Szórakozás

Itt állítottak először karácsonyfát. Vagy mégsem?

Förtelmes háború ütötte fel a fejét a messzi északon, ugyanis a lett főváros, Riga és az észt főváros, Tallinn azon kezdett el hadakozni, melyikben állítottak először karácsonyfát – írja a New York Times.

A tét nem kicsi, ugyanis a karácsonyi turizmus – amit a berlini karácsonyi vásár elleni támadás visszavethet – sok pénzt hoz a balti államok konyhájára is. És akkor következzenek a számok!

Riga állítja, 1510-ben náluk állítottak először karácsonyfát, méghozzá nem egy fenyőt, hanem egy faragottat, amit aztán leégettek. A tallinniak azonban történészekkel felfegyverkeztek, és azt mondták: 1441-ben egy rendes lucfenyőt díszítettek fel a városban, ez az első karácsonyfa.

A meccse döntetlenre áll a bizonyítékok hiánya miatt, de abban megegyezik Riga és Tallinn, hogy a világon ők voltak az elsők. Berlinben csak a 18., Londonban és Párizsban csak a 19. századtól állítanak karácsonyfát ugyanis.

Nils Usakovs rigai polgármester örül a hadakozásnak, mert szerinte a turisták úgysem törődnek a történelmi tényekkel, ellenben amint meghallják, hogy micsoda vita van itt, megnéznék mindkét várost. Ez meg mindenkinek jó.

Kevés az orosz, sok az égő

Persze szenvednek a gyenge orosz rubeltől, ami miatt a szomszédos Oroszországból elmaradnak a látogatók, de azért a két balti államnak még mindig pokoli fontos bevételi forrás a turizmus. Ebből a harmadik balti állam, Litvánia sem akar kimaradni, ezért egy batár nagy fát állítottak fel Vilniusban, ötvenezer égővel.

A Times végül megszólaltatott egy objektív történészt, Gustavs Strengát is, aki szerint a Feketefejűek nevű kereskedő brigád az egész fadíszítős dolgot a karácsonytól abszolút függetlenül eszelte ki, szóval Tallinn és Riga hiába verseng. Véleményéért nem is csípik Lettországban a szakértőt, ahogy ő fogalmaz:

Csak Grincsnek hívnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik