semmibe szeretnénk venni az egész hajcihőt, vagy ha muszáj valahogy kiengedünk a gőzt családozás után. Természetesen az ünnepek táján mindig aktív, táncolható-költői alterben utazó, fantasztikus Puszi Együttesről beszélünk, akik a legendás Csókolom testvérbandája és a Fogas Házban lépnek fel 24-én. Utána az egyikük ott marad és dj-zik hajnalig.

Hát akkor kellemes kar… izé, minden jót!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik