Szórakozás

10 milliót követel Bíró Ica

Koczka Máté
Koczka Máté

újságíró. 2015. 07. 12. 08:50

A fitneszszakértő állítja: könyvének kiadója elfelejtette kifizetni neki a jogdíjakat.

Közel tízmillió forintra tart igényt Bíró Ica az Alexandra Pécsi Direkt Kft.-től a könyve után, ugyanis szerinte minimum ennyi szerzői jogdíjjal tartozik még neki a kiadó A megújulás titkai című műve után. Ica még 2011-ben nyújtott be keresetet a Pécsi Városi Bírósághoz, amelyben arra kéri a hatóságot, hogy kötelezze az alperest 9 millió 347 ezer forint szerzői jogdíj megfizetésére, azonban érdemi előrelépés azóta sincs.

“Tizenötezer példányban nyom­ták ki a könyvemet. El is adták mindet. Ám egy fillér szerzői jogdíjat sem kaptam, csak mini­mális előleget. Pedig iszonyatosan sok munkám volt benne. Két évig írtam, s egy évig tartottak az utómunkálatok. Megbíztam egy ügyvédet, hogy perelje be a kiadót, de mivel nem tudtam befizetni az 560 ezer forintos eljárási illetéket, ezért eltoltam a dolgot addig, amíg nem kapok segítséget valakitől. Kiábrándító, hogy ilyen megtörténhet, lehetetlen helyzetbe hozott a kiadó. Még hitelt is fel kellett vennem, mert nem fizették ki a sokéves munkám díját. Öt évre adtam oda a könyvkiadás jogait, de még akkor is árulták, amikor már nem volt rá jogosítványuk. Hiszek az igazamban, és nem adom fel, mert máig sokan keresik a könyvemet. Ha találok egy olyan kiadót, amelyiket érdekli, akkor kiadok belőle majd egy új, megújított változatot. Nemcsak itt­hon, hanem külföldön is” – mondta a Blikknek Ica, aki azért is dühös, mert nem azzal a borítóval je­lent meg a könyv, amit jóváha­gyott, és a 940 oldalas műből kima­radt a tartalomjegyzék is.

“Jesszusom! Ugye nem akarja, hogy kommentáljam?! Ez egy lerendezett dolog. Nem gondolja, hogy nem vitte volna jogi útra Bíró Ica, ha így lenne!?” – válaszolta meg telefonon a fitneszszakértővádjait Matyi Dezső kiadótulajdonos.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.