Szórakozás

Elbukta a Beyoncé elleni pert a magyar énekesnő

beyonce törpe (beyonce, törpenövés,)
beyonce törpe (beyonce, törpenövés,)

Juhász Miczura Mónika, művésznevén Mitsou magyar énekesnő 2014-ben polgári pert indított Beyoncé ellen, mert állítása szerint az amerikai sztár az engedélye nélkül használta fel a hangját a Drunk in Love című slágerében. A Manhattanben beadott periratban az áll, hogy Beyoncé jogtalanul használta fel a hangját a Mitsou által előadott Bajba bajba pelém című roma dalból, amely a North Pacific Records lemezkiadónál jelent meg 1997-ben. A kereset szerint a magyar énekesnő a számot még a nagymamájától tanulta és nem írt alá semmiféle dokumentumot arra vonatkozóan, hogy a hangját bárki is felhasználja, a sláger első 13 másodperce mégis Mitsou felvételének az eltorzított mása. Hangja pedig állítólag végig felfedezhető a szám alatt.

Mónika keresetét azonban elutasította művészi szabadságra hivatkozva a New York-i legfelsőbb bíróság. Cynthia Kern bírónő szerint a kereset alapjául szolgáló polgárjogi törvény nem vonatkozik irodalmi és képzőművészeti alkotásokra, amelyek a szabadságát az alkotmány védi – írja a nol.hu.

A Drunk in Love – amely már 333 millió megtekintés felett jár a YouTube-on – 2015-ben elnyerte a legjobb dalnak és a legjobb teljesítménynek járó Grammy-díjat is az R&B kategóriában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik