Szórakozás

Kanye West dalából eltűnt a Gyöngyhajú lány

Már az amerikai sajtót is bejárta a hír, hogy Presser Gábor 2,5 millió dollárra, azaz nagyjából 700 millió forintra perelné Kanye Westet, amiért a világsztár 2013-ban engedély nélkül használta fel New Slaves című dalának végén a Gyöngyhajú lányt.

Az ügy egyébként elég bonyolult, mivel egy műnek háromféle jogtulajdonosa is van. A szerzője, az előadója és a hangfelvétel jogtulajdonosa, a kiadó. A Gyöngyhajú lány szerzője Presser Gábor és Adamis Anna, előadója az Omega együttes, a hangfelvétel pedig a Hungarotoné. Mint kiderült, a megfelelő jogi lépések után a kiadó és a zenészek már kaptak pénzt, de Presserék külön jogokkal is rendelkeznek.

Tettünk jogi lépéseket, és meg is állapodtunk. A kiadó kapott pénzt ennek a felvételnek a használatáért. Az előadóművészekkel ezt megosztottuk, ötven-ötven százalékban a szerződésünk értelmében

– mondta a Borsnak a Hungaroton igazgatója, Reisz Ildikó, aki az összeg nagyságáról nem kívánt beszélni.

Presser azonban koránt sem tartja lezártnak az ügyet és habár a pereskedés még évekig is eltarthat, máris van új fejlemény. Kanye West említett felvételéről ugyanis eltűnt a Gyöngyhajú lány, egyszerűen levágták a videó végéről a problémás másfél percet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik