Szórakozás

Ez van, ha összeterelik Hollywood legmenőbb nőit

Ez van, ha összeterelik Hollywood legmenőbb nőit

Hétfő este tartották azt a gálát, melyen az ELLE olyan hollywoodi nőket díjaz, akik valami maradandót alkottak a szórakoztatóiparban. A mostani volt a 23. (!) alkalom, és elmondható, hogy tényleg elit társaságot sikerült összehozni. A résztvevők többsége nem ide vette fel a villantós szettjét, nem csoda, itt az számított menőnek, aki köszöni, nem kér a nők lealacsonyításából, és nem tűri, hogy egy film főszerepéért sokkal többet kapjon egy férfi, mint egy nő.

A Beverly Hills-i Four Seasonben nyolc színésznőnek adtak át díjat, Kristen Stewart, Lupita Nyong’o, Amy Adams, Anna Kendrick, Aja Naomi King, Felicity Jones, Kathy Bates és Helen Mirren tevékénységét ezúttal azért díjazták, mert sokat tesznek azért, hogy megváltozzon Hollywood és a nők kapcsolata. Valamennyi díjazott valamilyen formában hozzájárult ahhoz, hogy a nők befolyását, és nem mellesleg fizetését növeljék a filmiparban. Az ELLE  novemberben nyolc különböző címlappal jelenik meg, melyeken a fent említett nők szerepelnek.

Hárman a nyolc díjazott közül: Felicity Jones, Kristen Stewart és Lupita Nyong’

Felicity Jones, Kristen Stewart és Lupita Nyong' Fotó: Michael Kovac / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Fotó: Michael Kovac / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Sharon Stone most nem átvette, hanem átadta a díjat. A színésznő többször is elmondta, hogy az 1992-es Elemi ösztön után egyszerűen nem akarták kifizetni a gázsiját. Amikor végül nagy nehezen megkapta a pénzt, akkor is sokkal kevesebbet kapott, mint a férfi szereplők.

Sharon Stone a díjátadók között volt Fotó: Michael Kovac / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Fotó: Michael Kovac / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Lupita Nyong’o Oscar-díjas színésznőről közismert, hogy ahol tud, kiáll az afro-amerikai nőkért. “Úgy gondolom, hogy nőként, főként színesbőrű nőként, fekete nőként túl gyakran halljuk, hogy mit KELL tennünk. Hogyan viselkedjünk, mit viseljünk, mi a túl sok vagy túl kevés, azt, hogy mi az, ami a társadalom szerint helyes, és mi nem.”

Fotó: Jon Kopaloff/Getty Images
Fotó: Jon Kopaloff/Getty Images

A Mad Men egyik női főszereplője, January Jones többször is felemelte a szavát az egyenlőtlen gázsik miatt. Míg a sorozat férfi főszereplője, Jon Hamm az utolsó évadban epizódonként 250 ezer dollárt, azaz 70 millió forintot kapott, addig Jones részenként csak 100 ezret, tehát kb 28 millió forintot. Díjat most ő nem kapott, de vendégként szívesen részt vett a gálán.

 January Jones Fotó: Jon Kopaloff/FilmMagic/Getty Images
Fotó: Jon Kopaloff/FilmMagic/Getty Images

Helen Mirren optimista a nők hollywoodi jövőjét illetően, de azért ma is képes felhúzni magát az egyenlőtlenségeken. A Variety-nek adott interjújában többek között a nők lealacsonyításáról is beszélt: “még mindig nagyon kiakaszt, hogy rengeteg film egy-egy jelenetében csak akkor látsz több nőt, mint férfit, ha az a medence partján játszódik. Akkor hirtelen az egész világot bikinis nők töltik be. Ráadásul gyakran magassarkút viselnek hozzá. Soha egyetlen nő sem visel magassarkút a bikinihez a medence környékén!”

Helen Mirren és Kristen Stewart Fotó: Michael Kovac / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Helen Mirren és Kristen Stewart
Fotó: Michael Kovac / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP
Olvasói sztorik