Szórakozás

Got Talent: Buda Julianna a férfiak álma

Az italos üvegek dobálásából elképesztő attrakciót csináló Buda Julianna naponta több órát gyakorol a tökéletes hatás elérése érdekében. A sok munka meg is hozta a gyümölcsét: ott van a Hungary's Got Talent legjobb 30 versenyzője között, bejutott az élő adásokba is.

A flair fogalma sokak számára még ismeretlen lehet idehaza. Mesélsz egy kicsit erről a műfajról?

A flair a koktélkészítés akrobatikus műfaja. Sokan azt gondolják, hogy kimerül az üvegek és shakerek dobálásában, és ezért az a sztereotípia is társul mellé, hogy ezek a batenderek nem tudnak finom italokat készíteni. Viccesen megfogalmazva: feldobom vodka, leesik Cosmopolitan, azaz a show végeredménye egy finom ital kell, hogy legyen. A komoly, professzionális szinten használt flair célja a vendégek látványos elemekkel történő szórakoztatása, de ezzel párhuzamosan olyan technikákat használunk, amik felgyorsítják a koktélkeverést. A stílus az Egyesült Államokból származik, ahol a vásárlói elégedettség mindig is egy fontos szempont volt. Igazán híressé a 90-es években vált a Cocktail c. Tom Cruise film kapcsán, de az én generációm már inkább a szórakozóhelyeken, interneten és nem utolsó sorban a Got Talent műsorokban találkozhat vele.

Hogy vezetett a flairhez az utad a ritmikus gimnasztikától?

16 évig versenyszerűen foglalkoztam ritmikus gimnasztikával, és szerencsés voltam, mert a magyar válogatott tagjaként sokat utaztunk, edzőtáboroztunk, izgalmas korszak volt. Amikor eljött a pillanat, hogy abbahagyjam, kereseni kezdtem valamit, ami hasonlóan érdekes és mozgalmas lehet. Egy rg-s barátnőm mesélt a flair bartendingről, és úgy gondolta, nekünk ez testhez álló lehet, hiszen az rg-ben is fontos volt az eszközhasználat, így nagyon leegyszerüsítve lecseréltük a labdát és a buzogányt shakerekre, üvegekre. A tanfolyamot gyorsan elvégeztük, a flair azonnal megfogott és azóta sem eresztett. Az edzőm megemlítette, hogy szerinte érdemes lenne versenyeznem, mivel nagyon gyorsan fejlődöm, és a lányoknál ez nem annyira gyakori, így ha beletesszük a megfelelő munkát és felkészülést, lesz értelme. A gyors kezdés utábn volt egy kisebb szünetem, amikor az rg még utoljára visszahívott. Csapatban lehetőséget kaptunk a londoni olimpia kvalifikációjára, és ez egy visszautasíthatatlan ajánlat volt. Sajnos ha kevéssel is, de lemaradtunk róla, de ez az idő fontos része volt az életemnek. Az rg-s kitérő után azonnal visszatértem a flair terembe, és azóta is folyamatosan gyakorlok. Először kisebb versenyeken indultam, könnyebb gyakorlatokkal, amiket folyamatosan újabb, nehezebb elemekkel bővítettünk, és következtek a nagyobb versenyek. Többször lettem a legjobb női induló, mert általában a fiúkkal egy kategóriában versenyzünk, és most már nagyobb versenyeken is sikerül bejutnom a döntőbe, aminek nagyon örülök, mert a srácok nagyon komolyak.

Fotó: RTL Klub
Fotó: RTL Klub

Mennyi ideig gyakorolsz egy új mutatványt, elemet?

Ha kitalálunk valamit az edzőmmel, általában a kezdők szerencséje alapon elsőre megcsinálom. Utána persze rengeteget kell gyakorolni, amíg egy mozdulat berögzül, és eközben komolyabb mennyiségű üveget törünk össze a gumiszőnyegek ellenére is. Az üvegek utánpótlása az egyik legnagyobb kihívás a flairben, mert nem mindegyik üveg alkalmas erre, így az a pár típus komoly népszerűségnek örvend és mostanában mókás “harcok” dúlnak egy nagyobb szállítmányért. A magánéletben egyébként kifejezetten balkezes vagyok, minden kiesik a kezemből, amin a barátaim és a családom is jókat derülnek. Az rg miatt sok olyan mozdulatom van, ahol a 2 stílust ötvözöm, ez a rám jellemző stílusjegy, amire büszke vagyok. Kezdetben akár napi 5-6 órát is gyakoroltam, ezt nem lehet megúszni, a flairhez nagyon sok idő és kitartás kell. Most is 2-3 óra a minimum, de természetesen komolyabb versenyek előtt (vagy most a Hungary’s Got Talent miatt) ez könnyen felmegy 5-6 órára megint.

Az elkészült italokat el lehet fogyasztani?

Igen, és ezt szeretném is kihangsúlyozni. A versenyszám végén általában az ital is pontozásra kerül. Ez az utóbbi években egyre fontosabb, mivel szeretnénk a “flair bartender nem tud italokat készíteni” sztereotípiát megcáfolni. 1-2 olyan verseny van, amit mi csak hardcore flair versenynek hívunk, ahol csak a technika számít, de itt jellemzően a közönség is a szakmából tevődik össze, akik értékelik a technikai finomságokat. Nekem mindig azt tanította az edzőm, hogy feldobni egy üveget az én döntésem, de ha 4 cl-t kell tölteni, az flairrel is meg anélkül is 4 cl.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik