Szórakozás

A kémsorozat, amiben minden szerepet csimpánzok játszanak

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 02. 16. 18:27

A nemrég bemutatott vígjátéksorozat, a húszas-harmincas évek fordulóján született, kutyaszínészek egész sorát felvonultató Dogville Comedies után ma egy újabb, egyedül állatokat foglalkoztató sorozatot mutatunk be.

Korábban a témában:

A szintén az Egyesült Államokban született kémsorozat, a csimpánzokkal felvett Lancelot Link, Secret Chimp 1970 szeptemberétől 1971 januárjáig futott az ABC-n.

A hatvanas évek ügyefogyott titkosügynökről szóló sorozata, A balfácán csimpánzos verziójában a Darwin parancsnok által irányított A.P.E (Agency To Prevent Evil – Ügynökség A Gonosztól Megvédésre) két ásza, a kétbalkezes Lancelot Link, és női kollégája, Mata Hairi szórakoztató kalandjait mutatja be a gonosz C.H.U.M.P (Criminal Headquarters for the Underworld’s Master Plan – Bűnözők Központja Az Alvilág Mesteri Tervéhez) ügynökeivel való harcban.

A főszereplő Tonga (Lancelot Link)

A szereplők hangját a többek közt az eredeti Star Trek-sorozatban, az Új Generációban, valamint a Batmanben is feltűnt Malachi Throne adta.

Minden epizódot megszakít egy tökéletesen feleslegesen tűnő zenei klip, melyben a színes hippigöncökbe öltözött, természetesen a sorozat szereplőiből álló The Evolution Revolution egy-egy dalát hallhatjuk.

A sorozat készítőinek rendelkezésére “hétszámjegyű büdzsé” állt, amit ők maximálisan ki is használtak. A rendező Stan Burns és Mike Marmer tucatnyi helyszínen történő forgatássa, kiegészítőkkel és jelmezekkel maximálisan kihasználta ezt az összeget. A díszleteket többször újrahasznosították, a Rolls Royce-os autósüldözés jelenetének egyes részleteit pedig többször is használták.

A szereplők nevei jórészt már önmagukban is kikacsintttak a filmvilág néhány szereplője, vagy épp hírességek felé, esetleg szóvicceket is tartalmaztak:

 • A.P.E – ape = majom
 • Mata Hairi – hairy = szőrös (ugyanakkor utal persze Mata Harira is)
 • Commander Darwin – Charles Darwin
 • C.H.U.M.P – chump = tökfej
 • Creto – cretin = kretén (de utalás Kato-ra, a Zöld Darázs sofőrjére és társára is)
 • Wang Fu – kung fu
 • Ali Assa Seen – assassin = orgyilkos
 • Dr. StrangemindDr. Strangelove
 • Ed Simian –  a showman Ed Sullivan
 • Parnelli Smith – az autóversenyző Parnelli Jones
 • Bart Sparks – a Miss America-döntőket negyedszázadon át vezető Bert Parks

A kezdetben 45-48 perces epizódok hossza hamar a felére, 22-24 percre csökkent, a sorozatot 1971-ben pedig örökre leállították.

Kérdés persze, hogy a sorozat miért ért véget ilyen hirtelen: egyesek egy, a forgatás előtt kasztrált csimpánzok miatti PETA-akciót sejtenek a háttérben (erről semmiféle adat nem áll rendelkezésre, valószínűleg nem is történt ilyen), mások pedig az ABC vezetőinek forgatáson tett látogatásával indokolják a lépést, hiszen ekkor a főszereplőt alakító Tonga egyszerűen kiharapott egy darabot az állatorvosából.

A tizenhárom epizódot legutóbb a nyolcvanas évek végén vetítették a Nickelodeonon, de néhány évvel ezelőtt DVD-n is megjelentek, sőt, a YouTube-on mára több teljes epizód is elérhetővé vált:

There’s No Business Like Snow Business

Lance of Arabia and The Doctor Goes A.P.E

Bonana – The Greatest Chase In The World

The Dreaded Hong Kong Sneeze & The Great Bank Robbery

The Great Great Race & The Great Plane Plot

Landlubber Lance & The Temporary Thanksgiving Turkey Truce

The Golden Sword & The Chilling C.H.U.M.P Chase

The Evolution Revolution & The Great Water Robbery

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.