Szórakozás

Ha Halloween-jelmezekről van szó, kijön a celebekből az érzéketlen tahó

Döbbenetes tételek a legcikibb jelmezek tízes listáján.

Hétfőn Halloween, hát persze, hogy tele van a net mindennel, aminek csak köze van a horrorfilmekhez, faragott tökökhöz és jelmezekhez. Az utóbbiból merített a top10-es YouTube-listáiról ismert WatchMojo, amikor összegyűjtötte az utóbbi évek legborzasztóbb, celebek által kitalált és magukra öltött jelmezeit, amelyek között még azok is találhatnak egészen döbbenetes példákat, akik rajta tartják a kezüket a bulvármédia lüktetésén. Nézzünk csak pár példát.

Blackface: Magyarországon nem akkor ügy a kulturális kisajátítás (cultural appropriation), mint Amerikában, de azt azért errefelé sem nehéz belátni, milyen bunkó húzás egy fehér ember részéről, ha feketére maszkírozza magát. Ezzel egyrészt a szórakoztatóipar rasszista korszakát idézi, amikor csak fehérek játszhatták a fekete szerepeket is, többnyire természetesen negatív szerepben. Ezt követte el Jason Aldean countrysztár is, amikor Lil Wayne-nek öltözött, vagy Julianne Hough, amikor az Orange is the New Black egyik fekete szereplőjeként Crazy Eyesként pózolt. Nem konkrétan blackface, de hasonló volt, amikor Paris Hilton szexi őslakos indiánnak öltözött.

Társadalmi témájú gúnyolódás: a Jersey Shore Sookie-ja eltűnt lány arcképével forgalmazott tejesdoboznak, Dwight Howard kosárlabdasztár pedig hajléktalannak öltözött – utóbbinak ráadásul van egy fedél nélküli gyermekeket támogató alapítványa, tehát végképp érthetetlen a tahóság. A “kedvencünk” az volt, amikor a Rihanna megveréséről ismert Chris Brown egész bandájával együtt tálib terroristának öltözött.

Halott celebek: Adrian Curry heroinos tűvel és nadrágszíjjal kombinált Amy Winehouse-jelmeze még hagyján, hiszen ez még azelőtt készült, hogy az énekesnő meghalt volna (bár már akkor is rettenetesen ízléstelen volt), az igazi katasztrófa a halott Steve Irwinnek öltöző Bill Mahler műsorvezető. Ő még a természetfilmes halálát okozó rájafullánkot is a jelmez részévé tette, úgy, hogy Irwin azelőtt alig két hónappal (!) halt meg.

…és akkor még ott van a nácinak öltöző Harry herceg. Itt meg a videó:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik