Szórakozás

Megdöntötte üknagyanyja rekordját II. Erzsébet

A brit uralkodó immár több mint 23 ezer 226 nap, 16 óra és 23 perce mondhatja magáénak Anglia trónját, ezzel pedig Viktória királynő 63 éves, hét hónapos és három napos uralkodási idejét szárnyalta túl valamikor szerdán este fél hat – közép-európai idő szerint fél hét – után.

II. Erzsébet így Nagy-Britannia leghosszabb ideig trónon lévő uralkodója lett, a jeles évfordulót azonban nem kívánta nagy felhajtással ünnepelni, így a szokásos szerdai munkanapon szűkszavú nyilatkozattal emlékezett meg saját évfordulójáról a kilencvenedik évében járó királynő.

Ha valaki sokáig él, óhatatlanul sok mérföldkövet hagy maga mögött. Ez alól az én életem sem kivétel. (…)  Ez nem az, amire én valaha is törekedtem volna… De köszönöm mindenkinek.

Udvari bennfentesek már korábban közölték a sajtóval, hogy a királynő azért sem tekinti ünnepi alkalomnak az uralkodási rekord megdöntését, mert a rekord elérését csakis édesapja korai halála tette lehetővé

A nap folyamán, a londoni alsóházban mindazonáltal hosszasan méltatta II. Erzsébet uralkodásának több mint hat évtizedét David Cameron miniszterelnök és Harriet Harman, az Őfelsége hivatalos ellenzéke címet viselő Munkáspárt ideiglenes vezetője is – derül ki az MTI közleményéből.

A Temzén száz különböző hajóból álló flottafelvonulással emlékeztek meg a jeles alkalomról. A flotta a felnyitott Tower-híd alatt haladt át, és a közelben horgonyzó, ma már múzeumként működő egykori hadihajó, a Belfast négy díszlövést adott le ágyúiból. Ezek azonban – a királynő kívánságának megfelelően – visszafogott megemlékezések voltak.

Az igazi ünneplést jövőre, az uralkodó 90. születésnapjára tartogatják, minden idők legnagyobb utcabáljával. A nemrégiben ismertetett tervek szerint a Buckingham-palotát, a királyi család első számú londoni rezidenciáját és az Admiralitást összekötő, vörös aszfaltjáról híres sugárút, az egy mérföld – 1,6 kilométer – hosszú The Mall teljes hosszában piknikasztalokat állítanak fel, amelyek mellett tízezren ehetnek-ihatnak.

És hogy egy kis igazi celebes cukiság se maradjon ki, IDE kattintva azt is megnézhetik, hogy az egyik legismertebb brit világsztár, David Beckham hogyan gratulált szeretett királynőjének a Facebook-oldalán.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik