Szórakozás

Hetvenötödik születésnapját ünnepli Karel Gott

Csehország évtizedek óta legnépszerűbb, külföldön is elismert énekese nem tervez nyilvános ünneplést, ehelyett inkább őszi turnéjára készül.

Ki ne ismerné a Lady Karnevál című örökzöldet? A dal előadója, Karel Gott hétfőn lesz 75 éves.

“Szinte nem is gondolok a születésnapomra. A kor nem érdem. Az a fontos, hogy a nekem megadatott éveket hasznosan töltsem ki. Úgy érzem, nincs miért panaszkodnom, nincs mit sajnálnom. A hibákból, a kudarcokból is mindig tanultam, és igyekeztem levonni a tanulságokat” – nyilatkozta Gott a napokban cseh újságíróknak.

Új lemeze Csehországban és Németországban egyszerre jelenik meg ősszel. Őszi turnéja pedig december 6-án egy prágai megakoncertben csúcsosodik ki. Tavaly őszi turnéján több mint százezer ember váltott jegyet koncertjeire.

A cseh könnyűzene és szórakoztatóipar koronázatlan királya a Prágától nyugatra fekvő Pilsenben született. Villanyszerelőnek tanult, de szakmája művelése helyett már akkor is inkább a gitárt pengette. Szülővárosa néhány éve díszpolgárrá választotta. Václav Klaus volt államfőtől pedig magas állami kitüntetést vehetett át. Először amatőrként lépett fel a hatvanas évek legendás prágai kávéházaiban, de már 1963-ban a csehek Arany Csalogánya lett: a hallgatói, nézői szavazatok alapján elnyert kitüntető cím, amelyet tavaly már a 38. alkalommal szerzett meg, azóta szinte összeforrt a nevével.

Karel Gott pályafutása során szinte mindent énekelt: népdalt, operettet, balladákat, country-dalokat, sanzont és természetesen lírai tánczenét, mindig nagy sikerrel. Pályafutása során mintegy 40 millió albumot adott el. A statisztikák szerint mintegy 1650 dalát rögzítették, és külföldön is a keresett énekesek közé tartozik. Több filmben is szerepelt, sok filmzenében hallható a hangja, például a Maja, a méhecske című rajzfilm dalát is ő vette fel. Karel Gott elismertségét mi sem jelzi jobban, mint hogy 2003 januárjában a művészek egy csoportja őt javasolta a cseh államfői tisztségre. Az énekes ugyan nem indult a posztért, de a nagy port felvert eset mutatja társadalmi elfogadottságát.

A legendás énekes csak 2007-ben, 68 éves korában nősült meg: Las Vegasban vette el barátnőjét, az akkor 31 éves Ivana Macháckovát. Az esküvő után fél évvel Gott negyedszer is boldog apa lett.

Gott kora ellenére rendszeresen fellép, turnézik. Egy-egy fellépéséért átlagban 300-500 ezer koronát (3,4 millió és 5,65 millió forint közötti összeget) kér, és ezzel az ő gázsija a legmagasabb a cseh énekesek között.

(MTI)

Fotó: Photo SwowPIX

Ajánlott videó

Olvasói sztorik