Szórakozás

Vágó István szorít Ördög Nórának

A két nagy kereskedelmi tévé korábban is igazolt celebeket egymástól. Több ügyből bírósági per lett. Kevesen jöttek ki jól a csatornaváltásból.

Sokakat meglepett, hogy Ördög Nóra 13 év után váratlanul otthagyta az RTL Klubot és a TV2-höz igazolt. Az RTL Klub programigazgatója közölte: szerződésszegésért beperlik a műsorvezetőt, a sajtóhírek szerint ötvenmillióba is kerülhet a hűtlenkedés. Megnéztük, milyen mozgások voltak celebfronton a nagy csatornák között és mennyire sikerültek jól a váltások. Nos, nem nagyon.


Fotó: RTL Klub

Csak a legjobb emlékezetűek tudhatják, hogy a TV2 arcaként számon tartott Liptai Claudia a kereskedelmi tévézés hajnalán az RTL Klubnál kezdte a karrierjét. Beleznay Endre mellett 3 éven át ő vezette a Csíííz-t, a csatorna kárörvendős bakiműsorát, majd szerepelt a Pasik című, könnyen felejthető szituációs komédiában. 2001-ben az akkor épp a TV2-nél dolgozó Friderikusz Sándor unszolására váltott munkahelyet, majd a Claudia Show házigazdájából nőtte ki magát a TV2 univerzálisan bevethető nagyágyújává, akire olyan többórás élő produkciók lebonyolítását lehet bízni, mint a Big Brother vagy a Megasztár. Liptai átcsábítása kétségkívül a TV2 jól sikerült húzásai közé tartozik: a 2009-ben a Playboynak mindent megmutató „vörös démon” több mint egy évtizede hazánk legeladhatóbb tévés személyiségei közé tartozik, a Forbes magazin magyar kiadása egyenesen 2014 legértékesebb női celebének kiáltotta ki.

Fotó: TV2

Vágó István több mint 8 éven át vezette a rendkívül népszerű Legyen Ön is milliomos!-t az RTL Klubon, mielőtt sokak számára váratlanul a TV2-höz igazolt. Pár hónap után innen is eltűnt, azóta nem látjuk a képernyőn, állandó műsora évek óta nincs. A kvízmester a Hír24-nek elmondta: 2009-es átigazolásakor nem rúgott fel semmilyen megállapodást, egyszerűen nem hosszabbította meg a lejáró szerződését az RTL-lel. Hasonlónak érzi a helyzetét Ördög Nóráéval annyiban, hogy anyacsatornája az utolsó hónapokban őt sem kínálta meg munkával, ezért új feladatok reményében igazolt a konkurenciához.


Fotó: RTL Klub

A Párbaj néven futó TV2-s műsora azonban 36 adás után lekerült a képernyőről, új feladatot pedig nem kapott. Vágó akkor azt nyilatkozta: felmondása mögött politikai okokat sejt. Ezért a véleményéért a TV2 beperelte, a pert tavaly a műsorvezető megnyerte. Vágó korábban a Hír24-nek is megerősítette: szerinte markáns politikai kiállása miatt szűkült be a médiajelenléte és ezt a közelmúlt médiaeseményei is igazolják. A műsorvezető úgy látja, ahhoz képest, hogy eltűnésekor sokan lelkendeztek: „Végre kipusztult a Vágó, jöhetnek az újak”, mégsem tolonganak a tehetséges fiatalok a képernyőn. Kérdésünkre elismerte: lehetséges, hogy a megváltozott tévézési szokások miatt sincs már igény tudásalapú kvízműsorokra. „Úgy látszik, amit én tudok a televíziózásról, az ma már nem érték, amire most van szükség, azt pedig én nem tudom nyújtani” – mondta Vágó, aki szorít Ördög Nórának, de sajnálja a döntését, egyúttal figyelmezteti: ma már az sem életbiztosítás, ha valakinek határozott idejű szerződése van.

Az értékelhető teljesítményű tévések mellett jellemző a tiszavirág-életű realityhősök átcsábítása is. Az elmúlt 12 év valóságshow-termésének percemberkéi közül közmondásosan Majka az egyetlen, aki hosszabb távon is gyökeret tudott verni a médiában. Majkát a ValóVilág első szériája után az RTL csoporthoz tartozó Cool TV kezdte alkalmazni műsorvezetőként olyan mérsékelten színvonalas produkciókban, mint az amerikai Girls Gone Wild koppintásaként létrehozott Vad Csajok. Ebben Majka könnyűvérű, jellemzően ittas lányokat vett rá szórakozóhelyek környékén, hogy a Cool TV kamerája előtt mutassák meg a mellüket. A rapper egy rövid viasatos kitérő után 2010-ben a TV2-nél találta meg a helyét, ahol szórakoztató műsorokkal emeli a csatorna fényét.

Fotó: Neményi Márton

Kevésbé sikerült jól Alekosz kiugrási kísérlete. A „görög csődörnek”, „görög macsónak” becézett érdi biztonsági őrt a Való Világ negyedik szériája tette ismertté, ám az exhibicionista „okostojás” a show végeztével újabb szereplési lehetőségek után vágyott. Még a kizárólagossági szerződésének lejárta előtt otthagyta az RTL-t és a TV2-höz szerződött, hogy az ott induló ÖsszeEsküvőkben újra kamerák előtt lehessen pár hétig. Az RTL Klub beperelte a hűtlen celebet, a tavalyi jogerős ítélet nyomán Alekosz elbukta a húszmilliós nyereménylakását.

Fotó: TV2

Az átigazolások tendenciája valamiért jellemzően a RTL-től a TV2 irányába mutat: A Heti Hetes sztárjai közül például előbb Havas Henrik, majd Verebes István, legutóbb pedig Hajós András került a konkurenciához, közülük már csak Hajós van a TV2 érdekkörében. Ezzel szemben Győzike mondhatni hazatalált: a roma rapper elsőként a TV2-n futó Big Brother celebkiadásában tűnt fel, majd éveken át az RTL Klubon futott emlékezetes főműsoridős show-ja, tavaly óta pedig ismét a TV2-n követhetik mindennapjait az érdeklődők.

Fotó: TV2

Kérdésünkre a TV2 közölte: a mindenkori szerződtetések legfontosabb szempontja, hogy „az új kolléga érkezésével még erőssebbé váljon az amúgy is sokszínű és erős csapat”. Ha voltak is vitás kérdések és kirívó ügyek, a csatorna mindig arra törekedett, hogy békés úton rendezze azokat. Tájékoztatásuk szerint jelenleg egyetlen jogorvoslatra váró ügye sincs a csatornának.

Az RTL Klubnál érdeklődésünkre azt mondták: szeretik maguk felépíteni a műsorvezetőiket és csak nagyon indokolt esetben, nagyon ritkán igazolnak le sztárt más csatornától. Jellemzően inkább fordítva szokott történni: az ő hírességeiket környékezik meg a konkurenciától. A folyamatban lévő ügyekről nem nyilatkoznak, de vélhetően még a nyereményét elbukó Alekosznál is rosszabul járhat Ördög Nóra, akinek a frissen nyakába kapott per miatt saját vagyona forog kockán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik