Szórakozás

Rendhagyó gyémántüzletbe szállt be Leonardo DiCaprio

Új jelenség ütötte fel a fejét a Szilícium-völgyben: egy cég ugyanis laboratóriumi körülmények között, egy, a Nap hőmérsékletét is elérő plazmareaktor segítségével állít elő gyémántokat.

A természetes gyémántok több milliárd évig “készülnek” szénből, magas nyomás alatt, és több mint 100 kilométer mélyen a földfelszín alatt. Ehhez képest kutyafuttának tűnik a módszer, amivel a Diamond Foundry dolgozik: ők ugyanis egy reaktorral, atomról atomra, egy Kanadában kibányászott anyagyémánt segítségével, nagyjából egy hónap alatt alkotják meg a saját köveiket. A cél, hogy olyat alkossanak, amit lehetetlenség megkülönböztetni a hagyományostól, mégis mentes legyen a gyémántot körbelengő, megosztó előállítási folyamatoktól.

Mi az a véres gyémánt?

A CNN egy remek cikket írt a témában, amiből kiderül, hogy mit is takar a fogalom. Röviden összefoglalva annyit jelent, hogy ezeket a drágaköveket többnyire azért bányásszák, hogy annak eladásából (részben polgár)háborúkat támogassanak. Ezek fő helyszínei Libéria, Angola és a Kongói Demokratikus Köztársaság, illetve Sierra Leone, ahol a lakosság egy hányadát rabszolgaként foglalkoztatják a kifejtésnél – amit egyébként primitív eszközökkel kell végezniük. Bár ezekből is hatalmas pénz folyik be, a Kimberly Process szerint (ami a nyersgyémánt kereskedelmét felügyeli) ezek a gyémántok mindössze 0,1 százalékát teszik ki a világ termelésének – ezt is el lehet viszont kerülni, ha valaki a Diamond Foundrytől vásárol.

Fenntartható gyémántjaink vannak, aminek előállítása során semmilyen megkérdőjelezhető gyakorlatot nem vetettünk be

– mondta a cég vezérigazgatója és alapítója, Martin Roscheisen, majd hozzátette, nemcsak azt szeretik, ha egy cég jövedelmező, de az is fontos, hogy tartós és jó dolgokat készítsenek. A gyémántok gyártása 2015 novemberében indult, a termékek pedig már a webshopban is kaphatóak.

Hogy jön ide DiCaprio?

A cég több mint 100 millió dolláros, azaz 27,5 milliárdos tőkeemelést hajtott végre – köszönhetően 12 milliárdosnak, köztük a Twitter alapítójának, Evan Williamsnek és Leonardo DiCapriónak.

Akkoriban nem sokan hallottak még rólunk, de mivel elég ritka, hogy a Szilícium-völgyben valaki gyémántokkal foglalkozzon, a hír szájról szájra terjedt

– mondta Roscheisen.

diamondfoundry.com
diamondfoundry.com

DiCaprio számára egyébként korábban sem volt ismeretlen a téma, ugyanis főszerepet játszott a 2006-os Véres gyémánt című filmben, ami pont a korábban említett konfliktusokról szól. Éppen az ott tapasztaltak miatt tetszett meg neki a cég etikus hozzáállása. A befektetéséről meg is emlékezett novemberben:

Nem a DF az egyetlen próbálkozó a területen: voltak más cégektől is kísérletek a gyémánt előállítására, azonban a leginkább minőségi darabokat csak nekik sikerült úgy, hogy egyébként – a nap- és vízenergiát felhasználva – nem emésztenek fel indokolatlan erőforrásokat. Jelenleg 1000 karátot gyártanak egy hónapban (a legnagyobb darab 12 karátos) és úgy tervezik, hogy San Fransisco és London felé terjeszkednek. A vezérigazgató szerint eddig minden, amit gyártottak, két héten belül elkelt – ez mondjuk részben köszönhető annak, hogy az online áraik a piaci árak alatt vannak 10-15 százalékkal. A legolcsóbb darabért 305 dollárt (85 ezer forintot) kérnek.

„A gyémánt az gyémánt – teljesen mindegy, hogy bányászták vagy ember készítette” – mondta Roscheisen.

Fejléckép: Instagram / Leonardo Di Caprio

Ajánlott videó

Olvasói sztorik