Szórakozás

Ne legyen áldozat!

A zsebtolvajok elleni védekezés lehetőségeire figyelmeztet a rendőrség.

Az utóbbi hetekben, Csongrád megyében elkövetett vagyon elleni bűncselekményeket vizsgálva megállapítható, hogy óvatlanságával, figyelmetlenségével több esetben maga a sértett is hozzájárult későbbi áldozattá válásához – írja a minap kiadott közleményében a megyei rendőrkapitányság.

A bűnmegelőzési csoport egyenruhásai az alkalmi tolvajok, a zsebesek, a csalók és a trükkös tolvajok elleni védekezés lehetőségeire igyekszik felhívni a figyelmet.

Mint írják, a forgalmasabb közterületek, a tömegközlekedési eszközök, az üzletek, bevásárlóközpontok, piacok, illetve a szórakozóhelyek és a tömegrendezvények kedvelt terepei a zsebtolvajoknak. Az ilyen helyeken érdemes például a táskát a hónunk alá szorítva vinni.

Az okmányokat, pénztárcát, mobiltelefont egymástól elkülönítve, belső zsebben vagy a táska belső rekeszében – semmiképpen sem kosárban vagy szatyorban – kell tartani. Iratait lehetőleg ne a pénztárcájában, bankkártyáját ne a PIN-kóddal együtt tárolja – olvasható a felhívásban.

A trükkös bűnözők kapcsán két típust emelnek ki.

Az elkövetők főként az idősebb korosztályt veszik célba, gyakran valamilyen szolgáltató, polgármesteri hivatal, nyugdíjas klub munkatársának adják ki magukat, és adatszolgáltatásra, túlfizetésre, visszajáró pénzösszegre, nyereményre, ajándékra hivatkozva jutnak be az ingatlanba. Az úgynevezett unokás csalásoknál az elkövető az idős ember unokájának adja ki magát, és általában telefonon keresztül balesetre, rendőrségi eljárásra hivatkozva pénzt kér tőle, melyért rendszerint egy „ismerős” megy el – írja a kapitányság prevenciós anyaga.

Az ilyen átverések, lopások megelőzése érdekében arra kérik az embereket, lehetőség szerint senki idegent ne engedjenek be az otthonaikba.

A trükkös lopások elkerülése érdekében adott esetben – például telefonon keresztül – próbáljon meggyőződni róla, hogy az ismeretlen valóban az, akinek mondja magát – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik