Szórakozás

Damu babája alkoholproblémák miatt lehetett koraszülött

Mint megírtuk, szombaton esete a vártnál egy hónappal korábban, császármetszéssel született meg Damu Roland és Damu Edina gyermeke, Maja. A színész és alkoholproblémákkal küzdő felesége megnyugodhatnak, hiszen bár a kisbaba koraszülött és nagyon kicsi a súlya, egészséges, túl van a kritikus első 24 órán.

Szakemberek szerint Damu Edina koraszülésének oka, hogy a terhesség alatt rendszeresen fogyasztott alkoholt, de egyértelműen nem lehet kijelenteni az összefüggést.

Az alkohol bizonyítottan káros a magzatra, azonban erre számos esetben nem fordítanak elegendő figyelmet a párok. Tanulmányok bizonyítják, hogy például napi öt pohár bor fogyasztása 3-6 hónapon át közel felére csökkentette a megtermékenyülés valószínűségét, és növelte a születendő gyermek rendellenességeinek kockázatát. Nem beszélve arról, ha valaki rendszeresen és jócskán túllépi ezt a mennyiséget.

“Egyetlen újszülött sem választhatja meg, hogy milyen családba érkezik, de vajon átgondolják-e a gyermekere vágyó, főleg a gyermekáldással hirtelen szembesülő párok, hogy milyen felelősség van rajtuk a saját egészségi állapotukat illetően? Azt már szinte mindenki tudja, hogy az alkohol, a drog, a cigaretta, helytelelen táplálkozás és a stressz károsítja a méhmagzatot, de vajon azt is tudják a párok, hogy mindezek kihatással vannak a fogamzás sikerére, pontosabban sikertelenségére is? Nagy szükség van a fiatalok babavállalás felelősségének oktatásra, a szociális, az egészségügyi szolgálatokra, védőnői hálózatokra különösen egyes területeken. Elengedhetetlen a megelőzésben részt vevő egészségügyi szakdolgozók és a szociális szféra szakembereinek bevonása”

– mondta Prof. Dr. Ősapay György, a népszaporulat kérdésével, meddőségi problémák elemzésével, korrigálási lehetőségeivel foglalkozó szakember, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

A szakember hozzátette: Ráadásul az anya alkoholfogyasztása miatt feltehető, hogy a gyermek a fejlődésében visszamaradt lesz, hiszen alkoholfogyasztás esetén nagy valószínűséggel kialakulhat a magzati alkohol-szindróma, ugyanis a vérben nincs megfelelő mennyiségben oxigén és nem kielégítő a tápanyagellátás. Ezért éveken át kontrollvizsgálatokon kell ellenőrizni a baba egészségét, fejlődését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik