Szórakozás

10 milliót követel Bíró Ica

A fitneszszakértő állítja: könyvének kiadója elfelejtette kifizetni neki a jogdíjakat.

Közel tízmillió forintra tart igényt Bíró Ica az Alexandra Pécsi Direkt Kft.-től a könyve után, ugyanis szerinte minimum ennyi szerzői jogdíjjal tartozik még neki a kiadó A megújulás titkai című műve után. Ica még 2011-ben nyújtott be keresetet a Pécsi Városi Bírósághoz, amelyben arra kéri a hatóságot, hogy kötelezze az alperest 9 millió 347 ezer forint szerzői jogdíj megfizetésére, azonban érdemi előrelépés azóta sincs.

“Tizenötezer példányban nyom­ták ki a könyvemet. El is adták mindet. Ám egy fillér szerzői jogdíjat sem kaptam, csak mini­mális előleget. Pedig iszonyatosan sok munkám volt benne. Két évig írtam, s egy évig tartottak az utómunkálatok. Megbíztam egy ügyvédet, hogy perelje be a kiadót, de mivel nem tudtam befizetni az 560 ezer forintos eljárási illetéket, ezért eltoltam a dolgot addig, amíg nem kapok segítséget valakitől. Kiábrándító, hogy ilyen megtörténhet, lehetetlen helyzetbe hozott a kiadó. Még hitelt is fel kellett vennem, mert nem fizették ki a sokéves munkám díját. Öt évre adtam oda a könyvkiadás jogait, de még akkor is árulták, amikor már nem volt rá jogosítványuk. Hiszek az igazamban, és nem adom fel, mert máig sokan keresik a könyvemet. Ha találok egy olyan kiadót, amelyiket érdekli, akkor kiadok belőle majd egy új, megújított változatot. Nemcsak itt­hon, hanem külföldön is” – mondta a Blikknek Ica, aki azért is dühös, mert nem azzal a borítóval je­lent meg a könyv, amit jóváha­gyott, és a 940 oldalas műből kima­radt a tartalomjegyzék is.

“Jesszusom! Ugye nem akarja, hogy kommentáljam?! Ez egy lerendezett dolog. Nem gondolja, hogy nem vitte volna jogi útra Bíró Ica, ha így lenne!?” – válaszolta meg telefonon a fitneszszakértővádjait Matyi Dezső kiadótulajdonos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!