Szórakozás

A röszkei határőröket vádolja az apja haláláért egy szerb férfi (frissítve)

A Bécsben élő fiú szerint az árvíz elől menekülő édesapja épp hozzá tartott, amikor a magyar átkelőhelyen rosszul lett. Azt állítja, az egyenruhások vegzálása és közönye okozta az idős ember halálát.

Az esetről a Vecernje Novosti című szerb napilap számolt be. Az újságnak nyilatkozó férfi szerint a nyugdíjas, szívbeteg apja infarktust kapott, miután közölték vele, nem léphet be az országba, mert nincs nála annyi pénz, hogy abból eljusson Ausztriáig.

Hét óra körül, nem sokkal azután, hogy félreállították, felhívott telefonon, hogy nem akarják beengedni Magyarországra, illetve Szerbiába se tud visszamenni. Kértem, hogy adja át a telefont egy határőrnek, hogy elmagyarázhassam neki a helyzetet, de nem akartak meghallgatni – mesélte a gyászoló fiú, hozzátéve, a szívbetegségét is ugyanilyen részvéttelenséggel  és közönnyel kezelték.

Később még egyszer beszéltem vele. Hallottam a hangján, hogy valami baj van, ezért kértem, hogy hívjanak hozzá orvost, de ezt is megtagadták tőle.

A férfi a szegedi szerb követségtől kért segítséget. Ők küldtek egy mentőt az apjához, aki ekkor már haldoklott. Nem sokkal tíz óra után pedig el is hunyt. A Bécsből odaautózó férfi szerint meztelenül, egy régi takaróval letakarva feküdt a teste az átkelőhely padlóján, amikor azonosította.

A megyei kapitányság a 444.hu megkeresére annyit közölt, a rendőrség vizsgálja az eset körülményeit.

A rendőrök mindent megtettek

Fél kettő után néhány perccel a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közleményt adott ki az ügyben. Alább ezt olvashatják.

A szerb férfi 2014. május 17-én egy osztrák honosságú autóbusz utasaként jelentkezett belépésre. Ellenőrzése során a határrendészeti kirendeltség munkatársai megállapították, hogy az utas nem felel meg a beutazási feltételeknek, ezért 19 óra 43 perckor feltartóztatták.

A határrendészek felvették a kapcsolatot a 66 éves férfi Bécsben élő fiával, akit tájékoztattak édesapja beutazásának akadályáról, majd a férfit – kilenc ügyintézésre váró utassal együtt – a határátkelőhely várótermébe kísérték, biztosítva a lehetőséget arra, hogy ott várja meg a Bécsből gépjárművel Röszkére útnak indult rokona érkezését.

A rendőrök több alkalommal beszéltek telefonon a feltartóztatott férfi fiával, aki elmondta, édesapja beteges. Erre figyelemmel a rendőrök több alkalommal rákérdeztek a feltartóztatott esetleges egészségügyi problémájára, aki rosszullétet nem jelzett, viszont elmondta, hogy fázik. A rendőrök egy takarót bocsátottak a rendelkezésére.

A váróteremben tartózkodók 2014. május 17-én 21 óra 15 perckor észlelték, hogy a férfi rosszul van. Az átkelőhelyen szolgálatot ellátó, elsősegélynyújtásra kiképzett rendőrök, azonnal megkezdték a férfi ellátását, 21 óra 17 perckor telefonon értesítették az Országos Mentőszolgálatot. A mentők kiérkezéséig folyamatosan kapcsolatban álltak a mentésirányítóval és annak utasításainak mindenben megfelelően nyújtottak segítséget a férfinek. A mentősök 21 óra 30 perckor érkeztek a határátkelőhelyre, addig az újraélesztést végző rendőrök mindent megtettek annak érdekében, hogy az utas életét megmentsék. A 66 éves férfi a szakszerű és gondos ellátás ellenére 22 órakor a váróteremben életét vesztette.

A Szegedi Rendőrkapitányság a halálesetet közigazgatási eljárás keretében vizsgálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik