Szórakozás

Szemben a konvenciókkal

Kiemelkedő design, lendületes teljesítmény és alacsony fogyasztás egy autóban – ez a Mazda3

Van egy autógyár, mely olyan dolgokban is hiszi, hogy megoldásokat talál, melyekkel mások nem foglalkoznak. 1991-ben bolygódugattyús motorral hajtott versenyautójával megnyerte a híres Le Mans-i 24 órás versenyt, – idáig egyetlen japán gyártóként. 1989-ben újraértelmezte a kétüléses roadsterek rég elfelejtett kategóriáját – s 25 éve ünnepli ennek sikerét, milliós rajongói bázissal világszerte. 2012-től pedig olyan SKYACTIV-technológiát épít mindegyik modelljébe, mellyel szembe megy a megszokott felfogással (kisméretű turbós benzinmotorok helyett maradt a nagyméretű szívómotoroknál, melyek hatékonyságát maximalizálta). Ez a márka nem más, mint a Mazda, mely az óta összes új modelljének fejlesztésekor a vezető és az autó egységét és a felhasználói élményt tartja szem előtt, szegmenstől függetlenül.

 

A kompakt kategóriában a Mazda3 megjelenésekor igazi mércét állított a konkurencia számára; elbűvölő vonalai egy épp prédájára ugró vadállat energiáját tükrözik, erőteljes (100,120 és 165 lóerős benzin- és 150 lóerős dízel-) motorjai gondtalan autózást tesznek lehetővé, s mindemellett még a fogyasztása is (4,1-5,8l/100km) alacsony marad.

Újratervezett belső tere a vezetőt helyezi középpontba; intelligens kapcsolódási rendszerével pár pillanat alatt integrálhatjuk okostelefonunkat, s különböző alkalmazásokon keresztül internetrádiókhoz, podcastokhoz és közösségi profiljainkhoz is hozzáférhetünk. Navigációja egyszerűen kezelhető.

A Mazda3 biztonságát számos aktív és passzív rendszer is támogatja. Az i-ACTIVSENSE a Mazda fejlett, érzékelőkön alapuló, radarral támogatott biztonsági technológiáinak összefoglaló neve.

 

Ez testesíti meg az első védvonalat – az aktív biztonságot – azáltal, hogy felismeri a potenciális veszélyhelyzetet, és arról tájékoztatja a vezetőt, aki azonnal reagálhat az adott szituációra. Ennek része a sávváltást segítő rendszer, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, az adaptív, kanyarkövető fényszóró, a városi vészfékasszisztens, hogy csak párat említsünk.

A Mazda3 passzív biztonsági tulajdonságai is kiemelkedőek; 5 csillagot ért el az EuroNCAP 2013-as töréstesztjén.

Tegye próbára egy tesztvezetés keretében!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik