Szórakozás

64 év után találta meg anyja sírját Vitray Tamás

Vitray Tamás még nem volt 12 éves, amikor 1945. január 27-én felszabadították az auschwitz-birkenaui koncentrációs tábort. Édesanyja a táborban volt ezen a napon. A felszabadítást az anyuka 90 nappal élte túl, és egy lengyelországi kórházban hunyt el.

“Kilencven nappal túlélte a tábor felszabadítását! Már akkor hosszú ideje az ottani kórházban volt, a nap minden percében készült haza, de elindulni már nem tudott. A tábor kapuin kívül egy tömegsírban, ötszáz hasonló sorsú közt, ott van ő is…”

– mondta Joshi Bharatnak Vitray a “Joshi a legjobb barát” című műsorban.

A legendás sportriporter a megrázó interjú után a Borsnak további részletekről is nyilatkozott édesanyjával kapcsolatban. Elmondta: ő maga csak felesége unszolására utazott el Auschwitzba. Mindezt közel hatvanöt évvel azok után, hogy édesanyjával utoljára látták egymást.

“Több mint hatvan évvel az események után, az ottani archívum révén jutottam hozzá a pontos, névre szóló adatokhoz. Nem reméltem, hogy nyomára jutok bárminek is, de azt mondták, menjünk át Birkenauba, addig a név és születési dátum alapján utánanéznek, mire visszajövünk, ha van adat, mind megkapom. Meg is kaptam. A törékeny kis női fodrászsegédet, Kertész Annát, az akkor mindössze 32 éves anyámat, 1944 március 20-án terelték ki a vagonból, és pontosan egy év múlva, 1945. március 20-án helyezték be, ami belőle maradt, ötszázad magával, a tömegsírba.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik