Szórakozás

Czeizel Endre kivetette a prosztatáját

A genetikus professzor arra számított, hogy prosztatarákja lesz, ezért szánta el magát a műtétre.

Czeizel Endre arra számított, hogy prosztatarákja lesz, egy genetikai vizsgálat szerint ugyanis erre 96 százalék esélye van. Ezért megelőzésképpen kivetette a prosztatáját.

“Czeizel nagyapám és Czei­zel-ági nagybátyám is ebben halt meg. Apunak is lett prosztatarákja. Őt már rá tudtam beszélni, hogy vetesse ki a prosztatáját. Ő így megszakította a sort, és nem ebben halt meg, hanem aztán később agyvérzésben. De hát láthatóan a Czeizel férfiaknak nagyon komoly családi hajlama volt/van a prosztatarákra. Mindig is úgy gondoltam, ahogy mondtam: a genetikából az következik, hogy az ember tulajdonképpen megsejtheti a sorsát. (…) Az jött ki a 12 gén vizsgálatakor, hogy 96 százalékos valószínűséggel várható a prosztatarákom. Akkor erre a nagyon nagy kockázatra gondolva úgy véltem, hogy egy ilyen Damoklész-kard árnyékában nehéz élni, és ma már van olyan „robot” műtéti technika, amivel a prosztatát el lehet távolítani a has kinyitása nélkül. Tehát én vállalkoztam erre, és kivetettem a prosztatámat Debrecenben” – idézi a Blikk Czeizel hamarosan megjelenő M. Kiss Csaba: Czeizel Endre Két életem, egy halálom című könyvéből, amely arra is fényt derít, hogy a professzornak titokban két gyermeke is született a szeretőjétől.

Czeizel a halálról szóló fejezetben arról is ír, hogy vetetett le magától annyi DNS-t, hogy ha eljön az idő, újjászülethessen belőle.


Fotó: Pál Anna Viktória

Ajánlott videó

Olvasói sztorik