Szórakozás

Kétmilliárd forint értékű relikviát égettek el Londonban

Tiltakozásul az ellen, hogy intézményesült nosztalgia lengi körül a punkot.

Mintegy kétmilliárd forint értékű emléktárgyat égetett el Sex Pistols-gyűjteményéből Joe Corré, a punkzenekar néhai menedzserének fia. Corré az ellen tiltakozott ezzel, hogy az anarchikus szubkultúrát múzeumok témájává teszik, és szerinte a punk megcsúfolása, hogy megemlékezéseket tartanak Londonban a punkmozgalom születésének 40. évfordulója alkalmából.

Elfelejtik, hogy az emberek a 70-es években utálták a punkokat, ők voltak az állam első számú ellenségei. Amikor kisgyerek voltam, felnőtt férfiak köptek az arcomba, ha punknak öltöztem fel. A punk halott

– mondta Malcolm McLaren fia.

A Temzén, egy hajón lobbantották lángra a zenetörténeti relikviákat, köztük ruhákat és lemezeket. Theresa May jelenlegi, valamint David Cameron és Tony Blair volt miniszterelnökök Sex Pistols-ruhákba öltöztetett és petárdákkal telerakott bábuját is felgyújtották.

A punk soha, de soha nem válhatott volna nosztalgia tárgyává. Egy újabb marketingeszközzé vált, amellyel olyasmit adnak el neked, amire semmi szükséged, a másféle választás illúzióját

– mondta Corré.

Az establishment úgy döntött, hogy ideje ünnepelni a mozgalmat. Megpróbálja privatizálni, dobozba rakni, kasztrálni. Eljött hát az idő, hogy mindent elégessünk.

Corré szerint elhunyt apja is támogatta volna az égetést. A Guardiannek azt mondta: a legfélelmetesebb, amit valaha hallott, hogy a brit királynő is áldását adta az évfordulós rendezvényekre, koncertekre, kiállításokra, filmekre.

A Sex Pistols énekese, Johnny Rotten viszont azt mondta, Corrénak inkább jótékony célra kellett volna eladnia a gyűjteményét. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik