Szórakozás

Dávid története

Egy hősies kisfiú a Ronald Házból: 20 műtéten át a gyógyulás felé

„Dávid fiunk kézfejlődési rendellenességgel született 2001-ben: mindkét kezéről hiányoznak a hüvelykujjak és a csuklójában lévő csontok elrendeződése sem megfelelő” – kezd bele a család történetébe az apa, Vaszkán Gyula. „Hiába jártunk rendszeresen ultrahangra a terhesség alatt, sajnos abban az időszakban ezt a betegséget még nem tudták kiszűrni. A születés után szinte azonnal felvettük a kapcsolatot a budapesti Heim Pál kórházzal, ahol 2002-ben el is kezdték kezelni Dávidot.”

A család Nagyszalontáról, Romániából utazott Budapestre Marschalkó Péter ortopédushoz, aki hosszú műtéti sorozatot jósolt a kisfiúnak. „Már az első nap tisztán láttuk, hogy hosszú lesz a gyógyulás folyamata. A nagy távolság miatt az ingázás, bejárás szóba sem jöhetett, a feleségem és én viszont szerettünk volna mindvégig Dávid mellett lenni. Ismertünk egy leukémiás kisfiút, aki az édesanyjával a budapesti Ronald Házban lakott, tőlük kaptuk meg mi is a ház címét. Azonnal felvettük a kapcsolatot Andreával, a ház menedzserével, aki az első pillanattól kezdve nagyon segítőkész, támogató volt.”– folytatja Gyula.

 

Az elmúlt 12 évben 20 altatásos műtétet végeztek Dávidon, és a megpróbáltatások vége sajnos még most is messze van. A szülők a műtétek idején felváltva lehettek Dávid mellett a kórházban.. Volt olyan időszak, amikor kisebb megszakításokkal szinte egy teljes évet a Házban töltöttek. „A Ronald Ház az a hely, ahol erőt gyűjthetünk, ahova kicsit visszavonulhatunk, hogy aztán másnap ismét elölről kezdjünk mindent” – emlékezik az apuka. „Két műtét között Dávid is velünk lakik a Házban, ami sokat jelent nekünk. Olyan ez, mint egy nagy család: a gyerekek együtt játszanak a számítógépen vagy kint az udvaron, mi, felnőttek pedig sokat beszélgetünk, tartjuk egymásban a lelket. Andrea, a ház menedzsere is nagyszerű ember, ott segít, ahol csak tud – a barátságos, támogató környezetre pedig nemcsak a beteg gyerekeknek, hanem a szülőknek is nagy szükségük van.”


Dávid már 13 éves, jól tanul és nagyon szereti, óvja másfél évvel ezelőtt született kisöccsét. A Vaszkán család pedig, mikor csak teheti, visszajár a Ronald Házba és besegít a mindennapi ügyekbe, ahogy családtagok között szokás.

 

Ronald Házak: otthon, távol az otthontól

A Ronald McDonald Házak a beteg, hosszú kórházi kezelés alatt álló gyermekeknek és családjaiknak térítésmentesen otthoni körülményeket. Bár a kicsik kórházban töltik napjaik nagy részét, szüleik közelsége segít, hogy könnyebben viseljék a betegség és a kezelések megpróbáltatásait.

Itthon Budapesten és Miskolcon is működik egy-egy Ronald Ház.

A támogatásoknak köszönhetően a hazai Ronald Házak már több mint 7500 családnak segítettek a legnehezebb időszakban.

 

Olvasd el és oszd meg történeteinket barátaiddal is!

www.ronaldhaz.hu

www.facebook.com/ronaldhaz

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik