Szórakozás
Hands making heart shape on the beach

Nem a szerelem hívta életre a monogámiát – de akkor mi?

24.hu
24.hu

2016. 04. 17. 13:00

Korábban a témában:

Lehet, hogy el fogunk most keseríteni néhány romantikus lelket, de egy új tanulmány alapján úgy tűnik, a monogámiának és a szerelemnek nem túl sok köze van egymáshoz. Legalábbis kezdetben nem volt.

Őseink valószínűsíthetően sokkal praktikusabb oknál fogva cövekeltek le egy partner mellett. Nevezetesen a chlamydia, szifilisz, gonorrhoea és egyéb szexuális úton terjedő kórságok számának növekedése miatt.

A harminc vagy kevesebb főből álló vadászó-gyűjtögető csoportokon belül az ilyen jellegű fertőzések elterjedése csupán minimális hatással volt a nagyobb népességre, és viszonylag gyorsan le is csengtek. Ám amikor az emberek letelepedtek, és gazdálkodni kezdtek, mondjuk egy faluban, a terméketlenséget okozó szexuális úton terjedő betegségek is gyorsan terjedni kezdtek, és ez veszélyeztette a szaporodást.

A kutatók feltevésüket számítógépes modellezéssel bizonyították.

Ez a kutatás megmutatja, hogy természet milyen erősen befolyásolja a társadalmi normákat.

– magyarázza Chris Bauch, a University of Waterloo professzora.

Fotó: Thinkstock
Fotó: Thinkstock

A kutatók szerint, ha a férfiak váltogatják a partnerüket, az növeli szexuális úton terjedő betegségek számát, és csökkenti a szaporodás esélyét. Mivel a monogám férfi több olyan utódot képes felnevelni, akik másolják az ő viselkedését.

Továbbá az is előny lehet, hogy egy monogám férfi elbánik a nem monogámokkal a csoport biztonsága érdekeben.

A tanulmány segít elmagyarázni annak a rejtélyét, hogy miért váltak az ősi, nem monogám csoportok monogámmá annak ellenére, hogy ez ritka és igen nehezen kivitelezhető volt akkoriban.

Felmerül tehát a kérdés, hogyha az orvostudomány meg tudja gyógyítani a szexuális úton terjedő betegségeket, akkor elképzelhető, hogy idővel visszatérünk a poligámiához?

A modern társadalmak bonyolultabban működnek. Azt hiszem, még túl korai azt találgatni, hogy eltűnik-e házasság, illetve visszatér-e a többnejűség

– mondja a professzor.

(via Foxnews)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.