Szórakozás

20 éve a pályán Herczeg Zoltán

Idén húsz éve annak, hogy Magyarország egyik legismertebb divattervezője, Herczeg Zoltán a pályára került. Az elmúlt két évtizedről kérdeztük.

Hogyan tekintesz vissza az elmúlt húsz évre?

Olyan gyorsan elment a szakmai pályafutásom eddigi húsz éve, hogy szinte fel sem fogtam. Az ember nem érzékeli az idő múlását, ha alkot és flow-ba kerül. Az alkotási folyamat azonban nem enged pihenni, mindig folyamatosan fejlődöm, és úgy érzem, még csak most jön majd a lényeg. Egyszer csak azon kaptam magam, hogy már a huszadik születésnapi rendezvényt szervezem, amire nagyon büszke vagyok, mert nem sokan mondhatják el magukról, hogy ennyi ideig kitartanak valami mellett az életben.

Mennyire volt zökkenőmentes az eddigi pályafutásod?

Egyáltalán nem volt zökkenőmentes, sok mélypontot éltem meg. Egy művésznek például rosszul esik, amikor egy-egy alkotását valamiért nem úgy fogadja a piac, ahogyan várná. Sokszor voltak áthidalhatatlannak tűnő anyagi nehézségeim, küzdöttem cégekkel, önkormányzattal, állami hivatalokkal, megrendelőkkel, a médiával. Sokszor késztettek megállásra, gondolkodásra, volt, hogy fel akartam adni, de az alkotás öröme nem engedte. Leírhatatlan érzés, amikor stílust, szép ruhát, vagy csak egy jó szót adsz az embereknek. Büszke vagyok arra, hogy az ismertté válás sem változtatott meg, ember tudtam maradni. Szakmailag pedig folyamatosan fejlődhetek: az alkotás már nem csak a ruhák irányába megy, hanem más területeken is kipróbálhatom magam.

Fotó: Herczeg
Fotó: Formanek Ferenc

Az új területeken született alkotásokat is bemutatjátok majd a 20 éves jubileumi rendezvényen?

Szeptember 24-én 44 éves leszek, a cégem pedig 20. Több mint fél éve szervezem a két évtizedes munkásságomat ünneplő divatshowt. Azt megígérhetem, hogy olyan lesz, amit még senki sem látott a világon. 100-150 tagú csapat dolgozik rajta. Még Amerikában jött az ötlet, évek óta érlelődött, és remélem még évekig beszélnek majd róla. Sok meglepetéssel készülünk, s egy olyan különleges show lesz, amit el sem tudunk próbálni, mindenki ott fogja látni először a végső formájában, én magam is. És a kérdésre visszatérve, a nagy show-n mutatkoznak be az új alkotásaim is: luxus bútor, kerékpár és szemüveg kollekcióval is előállok. Emellett láthatóak lesznek az elmúlt húsz év ikonikus ruhái élő modelleken, élő festés, és számos olyan dolog, amiről még nem beszélhetek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik